Kultūra

Festivāla "Patriarha rudens" aizsācējs: topošie teātra profesionāļi ir ļoti vērīgi

Kultūra

Modes muzejs aicina uz izstādi "1918. Brīvības šiks"

Ērģelnieku duets Ilze un Aigars Reiņi ielūdz uz koncertprogrammu "Pasauli es izstaigāju"

Ērģelnieki Ilze un Aigars Reiņi: Spēlēt Rīgas Domā ir svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Spēlēt Rīgas Doma ērģeles ir svētki. Vēl jo vairāk, ja tās spēlē duetā – tā pirms sava solokoncerta atzīst ērģelnieku duets Ilze un Aigars Reiņi. Viņi sagatavojuši jaunu programmu „Pasauli es izstaigāju” un to atskaņos koncertā piektdien, 5.oktobrī, Rīgas Domā. Koncerta pamats ir latviešu mūzika, kas savīsies ar ungāru un čehu autoru darbiem, kuros izskan dzimtenes mīlestības tēma.

Dzīvesbiedri Ilze un Aigars Reiņi duetā spēlē aptuveni 10 gadu, viņu duetam komponisti speciāli raksta mūziku.

Darbdienas pēcpusdienā Sv.Jāņa baznīcā dimd ērģeļu skaņas. Ērģeļu luktā koncertam tobrīd gatavojas Ilze un Aigars Reiņi. Jāņa baznīca ir Ilzes otrās mājas. Aigars ir ērģelnieks Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā. Savu jauno programmu viņi savukārt atskaņos Rīgas Domā:

„Doms ir svētki katram ērģelniekam - tikt pie šī brīnišķīgo iespēju instrumenta. Daudzkrāsainā. Kolorītā. Noskaņu pilnā. Tā kā tie ir īpašie svētki. Un jo īpaši ērģelnieku duetam, kur ir tiešām ne tikai četras rokas, četras kājas, bet arī nepieciešams krāsains, daudzveidīgs, liels instruments, kāds ir Rīgas Domā. Ja ērģeles kādreiz sauca par instrumentu karalieni un orķestri, tad tur ir duetam īstā iespēja izvērsties kā orķestra krāsām.”

Dzīvesbiedri Ilze un Aigars Reiņi duetā sāka spēlēt pirms nepilniem desmit gadiem. Sākotnēji – piesardzīgi un uzmanīgi, vērojot, vai neparādās kādas neparedzētas ķildas. Taču izrādījās, ka var spēlēt kopā ļoti labi. Iespējams tas apliecina - arī laulībā iestājies briedums, jokojot rezumē Aigars.

Spēlēt duetā nozīmē kopā likt gan katram savu solista pieredzi, gan vīrišķo un sievišķo pasaules redzējumu:

„Varbūt nošu ir jānospēlē mazāk, toties ir jāiemācās sadzīvot uz viena ērģeļu sola, uz viena pedāļa klaviatūras, ir jāmācās otru respektēt un ar viņu nesadurties, un, protams, tas nozīmē rokas krustu šķērsu pa tik manuāliem, cik vien to ir. - Tā ir arī saskaņa savā starpā, droši vien  ķildas arī, bet gala rezultātā jābūt kopīgai domai par mūziku, ko mēs atskaņojam”.

Stāsti par dzimteni un mājām un atgādinājums par cilvēka saknēm debesīs – tā ērģelnieki raksturo savas jaunās programmas saturisko piepildījumu.

Tai dots nosaukums „Pasauli es izstaigāju”, un tajā dominēs latviešu mūzika, kas mīsies ar ungāru un čehu autoru darbiem:

„Pamats būs tieši jaunākā latviešu mūzika. Maijas Solovjovas skaņdarbs un Aigara Raumaņa kompozīcija diviem ērģelniekiem „Memento”. - „Pasauli es izstaigāju” – tas nozīmē, ka mēs sākam ar savu dzimteni, savām saknēm, mēs spēlējam Alfrēda Kalniņa simfonisko idilli „Mana dzimtene” – brīnišķīgu, latviska kolorīta darbu, ieskandinām arī Doma ērģeles ar latviešu tautasdziesmu apdarēm Romualda Jermaka apdarē. Tad Maijas Solovjovas darbs mūs drusciņ aizved prom no Latvijas ārēm. Pie mums brīnišķīgā kārtā atnāca komponista Žolta Gārdaņī korāļi, ko viņš pats mums atsūtīja, un ar šo svešzemju ceļu mēs nonākam arī līdz citai dzimtenei, līdz čehu komponista Smetanas – „Vlatvai””.

Nākamajā dienā pēc dueta solokoncerta Ilze un Aigars Reiņi piedalīsies arī cikla „Latvijas simtgade ērģeļu balsīs” noslēguma koncertā Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā.

Šis cikls ir Aigara Reiņa izlolots, un tā ietvaros visas vasaras garumā notikuši jau 10 koncerti, izceļot tieši Latvijas ērģeļmūzikas bagātību, mūsu izcilos instrumentus un mūsu ērģelniekus.

Dueta koncertā Doma baznīcā savukārt to, kas notiek pie ērģelēm, klausītājiem nebūs iespēja redzēt, bet kā atzīst Ilze Reine – šajā gadījumā mūzika no tā tikai iegūs, lai vizuālais nenovērstu uzmanību no mūzikas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti