Kultūra

Šodien Ģertrūdes ielas teātrī gaidāma pirmizrāde pēc romāna "Anna Kareņina" motīviem

Kultūra

Notiks Maijas Kovaļevskas labdarībass koncerts "Ar siltu sirdi"

"dzīvās" elektroniskās mūz festivāls "Kontaktors"

«Dzīvās» elektroniskās mūzikas festivāls «Kontaktors» sola patiesu industriālo sajūtu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Par interesantu muzikālu un arī vizuālu piedzīvojumu daudziem varētu kļūt pirmais starptautiskais „dzīvās” elektroniskās mūzikas festivāls „Kontaktor”, kas noritēs 1.jūnijā Sarkandaugavā, fon Trompovska kvartālā.

Festivālā piedalīsies vairāk nekā 20 mūziķu no dažādām valstīm, piedāvājot tehno, trokšņu, kā arī citu žanru elektronisko mūziku. „Dzīvās” performances papildinās video instalācijas, tāpat īpaša nozīme būs arī videi – festivāls notiks milzīgā industriālā ēkā, kas ir daļa no Rīgas Elektromšīnbūves rūpnīcas.

Veidojot festivālu „Kontaktor”, īpaši piedomāts, lai klausītāji elektronisko mūziku varētu izbaudīt pēc iespējas pilnvērtīgāk un bagātīgāk. Un tādēļ šajā festivālā nebūs dīdžeju, kas atskaņo iepriekš sarakstītu materiālu, bet gan mūziķi, kas dzīvajā improvizē un spēlē elektroniskos mūzikas instrumentus.

 Īpaša pievienotā vērība būs festivāla vide – milzīga industriāla ēka fon Trompovska kvartālā, Ganību dambī 31, kas ir daļa no Rīgas Elektromšīnbūves rūpnīcas.

 „Mēs gribējām ēku vai telpu, kas tiešām nodrošina šo neaizmirstamo un vienreizējo iespaidu, kas ir nepieciešams tehno, industriālās un eksperimentālās mūzikas baudīšanai,” skaidroja festivāla veidotājs Ģirts Ozoliņš.

 “Respektīvi, ja cilvēki nāk uz festivālu, viņi grib ne tikai mūziku, bet arī kopējo sajūtu, un to šī ēka ļoti labi nodrošina. Jo tur tikko ir izvākti smagās industrijas ražošanas aprāti ārā, un tur neviens cilvēks īsti ilgu laiku kāju nav spēris, izņemot organizētājus un telpas apsaimniekotājus, un iespaids būs neaizmirstams. Tiešām patiesa industriālā sajūta,” solīja Ozoliņš.

Ēkas lielā zāle ir 24 metrus plata un vairākus 100 metru gara. Visu apjomu festivāls, protams, neizmantos, bet aizpildīs daļu lielās zāles, kur būs izvietota viena no divām festivāla skatuvēm.

Otra skatuve atradīsies mazākā telpā un piedāvās eksperimentālāku mūziku. Abās zālēs skanējumu papildinās gaismas un videoinstalācijas.

Festivālā dzirdēs vairāk nekā 20 mūziķus no dažādām valstīm, trīs no viņiem elektroniskās mūzikas pasaulē izceļas īpaši.

„Kā jebkurā festivālā arī mums ir savi „hedlaineri” - „Ansome”, Kristians Fogels un Marks Verbos,” atklāja Ģirts Ozoliņš.

 

 

“Viņi ir pasaulē zināmi, atzīti mūziķi savā jomā, un viņi ir tieši slaveni ar savām eksperimentālajām performancēm, improvizācijām. Marks Verbos ražo arī elektroniskos mūzikas instrumentus – modulāros sintezatorus – un viņš spēlēs uz saviem ražotajiem instrumentiem,” stāstīja Ozoliņš.

Viesu vidū būs mūziķi no Vācijas, Francijas, Nīderlandes, Ungārijas, Ameriku pārstāvēs ekscentriskais Nero Bellum, bet Indiju – mūziķis ar skatuves vārdu „Sawhorse”.

“”Sawhorse” arī ir sintezatoru ražotājs Indijā. Es pieņemu, ka Latvijā nav uzstājies vēl neviens indiešu mūziķis, kurš spēlē tehno,” pieļāva Ozoliņš.

“Nero Bellum dzīvo Kalifornijā. Kad viņu satiek, tad cilvēki saprot, ka Merilins Mensons atpūšas… Nero Bellum vienmēr staigā pilnā grimā, un mūzika ir viņa dzīve. Viņš arī veido mūziku seriāliem, veido filmu par modulārajiem sintezatoriem un tamlīdzīgi,” ar dalībniekiem iepazīstināja Ozoliņš.

 

Ģirts Ozoliņš arī uzsvēra – festivāls veidots tā, lai būtu interesants pēc iespējas plašākam mūzikas interesentu lokam, dažādu paaudžu klausītājiem un tiem, kam patīk kārtīgi izdejoties.

 „Mūsu pamatprincips bija, ka šai mūzikai ir jābūt arī dejojamai. Mums ir īpaši jaudīga skaņu un gaismu sistēma, lai tiešām cilvēks nevarētu nekustēties. Viss ir paredzēts, lai iekustinātu publiku,” sacīja Ģirts Ozoliņš.

Pirmais starptautiskais „dzīvās” elektroniskās mūzikas festivāls „Kontaktor”, kas noritēs 1.jūnijā Sarkandaugavā, fon Trompovska kvartālā, ēkā Ganību dambī 31.Festivāls sāksies 1. jūnijā deviņos vakarā un noritēs līdz sešiem rītā 2.jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti