Aurēlija Šimkus un LSO aicina uz Vīnes klasikas koncertu Dzintaros

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

18. februārī plkst. 19 Dzintaru koncertzāle aicina uz koncertu “Vīnes klasika. Mocarta klavierkoncerts un Bēthovena simfonija” Liepājas simfoniskā orķestra (LSO)  un diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. Koncerta soliste - jaunā un talantīgā pianiste Aurēlija Šimkus.

Pēc debijas Baireitā un viesošanās Ingolštatē, kur aizvadītā gada nogalē Aurēlija Šimkus koncertēja kopā ar Gruzijas kamerorķestri, jaunā mūziķe atsaukusies LSO aicinājumam spēlēt Volfganga Amadeja Mocarta jauneklīgajā 12. klavierkoncertā.

LSO mākslinieciskais vadītājs diriģents Atvars Lakstīgala, raksturojot koncerta programmu, uzsver, ka “Vīnes klasika šodien globālā mērogā kļuvusi moderna un aktuāla. Tieši pēdējā desmitgadē tapuši izcili Vīnes klasicisma mūzikas ieraksti un interpretācijas".

"Antonio Saljēri komponēto uvertīru pirms vairākiem gadiem dzirdēju Berlīnē. Mākslinieciskās kvalitātes Saljēri mūzikā ir lieliskas, pat izcilas, un, ja kāds, man nezinot autoru, šo mūziku uzdotu par Mocarta rakstītu, es savā naivumā noticētu. Mocarta un Saljēri leģenda ir aktuāla arī krietni pēc abu skaņražu nāves, tāpēc šajā koncertā klausītājiem būs iespēja iepazīt abu laikabiedru personības, gan jāpiebilst - atšķirīgos un nevienlīdzīgos žanros," skaidro Lakstīgala. "Bet, studējot Bēthovena simfoniju partitūras, mani vienmēr pārņem neizskaidrojama iedvesmas sajūta, jo viņa mūzika ir dzīva, trausla, smieklu un groteskas piepildīta, reizēm nopietna, tad elektriski uzbudināta. Arī Otrā simfonija nav izņēmums. Tā būs īsta mīlas drāma ar kaisli un ugunīgi dzirksteļojošu temperamentu.”

Savukārt pianiste Aurēlija Šimkus stāsta, ka Mocarta klavierkoncerta interpretācijā nepieciešamas improvizēšanas spējas.

“Lai izveidotu patiesi autentisku agrīnā klasicisma klavierkoncertu interpretāciju, pianistam ir jāprot improvizēt vai vismaz sakomponēt savas kadences un ornamentāciju, jo, ņemot vērā agrīnā klasicisma laika instrumenta ierobežotās iespējas, tieši kadences un ornamentācija bija tas, kas lielā mērā atšķīra vienu interpretāciju no otras,” norāda pianiste.

Šogad pianisti gaida virkne koncertu Eiropā, debija prestižajā Cīrihes koncertzālē (Tonhalle) kopā ar Cīrihes orķestri "Orpheum Supporters Orchestra" un amerikāņu maestro Hovardu Grifitsu, kā arī pianistes pirmā albuma ieskaņošana ar orķestri. Šim notikumam izraudzīts Gruzīnu kamerorķestris un diriģents Rubens Gazarjans.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti