Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilogramam kultūras"!

Kultūras ziņas

Artūra Analta "Matter to Matter" Rīgā

Glābjot Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģeles

Aizvadīts labdarības koncerts, vācot ziedojumus Liepājas Sv. Annas baznīcas ērģelēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Unikāls labdarības koncerts svētdienas vakarā aizvadīts Rīgas Domā. Gandrīz trīsdesmit ērģelnieki no visas Latvijas piedalījās trīs stundas ilgā, nebijuša vēriena labdarības maratonkoncertā, lai vāktu ziedojumus Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģeļu glābšanai

“Jāglābj Liepājas ērģeles tamdēļ, ka tām nepieciešama steidzama restaurācija, jo šis instruments šobrīd iet bojā, un mēs, visi ērģelnieki, Otro Vēsturisko ērģeļu svētku “Latvija - ērģeļu zeme” ietvaros esam apvienojušies, lai glābtu šo instrumentu,” skaidroja Vēsturisko ērģeļu svētku mākslinieciskā vadītāja Ilona Birģele.

Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģeles ir Latvijā trešās lielākās četru manuālu ērģeles ar 56 reģistriem. Ērģeles ir īpašas ar tālskani jeb ierīci, ar kuras palīdzību ērģeļu skaņa tiek aizvadīta līdz altārim. 

Diemžēl pēdējos desmit gados to skanējums kļuvis arvien sliktāks, ērģelnieku valodā runājot – instruments smagi saslimis, tāpēc Latvijas ērģelnieku saime nolēmusi savākt ērģeļu ekspertīzei nepieciešamo naudas summu. 

“Eksperti savulaik ir vērtējuši, bet, tā kā ērģeles visu laiku mainās, ir nepieciešama jauna ekspertīze. Liepāja ir piejūras pilsēta, tas nozīmē, ka tur ir ļoti augsts gaisa mitrums, kas diezgan stipri bojā ērģeļu koka detaļas, tāpat tur ir iemeties ķirmis,” pastāstīja Birģele. Instrumentam tas ir problemātiski, tāpat arī nolietojums, jo instruments faktiski nav pilnībā restaurēts vairāk kā visus šos simts gadus. 

“Patiesībā šis Liepājas instruments ir radies pēc Alfrēda Kalniņa iniciatīvas. Pateicoties viņam, šis instruments ir uzbūvēts, un tagad mūsu pienākums ir neaizlaist to pavisam postā un glābt, kamēr tas iespējams, un tad mums būs jauna brīnišķīga vieta, kur baudīt skaņu,” ar ērģeļu vēsturi īsi iepazīstināja ērģelniece Kristīne Adamaite. 

Ērģelniece arī uzsvēra – tas ir viens no valsts lielākajiem instrumentiem, tādēļ vien tā ir vērtība. 


“Esmu dzimusi liepājniece, un tā ir mana tēva baznīca. Viņš tur ir ticis iesvētīts un nodzīvoja līdz 90 gadu vecumam, un katru svētdienu uzvilka skaistu uzvalku, lai dotos uz baznīcu. Šajā koncertā es piedalos ar ļoti īpašām emocijām, atceroties savu tēvu, kurš ir mūžībā, un ticu, ka izdosies,” emocijās dalījās arī ērģelniece Marta Ozoliņa. 

Ziedot ērģeļu restaurācijai var ikviens, ieskaitot ziedojumu draudzes kontā ar norādi "Ziedojums Liepājas Svētās Annas baznīcas ērģelēm".
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti