Jaundibināto Mūzikas akadēmijas Starojuma balvu saņem Arvīds Platpers, Maija Sīpola un Ilze Lazdiņa

Piektdien, 29. septembrī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) pirmo reizi pasniegusi jaundibināto Starojuma balvu. To šoreiz saņēmuši trīs JVLMA mācībspēki un darbinieki, kuri iedvesmojoši jaunos talantus uz izcilību. Šā gada Starojuma balvas laureāti ir diriģents, JVLMA Kordiriģēšanas katedras docētājs Arvīds Platpers, JVLMA emeritētā profesore un Ārlietu daļas vadītāja Maija Sīpola un JVLMA Nošu nodaļas galvenā bibliotekāre Ilze Lazdiņa, informēja JVLMA pārstāvji.

"Šis apbalvojums ir iespēja novērtēt un godināt brīnišķīgus kolēģus, kuri ir mūsu lielākā vērtība un bagātība," atklāja Starojuma balvas iniciators un idejas autors JVLMA rektors profesors Guntars Prānis. "Mūzikas un skatuves mākslas izglītībā, kas ļoti saistīta ar kvalitāti un radošumu, ir tik svarīgi izstarot iedrošinājumu un iedvesmu, kas pēc tam var aizsniegt visplašāko auditoriju tuvu un tālu."

Starojuma balvas dizaina autore ir stikla un jauno mediju māksliniece Anna Heinsberga-Varnase. "Starojums (latīņu: radiatio – "spīdēšana, starošana") ir enerģijas starveida izplatīšanās, izstarošana telpā. Radot balvu, tieši šīs gaismas īpašības simboliski uztvēru kā būtisku elementu, kas jāiekļauj stikla skulptūrā – izmantojot īpašu gaismu reflektējošo stiklu jeb "dichroic glass"," atklāja māksliniece. "Man izdevās panākt gaismu lauzošu efektu, novietojot reflektējošā stikla kubiņu balvas centrā. Centrālā daļa skulptūrā izvēlēta apzināti, simbolizējot balvas saņēmēju – kurš ilgstošā laikposmā JVLMA darbojies, izstarojot enerģiju, iniciatīvu, gaismu, siltumu, atbalstu. Optiskā stikla daļas augšpusē un apakšpusē ir veidotas caurspīdīgas, ļaujot gaismai tajās atstaroties, simboliski veidojot saikni ar pagātni, nākotni un tagadni. Balvas dizains veidots askētisks un ģeometrisks, tādejādi saglabājot tās aktualitāti arī nākotnē."

Starojuma balva tika pasniegta, izskanot JVLMA Simfoniskā orķestra koncertam "Karlsons. Ivanovs. Iespaidi", kurā skanēja Jura Karlsona skaņdarbi "Koana" un "Kafijas kantāte", kā arī Jāņa Ivanova 21. simfonija.

Starojuma balvu Mūzikas akadēmija plāno pasniegt ikgadēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti