Rīta Panorāma

Orķestris "Rīga" sezonu sāk ar koncertu Rīgas Domā

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

Latvijā koncertē amerikāņu blūza leģenda Bonijs Fīldss

«Es zinu, kā izveidot šovu tā, lai cilvēki teiktu – viņš ir lielisks dziedātājs.» Par blūzu ar fanka dvēseli stāsta šovmens Bonijs Fīldss

"Ir dziedātāji, kas spēj aizsniegt visaugstākos toņus, es tāds neesmu, bet iedodiet man mikrofonu – es dziedāšu! Es zinu, kā izveidot šovu tā, lai cilvēki teiktu – viņš ir lielisks dziedātājs. Patiesībā es tikai māku dziedāt," sarunā par mūziku un skatuvi stāsta amerikāņu šovmens, dziedātājs un trompetists Bonijs Fīldss (Boney Fields), kurš 13. augustā uzstāsies koncertzālē "Lielais Dzintars".

Liepājā uz skatuves Fīldsam pievienosies pašmāju mūziķi – ģitārists Jānis Kalniņš, basists Mārcis Kalniņš, taustiņinstrumentālists Atis Andersons un bundzinieks Raitis Kalniņš.

Fīldss atskaņos savus visu laiku lielākos hitus, mūziku no pēdējā studijas albuma "Bump City", kā arī sniegs Latvijas klausītājiem iespēju pašiem pirmajiem dzirdēt vairākus skaņdarbus no topošā mūzikas albuma "Just Give Me Some Mo", kurš klajā nāks šī gada septembrī. Jāpiemin, ka šovmenis jau vienreiz ir koncertējis Liepājā, atmiņā paliekot ar enerģisku priekšnesumu, kura laikā mūzikas valdzinājumā klausītāji ļāvās dejām.

Latvijas koncerttūres laikā Bonijs Fīldss 10. augustā uzstāsies kultūras centrā "Ulbrokas Pērle", 11. augustā – Latgales vēstniecībā "Gors", 12. augustā – Saulkrastu Ostas svētkos Skultes ostā, bet 13. augustā – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". 

Videozvana laikā Bonijs Fīldss ir savā dzīvesvietā Parīzē, atpūšoties no solo turnejas koncerta pārlidojuma. 


Aiga Leitholde: Parīzi par savu dzīves un darba vietu izvēlējušies dažādas zemes pārstāvoši mūziķi. Kā jūs izjūtat pilsētas starptautisko noskaņu? 

Bonijs Fīldss: Tā mani ieskauj – jo vairāk talanta, jo labāk! Izbaudu iespēju satikt citas kultūras un dalīties ar savām idejām, mūziku un pats uzzināt ko jaunu. Šādi rodas jauni mūzikas stili.

Pasaules mūzikā aktīva darbība notiek arī Lielbritānijā, Londonā, un Vācijā, taču, šķiet, Parīzē mūzikā ir atrodams daudz vairāk kultūras. 

Jūsu koncerti uzrauj kājās sēdošo publiku dejošanai. Vai jūs pats esat dejotājs?

Savā laikā biju labs dejotājs, laikam ejot, kājas diemžēl vairs nekustas tik veikli, bet man tā vai tā patīk nodoties šim procesam. Savā laikā dejoju urbānās dejas, fanku, stepu. Džeimsa Kotona (James Cotton) videoklipos varēs redzēt mani un trombonistu veicot šīs pievilcīgās kustības. Tolaik man bija cita frizūra.

Lasīju, ka jūs esat uzstājies arī kopā ar fanka mūzikas meistaru Džordžu Klintonu.

Jā, bet tikai vienā priekšnesumā. Toreiz biju daļa no  Lakija Pītersena grupas (Lucky Petersen), kurš sadarbojās ar Būtsiju Kolinsu (Bootsy Collins) un Džordžu Klintonu (George Clinton). Tā bija lieliska pieredze būt uz vienas skatuves ar šiem fanka meistariem, kurā man arī bija iespēja būt klāt, bet tā vairāk bija Lakija Pītersena pieredze, ne manējā.

Kā vērtējat blūza mūzikas tradīciju attīstību laikam līdzi? Kā, laikam ejot, mainās jūsu daiļrade?

Ja šīs pārmaiņas padara mūziku labāku, varu tikai sacīt – uz priekšu! Runājot par manu jauno mūziku, es to dēvēju par blūzu ar fanka dvēseli. Jaunā albuma nosaukums ir "Just give me some mo", un tas iznāks septembrī, kurā varēs dzirdēt mani dziedam. 

Vai jūs esat arī dziedātājs?

Ja godīgi, sevi par dziedātāju neuzskatu, bet es māku dziedāt. Vai saproti atšķirību? Ir dziedātāji, kas spēj aizsniegt visaugstākos toņus, es tāds neesmu, bet iedodiet man mikrofonu – es dziedāšu! Es zinu, kā izveidot šovu tā, lai cilvēki teiktu – viņš ir lielisks dziedātājs. Patiesībā es tikai māku dziedāt.

Kā šovmenim jums ir jāzina nedaudz no visa. Kas ir jaunākā prasme, ko esat apguvis?

Jā, es šobrīd eksperimentēju ar basa trompetes spēlēšanu, kuru ceru pielietot koncertos pēc diviem gadiem. Šī milzīgā basa trompete skan kā trombons, bet es to joprojām spēlēju kā trompeti. Instrumentam ir bieza skaņa, un vienīgā tā problēma ir iemutis, kas ir lielāks par to, ko esmu pieradis spēlēt. Tādēļ šobrīd mācos paplašināt savu lūpu kontroli lielākam iemutim, un to nevar tik ātri izdarīt.

Izaicinājumi ir labi – vienmēr ir jājūt, ka priekšā ir pakāpiens, uz kura uzrāpties un redzēt, cik tālu vari aiziet.

Es sevi vēl neuzskatu par vecu. Esmu pieredzējušāks. Mans mērķis un izaicinājums ir ierakstīt 10 vai 12 albumus un ar tiem apceļot pasauli, kā to esmu ieradis darīt. Šobrīd esmu pie septītā albuma un 65 gadus vecs. Mani albumi iznāk reizi trīs četros gados, tādēļ tas ir izaicinājums. Mani atbalsta sieva. Viņa ir mūziķe, un tas padara situāciju krietni labāku, jo varam strādāt kopā.

Bonijs Fīldss
Bonijs Fīldss

Vai jūs ar sievu strādājat kopā diendienu, vai tomēr katrs darāt savu lietu?

Viņas saksofons ir šeit, studijā. (parāda instrumenta atrašanās vietu)

Tā runā, ka mūziķi var nesaprasties verbāli, bet, kad viņi spēlē mūziku, tā ir pavisam cita veida saruna.

Jā, tieši tā!

Viņa var būt uz mani pikta par to, ka esmu kurpes atstājis nevietā, bet dienas beigās, kad mēs kopā vingrināmies mūzikā, viss ir harmonijā.

Jā, mums kopā ir laba dzīve. Šobrīd, kamēr esmu solo turnejā, viņa strādā kopā ar bigbendu Parīzē, kā arī piedalās aktiermākslas projektos un uzstājas atsevišķos koncertos. Kad tūrē braucu ar savu grupu, arī mana sieva ir tās dalībniece, bet mums viss labi sakārtots, lai varam viens no otra arī pabūt prom. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti