Džeza impresijas

Jauns albums un atskats uz starptautisku konferenci

Džeza impresijas

Amerikas un Latvijas džeza vakars. Saruna ar Ēriku Miezi, Edgaru Cīruli un Miķeli Dzenušku

Jauni "Jersika Records" albumi - "Take Your Time" un "ImagiNation"

Melodija, kas vajā desmit gadus. Ierakstu nams «Jersika Records» iepriecina ar jaunām platēm

Ierakstu nams "Jersika Records" septembrī laiž klajā divus jaunus albumus. Viens no tiem ir Džeisona Hantera (Jason Hunter) Baltijas kvarteta ieskaņojums "ImagiNation" un Matīsa Čudara trio plate "Take Your Time", par kuru mūziķis saka – tā ir gandrīz vai desmit gadu laikā akumulēta mūzika.

Ģitārists Matīss Čudars šobrīd uzturas Amerikas Savienotajās valstīs, kur strādā pie jauniem mūzikas ierakstiem un vasaru pavadījis Aspenas mūzikas festivālā. Festivāla laikā rakstījis mūziku vietējam orķestrim, kameransamblim, korim, kā arī veidojis dažādas sadarbības ar vietējiem mūziķiem.

Plati "Take Your Time", kura tapusi vairāku gadu garumā, Čudars ieskaņojis kopā ar mūziķiem Edvīnu Ozolu un Ivaru Arutjunjanu. "Mēs ar puišiem apmēram gadu pirms pandēmijas sākām regulāri tikies, tas kļuva par rituālu, neatņemamu dzīves sastāvdaļu, tikties, trenēties un vienam otru izaicināt, iedvesmot. Protams, ka tad, kad tu spēlē kopā, tur neviļus sāk kaut kas veidoties," Latvijas Radio 3 raidījumā "Džeza impresijas" atklāja mūziķis.

No kreisās: Edvīns Ozols, Ivars Arutjunjans un Matīss Čudars
No kreisās: Edvīns Ozols, Ivars Arutjunjans un Matīss Čudars

"Skaņdarbi, kurus 2022. gadā ierakstījām studijā, netapa pāris nedēļu laikā. Tur ir melodija, kas mani vajāja no 2013. gada, un skaņdarbs, ko uzrakstīju 2015. gadā.

Tā ir gandrīz vai desmit gadu laikā akumulēta mūzika, un esmu ļoti priecīgs, ka esam to izdarījuši," skaidroja ģitārists.

Nākamā gada janvārī albumam "Take Your Time" gaidāmi atvēršanas svētki, kā arī prezentācijas koncerts.

Skaidrojot albuma nosaukumu, Čudars minēja, ka viņu uzrunā aicinājums "paņem savu laiku" ["take your time"]: "Tu paņem laiku, fiziski viņu paņem un kļūsti par to atbildīgs. Man šobrīd ir 32 gadi, un es redzu, ka ir lietas, kas prasa laiku, viss nenotiek uzreiz. Arī šis albums tapa daudzu gadu laikā, mēs to ierakstījām 2022. gadā, bet tas nāk klajā tikai 2023. gadā, tam visam ir tāds vienojošais tonis," skaidroja mūziķis. Albuma vizuālo noformējumu veido fotogrāfa Jāņa Deinata fotogrāfija.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Šī gada rudenī "Jersika Records" laiž klajā arī Igaunijā dzīvojošā trompetista Džeisona Hantera Baltijas kvarteta albumu, kurā piedāvā gan savu oriģinālmūziku, gan aranžējumus jau zināmām melodijām. Hantera veidotajā Baltijas kvarteta sastāvā līdz ar viņu pašu muzicē arī Atis Andersons no Latvijas, Alans Kaljaste no Igaunijas un Augusts Barons no Lietuvas. "Pēdējo piecu gada laikā esam kopā spēlējuši dažādos projektos, bet nekad nebijām visi četri bijuši vienā ansamblī vai kaut ko kopā ieskaņojuši. Mēs satikāmies studijā, un mūsu pirmais albums tapa turpat uz vietas. Tā ka, pateicoties tieši šim ierakstam, radās Baltijas kvarteta projekts," raidījumā "Džeza impresijas" skaidroja Hanters.

Trompetists atklāja, ka ceļojot iepazinies ar dažādiem džeza stiliem un katrā valstī tie ir atšķirīgi, lai arī lielākoties mūziķi ir apguvuši tradicionālo džezu un savas tautas mūziku.

"Mēs katrs esam pievienojuši savas zināšanas un pieredzi. Katrā valstī džezs skan nedaudz citādāk, bet, savienojot to kopā, rodas soulful jazz, tā ir modernā un tradicionālā džeza sintēze," sacīja Hanters.

Mūziķis skaidroja, ka šī bijusi pirmā reize, kad ierakstījis albumu, izmantojot analogo ierakstu sistēmu, ierakstu veicot lentās, kā to dara "Jersika Records". Tas prasa lielu profesionālismu no mūzikā, un Hanters minēja, ka ieraksta laikā bija jūtams spiediens, jo katram ieraksta variantam jābūt gana labam visiem ansambļa mūziķiem. "Katram mūziķim ir jābūt gatavam spēlēt tieši tajā mirklī, tur nav atkāpšanās ceļa – nebūs ne labāk, ne sliktāk, ir tikai šis variants, šī kopā spēlēšanas reize. Labs vai slikts, tas viss tiks iekļauts albumā. Pēc ieraksta mēs neveicām labojumus. Tā bija lieliska sajūta, un, jo ilgāks laiks pēc ieraksta ir pagājis, jo vairāk es to novērtēju un esmu lepns par to, ko paveicām," stāstīja Hanters.

Džeisona Hantera Baltijas kvarteta plate "ImagiNation"
Džeisona Hantera Baltijas kvarteta plate "ImagiNation"

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti