Muzikālais rasols jeb kā «Ezīšfests» uzlika kroni festivālu vasarai

Vasaras populārās mūzikas festivāla noslēgums jeb "kronis vasarai" ir "Ezīšfests", kas jau vairākus gadus notiek Tallinas ielas kvartālā Rīgā. Šoreiz festivāla programma piedāvāja muzikālu rasolu, kur visām sastāvdaļām ir sava īstā vieta. 

Šogad festivāla apmeklētājus priecēja vairāk nekā 40 dažādu žanru mūzikas apvienības un 14 dīdžeju seti, kas līdz pat saullēktam uzstājās uz sešām festivāla skatuvēm – ziņo festivāls.

Programma apvienoja dažādu paaudžu māksliniekus, parādot mūzikas skatuves daudzveidību. Piemēram, kā viens no festivāla galvenajiem māksliniekiem noteikti jāpiemin Žoržs Siksna, kurš popularitāti ieguva septiņdesmito gadu beigās un tagad var baudīt otro popularitātes vilni. Siksnas repertuāru veido mūžam zaļā latviešu estrādes mūzikas klasika, kas ir iemīļota dažādu kolektīvu sadziedāšanās vakaros, un apmeklētāju rindās ir jaunie klausītāji, kuriem šāda veida mūzika ir jautrs atklājums. Līdzīgi ir arī ar grupu "Pērkons", kuru dziesmu vēstījumu ir nemainīgi aktuāls, savukārt grupas uzstāšanās – nemainīgi kolorīta, aizkustinot un izklaidējot dažādas paaudzes. 

"Ezīšfestā" varēja redzēt, ka uz konkrētiem māksliniekiem bija sanākusi tieši viņu auditorija. Mūziķu un viņu klausītāju sinerģija dod kontekstu, un to ir interesanti un izklaidējoši vērot. Repera Prusax, kas ik pa laikam nonāk viedokļu krustugunīs,

koncertā "Ezīšfestā" valdīja jautra gaisotne – ar smīnīgajiem tekstiem uz lūpām mošpitā jeb trakdancī sanākušie ieritinājās un izritinājās kā atsperīga, lipīga lente.

Atšķirīgi enerģiska noskaņa valdīja repera rolanda če koncertā –  dziesmu secība bija niansēs pārdomāta, plūdums nepārtraukts, caur ballītēm un romantiskām atkāpēm triumfējot himniskajā "visurgājējā" un hitos "Tort", "Riņķa deja".

Savukārt "Tu jau zini" skatuvē pusnaktī klausītāju pūli pulcēja panki "PND", kļūstot par vienu no vakara naglām. Kolektīvs pastāv jau no 1998. gada un šajā laikā ir izdevis divus albumus, kuru dziesmas ir daļa no festivālu apmeklētāju dziesmu vācelītes vienalga, vai esi panks vai nē.

"Ezīšfesta" tradīcija ir arī "slepenā mākslinieka" izziņošana, šogad tā bija populārā apvienība "Olas". Viņu koncerta kulminācijā skatītāji varēja pavisam burtiski peldēties putu vannā. 

"Ezīšfests 2023"
"Ezīšfests 2023"

Festivālā programmā bija vieta arī māksliniekiem ar mazāku auditorijas apmēru, bet ar svarīgu vietu Latvijas mūzikas kontekstā. Piemēram, multimāksliniece Elizabete Balčus ir viena no ārzemēs aktīvāk koncertējošākajām un arī pazīstamākajām mūziķēm, kura izpilda sapņainu avangarda popmūziku, izceļas ar savu pārdomāto performances kopumu gan tērpu izvēlē, gan skatuves noformējumā.

Repere Viņa šajā festivālā bija savā jaunajā veidolā – uzstājoties ar pavadošo grupu un kopā sintezējot repu ar rokmūziku. Latvijas hiphopa klausīšanās pieredzi bagātināja reperis Bush, repa duets WX un "Jacques of S’T’A", kā arī apvienība "Krata" un starpdisciplināras stilistikas meistars Kapteinis Reinis. 

Interesants pavērsiens programmā bija igauņu folka grupas  "Must Bass Läks Üle Tee" uzstāšanās – grupa bija stilistiski atšķirīga, dziedāja igauniski, lai gan viens dalībnieks mācēja arī latviešu valodu un sniedza dziesmām komentārus. Tad prātā nāca apskaidrība – pasākums taču notiek Tallinas kvartālā, festivālam asprātībai ir vajadzīga vismaz viena igauņu grupa.

"Ezīšfests" bija tāds kā vasaras kopsavilkums gan tiem, kas šogad ir bijuši vairākos festivālos, gan tiem, kam Ezītis šajā vasarā bija pirmais un vienīgais.

Septembra sākumā gaidāmi lielie pasākumi skolēniem un studentiem, un tad jau pavisam oficiāli sāksies ne mazāk intensīvais iekštelpu koncertu laiks. Vasaras festivāli, šķiet, ir tas brīdis, kad klausītājam atlasīt tās grupas un māksliniekus, kurus klausīties arī aukstajā laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti