Palīdzi jauniešiem, kurus līdzcilvēki izvēlas neredzēt!

«Dod pieci!» himnu šogad radījusi grupa «Sudden Lights» un Gustavo. Noklausies!

Trešdien, 22. novembrī, pirmatskaņojumu Latvijas Radio 5 ēterā piedzīvojusi šī gada sabiedrisko mediju labdarības maratona "Dod pieci!" oficiālā himna – grupas "Sudden Lights" un Gustavo izpildītā dziesma "Adata un diegs". Dziesmas simboliskais vēstījums izgaismo šī gada labdarības maratona mērķi – aicināt sabiedrību palīdzēt riskam pakļautiem bērniem un jauniešiem. Statistika ir skaudra – Latvijā šobrīd ir vairāk nekā 10 tūkstoši bērnu un jauniešu jeb vidēji viens bērns no katras klases, kurš meklē patvērumu uz ielas, klaiņo, neapmeklē skolu, lieto apreibinošas vielas vai ir soļa attālumā līdz nozieguma izdarīšanai. Par to esam atbildīgi mēs, pieaugušie, uzsver šī gada labdarības maratona "Dod pieci!" rīkotāji.

"Adata un diegs ir kā simbols vēlmei sašūt to, kas saplēsts – vai nu tas ir ielāps uz saplēstām biksēm vai sašūta brūce pēc kautiņa. Tikpat labi tas var būt ielāps mūsu attiecībām vai mentālajai veselībai. Dziesmas vēstījums sanācis gana universāls – mums katram vismaz reizi dzīvē ir šķitis, ka esam lieki, taču jaunības trakumā šīs sajūtas un cilvēcīgi izmisīgā vēlme pēc piederības kaut kam var vest arī neceļos. Par to arī dziesma – par sajūtām, ko reizēm šķiet neiespējami salabot. Mums ar grupu šīs dziesmas ieraksts bija ārkārtīgi īpašs, jo mums bija tas gods vienā studijā strādāt ar Latvijas mūzikas leģendu Gustavo. Viņa pants dziesmai iedeva devu reālisma un iedvesmas," norāda viens no "Dod pieci!" himnas autoriem, grupas "Sudden Lights" solists Andrejs Reinis Zitmanis.

"Dod pieci!" himnas "Adata un diegs" mūzikas autori ir Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Kārlis Vārtiņš, Mārtiņš Matīss Zemītis, teksta autori – Andrejs Reinis Zitmanis un Gustavo. Studijas producents, mikss – Gatis Zaķis.

"Starp katru labdarības maratonu "Dod pieci!" ir gads, kura laikā sagatavot auditorijai dažādus pārsteigumus, kas kļuvuši par neatņemamu maratona sastāvdaļu, – viens no tiem ir "Dod pieci!" himna. Priecājos, ka joprojām gados jaunākā Latvijas rokgrupa atrada mirkli savā saspringtākajā darbības gadā un ir sarakstījusi meistarīgu dziesmu, kuru papildina personīgs dvēseles kliedziens no Gustavo, kuru jau sen mums vajadzēja atpakaļ!" tā Latvijas Radio 5 radošais direktors un labdarības maratona "Dod pieci!" aizsācējs Latvijā Toms Grēviņš.

Šī gada labdarības maratons "Dod pieci!"
Šī gada labdarības maratons "Dod pieci!"

 

Ik gadu "Dod pieci!" himnas izveidē talkā nāk Latvijas zināmākie un izcilākie mūziķi:

"Dod pieci!" himnas tradīcija sākās 2016. gadā ar dziesmu "Nepārlaužams", ko izpildīja Aija Vītoliņa, Māra Upmane-Holšteine, Aija Andrejeva, Marta Grigale, Goran Gora, Ralfs Eilands, Dons, Markus Riva, Jānis Aišpurs, Lauris Valters, Jānis Stībelis, VIŅA, ansis, Edavārdi, Ozols, Reiks, Justs, Intars Busulis, Latvian Voices, Mārcis Auziņš, DJ Rudd.

2017. gadā par "Dod pieci!" himnu kļuva dziesma "Durvis vaļā", ko sarakstīja un izpildīja MESA.

2018. gadā Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora un "My Radiant You" radīja "Dod pieci!" himnu "Apskāvieni cik".

2019. gadā komponista Raimonda Tigula sakomponēto "Dod pieci!" himnu "Klusi čukst Dievs" izpildīja Rīgas Doma zēnu koris.

2020. gadā Jānis Šipkēvics, "Tautumeitas", Patrisha, Dons, Aminata, Ralfs Eilands, Viņa, Jānis Aišpurs, Aija Andrejeva, Linda Leen, Intars Busulis, "Carnival Youth", Evija Vēbere, Renārs Kaupers, Māra Upmane-Holšteine, Goran Gora, Agnese Rakovska vienojās "Dod pieci!" himnā "Es zinu, Tu esi".

2021. gadā par "Dod pieci!" himnu kļuva apvienības "Kreisais krasts" un Būū radītā dziesma "Pāri visam".

2022. gadā "Dod pieci!" himnu "Nesalaužamā" sarakstīja un izpildīja ukraiņu mūziķis Ivans Dorns, kuram dziesmā pievienojās arī "Riga Gospel Choir".

Tradicionāli "Dod pieci!" himna ir viena no ziedotākajām dziesmām labdarības maratona laikā.

Šogad sabiedriskie mediji iestājas par riskam pakļautiem jauniešiem

Sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" jau desmito gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 15. līdz 21. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 158 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā, Rīgā. Šogad labdarības maratona rīkotāji aicina apmainīt 5 eiro ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu Latvijas Radio 5 ēterā, lai palīdzētu riskam pakļautiem jauniešiem. Nereti šie jaunieši tiek saukti par "riska jauniešiem", tomēr labdarības maratona mērķis ir aicināt sabiedrību apzināties, ka jaunieši paši par sevi nav risks, bet pieaugušo neizdarība, bezatbildība un vienaldzība viņus ir pakļāvušas riskiem, kurus sabiedrībai ir uzdevums mazināt, ļaujot šiem jauniešiem spert soļus tuvāk drošākai nākotnei.

Maratona laikā saziedotie līdzekļi caur labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks pie bezpeļņas organizācijām, tai skaitā Latvijas Samariešu apvienības, Resiliences centra, Pusaudžu resursu centra un citām, kas sniedz profesionālu palīdzību bērniem un jauniešiem, kuri palikuši bez pienācīgas ģimenes un sabiedrības aprūpes, cietuši no vardarbības un citiem noziegumiem, saskaras ar uzvedības problēmām. Saziedotie līdzekļi sniegs viņiem nepieciešamo atbalstu, sākot no speciālistu konsultācijām, pirmās nepieciešamības lietu iegādes un beidzot ar uzticamības personas jeb mentora pakalpojumiem Kā ik gadu, arī šogad labdarības maratonā saziedotie līdzekļi 100 % apmērā tiks veltīti ziedojuma mērķim.

Par labdarības maratonu "Dod pieci!"

Ik gadu labdarības maratons aktualizē kādu sabiedrībā nozīmīgu tēmu un atbalsta tās sabiedrības grupas, kurām tas ir patiesi nepieciešams. Ziedojumi līdz šim ir novirzīti vientuļiem senioriem, bērniem ar īpašām vajadzībām, vēža slimnieku sociālajai rehabilitācijai, atbalsta programmai ģimenēm, kuras vēlas audzināt bērnus no bērnu namiem, jauno vecāku mācību programmas izveidei un veselīgas piesaistes veidošanai,  neārstējami slimu cilvēku aprūpei un speciālās pārtikas iegādei, vardarbības mazināšanai ģimenēs, vides uzlabošanai cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību traucējumiem, kā arī Latvijā nonākušo Ukrainas kara bēgļu bērnu atbalstam. Kopā šo gadu laikā ir saziedoti vairāk nekā 3 miljoni eiro.

Labdarības maratons "Dod pieci!" ir daļa no starptautiska projekta "Serious Request", kurā dažādās Eiropas valstīs radio dīdžeji nedēļu raida no īpašas stikla studijas, pievēršot uzmanību konkrētai labdarības maratona izraudzītai grupai vai sabiedriski nozīmīgai tēmai. Ikviens tiek aicināts ziedot līdzekļus apmaiņā pret mīļāko dziesmu radio ēterā. Latvijā šo tradīciju iedzīvināja Latvijas Radio 5 radošā komanda.

"Dod pieci!" organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir "Luminor" banka, "CGI IT Latvia", "AJ Power" un "Circle K", komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra "Havas Creative". Savu atbalstu labdarības maratona "Dod pieci!" norisē sniedz arī vairāk nekā 20 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti