NABA Top

Dzejas dienas pavasarī. Radio NABA topa jaunumi

NABA Top

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Stabs, Raivis Čuda, Cold Cave u.c.

NABA Top 10LV/25 jaunumi: Black Dahlia, Juris Peterlevics, Viļņi u.c.

Konceptuāli jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Ekscentrisks ārtpops no Black Dahlia, starpplanētu ziņojumi no "Bicep", itāļu kinomūzika no Toma Jorka un postpanks ar saknēm Nigērijā papildina "Naba Top 25", savukārt "Top 10 LV" ailēs ienāk pirātu metāls, aizmiglots hauss, noslēpumaini viļņi un pavisam nopietnas pārdomas par laiku un likteņiem.

Kas ir "Radio Naba" mūzikas tops?

"Naba Top 25" sastāv no 25 ārvalstu kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Topu veido "Radio Naba" ekspertu komanda un klausītāji, kas visas nedēļas garumā var balsot par sev tīkamākajām kompozīcijām. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Jaunumi tiek izvēlēti pēc kompozīciju aktualitātes un atbilstības "Radio Naba" profilam.

Klausītājs par "Top 10 LV" un "TOP 25" kompozīcijām var balsot divas reizes dienā.

Black Dahlia – "Bodyguard"

Multimāksliniece ar radošo pseidonīmu Black Dahlia pirmos soļus avangarda skatuves mākslās spēra Apvienotajā Karalistē un Vācijā, bet nu jau desmit gadus dzīvo Austrālijā, kur ātri atrada domubiedrus Sidnejā un Melburnā.

No mazām dienām meitene mācījās dejošanu, dziedāšanu un klavierspēli, pusaudzes gados sāka sacerēt dziesmas, vēlāk studēja džezu un skatuves mākslu, līdz izveidojās par savdabīgu un spilgtu radošu personību, savos projektos apvienojot teātri, pantomīmu, deju un mūziku. Protams, bez salīdzinājumiem un atsaucēm neiztikt, un Black Dahlia sakarā tiek minēti Lorija Andersone, Deivids Bovijs, "Talking Heads", Klauss Nomi un citi ievērojami žanru un mākslu robežu nojaucēji.

Black Dahlia jaunākais garadarbs ir singls "Bodyguard", kura spocīgo videoversiju arī ir veidojusi viņa pati – sākot no režijas un horeogrāfijas, līdz kostīmiem, grimam un gaismām. Otrā plāna lomās parādās Kongs Džosijs, Manda Vulfa un Bura Bura, kuru vārdi Latvijā laikam reti kādam ko izteiks, bet Melburnas avangarda scēnā tās ir labi zināmas personības.

DJ PlastiC – "Ceļos"

Kad DJ PlastiC (Andris Ratnieks) nav aizņemts, dancinot publiku kāzās un citās ballītēs, viņš dažkārt sacer un ieraksta pats savu oriģinālmūziku, kas rodas eksperimentos ar dažādiem elektroniskās mūzikas žanriem.

Savu jaunāko veikumu "Ceļos" autors raksturo kā deep house noskaņās ieturētu skaņdarbu, kas vislabāk skanēs miglainos rītos, vakaros vai naktīs.

DOVE ǀ CHROMA 003 Bi83

Šī skaņdarba nosaukums izskatās kā šifrēts ziņojums un tas arī izklausās kā vēsts no tālām planētām, bet atbilde ir atrodama tepat uz Zemes. Ar nosaukumu "DOVE" savus oriģinālskaņdarbus izdod dīdžeju un producentu duets "Bicep", savukārt "CHROMA" ir viņu daudzpusīgais projekts, kas apvieno ierakstu izdevniecību, audiovizuālo šovu un ar to saistītus pasākumus.

Viss sākās gluži parasti – Belfāstā, Ziemeļīrijā, sadraudzējās divi puikas Endrjū Fērgusons (Andrew Ferguson) un Metjū Makbriārs (Matthew McBriar). Abus vienoja aizraušanās ar pavisam nezināmu vai sen aizmirstu disko, Čikāgas hausa un Detroitas tehno ierakstu uzmeklēšanu un popularizēšanu. 2009. gadā Endrjū un Metjū jau bija pārcēlušies uz Londonu, kur sāka darbību kā "Bicep", un jau drīz ieguva atzinību gan kā dīdžeju duets, gan kā elektroniskās mūzikas autori un producenti.

Aprīlī "Bicep" ar savu jaunāko audiovizuālā dīdžeju šova "CHROMA" programmu uzstājās "Coachella" festivālā ASV, bet vasarā turpinās turneju Eiropā.

"Fold Paper" – "Nothing To Report"

Nigērietis Čeliots Osuntade (Chelliot Osuntade) savā dzimtenē pavadīja vien dažus pirmos dzīves gadus, jo drīz viņa ģimene pārcēlās uz ASV, bet vēlāk uz Kanādu. Tieši tur, Vinipegā, Čels aizrāvās ar rokmūziku, sadraudzējās ar vietējām grupām un pamazām kļuva par pieprasītu turnejas mūziķi dažādos sastāvos.

Tomēr Čela ambīcijas ir krietni lielākas un, kā tagad redzams, arī pamatotas. Viņa postpanka grupa "Fold Paper", lai gan līdz šim izdevusi tikai divus singlus, jau ir ierindota starp cerības raisošiem debitantiem Kanādas neatkarīgās mūzikas asociācijas "CIMA" veidotajā programmā Eiropas lielākajā mūzikas industrijas saietā "The Great Escape", kas ik gadu maijā Anglijas pilsētā Braitonā saved kopā jaunus talantus un jomas profesionāļus no visas pasaules. Un kanādieši nesūta turp kuru katru.

Juris Peterlevics – "Manai tautai"

Juris Peterlevics ir gana pieredzējis mūziķis, kurš nupat sāk solokarjeru. Viņa ironiskajam singlam "Laimes hormons" tagad seko daudz nopietnāka dziesma "Manai tautai".

"Diez vai to varētu saukt par vēlējumu, bet drīzāk sirds rūpēm par mūsu zemes un tautas likteni mūslaiku neskaitāmo negāciju gūzmā, iespējams, ļoti kritiskā laikmetā mūsu zemei un tautai. Ar nerimtīgu piedziedājuma jautājumu "vai celties būs manai tautai, vai nāvē tai būs brist?"," tādās pārdomās mākslinieks nodod publikas vērtējumam jauno dziesmu.

Mūziķis, ģitārists un komponists Juris Peterlevics 90. gadu beigās bija grupas "Tramplīni" dalībnieks, bet dažus gadus vēlāk pievienojās grupai "The Briefing". 2008. gadā Londonā viņš kopā ar brāli nodibināja instrumentālu duetu "Peter Levics". Latvijas simtgadē 2018. gadā Juris Peterlevics atgriezās uz dzīvi dzimtenē.

"Kuusbārdis" – "Hidrotehnostacija"

"Radio Naba" rīkotā jauno mūziķu konkursa "Hadrons" aizpērnā gada finālisti "Kuusbārdis" šopavasar izdod konceptuālu albumu "Uz Alustrumiem", kura koncepcijas pamatā ir alus dzeršana un kuģošana. Četrotne ierastajam smagās rokmūzikas arsenālam – ģitārai, basģitārai un bungām – pievieno arī akordeonu, īru stabuli un citus tradicionālus instrumentus, aicinot ikvienu klausītāju iesaistīties pirātu piedzīvojumos.

Grupa saka, ka "Hidrotehnostacija" esot "alus krogu diskogabsis", kurā apdziedāta vēlme meklēt savas dzīves straumes un tajās zvilnēt uz sava plosta, nepakļaujoties lielo kuģu kajīšu ērtību kārdinājumam.

Toms Jorks – "Knife Edge"

Izrādās, ka "Radiohead" un "The Smile" līderim Tomam Jorkam (Thom Yorke) ir vēl viens ampluā – mūzikas autors itāļu filmām. 2018. gadā viņš komponēja savu pirmo skaņu celiņu režisora Lukas Gvadanjīno (Luca Guadagnino) kinolentei "Suspiria", kam seko filmas mūzikas radīšana sadarbībā ar Danieli Luketi (Daniele Luchetti). Režisora jaunāko filmu "Confidenza" aprīļa beigās sāka rādīt Itālijas kinoteātros. un vienlaikus nāca klajā arī dziesma "Knife Edge" no filmas soundtreka.

"Confidenza" skaņu celiņa 12 kompozīciju ierakstā piedalījies Londonas Laikmetīgais orķestris un džeza ansamblis, kura sastāvā arī Toma Jorka kolēģis grupā "The Smile" Toms Skiners.

Te nu vietā atgādināt, ka abus Tomus un Džoniju Grīnvudu 13. augustā gaidām uz Siguldas pilsdrupu estrādes skatuves "The Smile" koncertā.

"Viļņi" – "Protams, bet, varbūt"

Par apvienību "Viļņi" droši zināms vien tas, ka pagājušajā vasarā tā debitēja ar singlu "Jaudīgākais kurss dzīves uzlabošanai", bet šis ir viņu nākamais studijas ieskaņojums.

Vēl pilsētā runā, ka "Viļņi" esot Kristapa Zirņa ("Hipstokrātija", "Plenērs") jaunais projekts.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti