Pa ceļam ar Klasiku

Klajā nācis rakstu krājums "Operas pēdējās dienas"

Pa ceļam ar Klasiku

Divi cilvēki un arfa. Saruna ar kustību mākslinieku Ilmāru Šternu

"Džeztivāls" sākas jau rīt! Studijā – Indriķis Veitners un Guna Pūcīte-Skujāne

Kas būs nākamās Latvijas džeza zvaigznes? Jaunie mūziķi aicina uz «Džeztivālu»

Jau otro gadu notiks džeza festivāls ar nosaukumu "Džeztivāls", kurā varēs iepazīties ar mūsmāju jaunajiem, talantīgajiem džeza mūzikas māksliniekiem. No 13. līdz 15. jūnijam "M/Darbnīcā" varēs klausīties Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Džeza mūzikas katedras studentu eksāmenu koncertus. "Ja vēlaties dzirdēt, kāds ir visjaunākais latviešu džezs, kas ir tie cilvēki, kas tūlīt kļūs par nākamajām Latvijas zvaigznēm, domāju, šī ir īstā vieta, lai atnāktu un aplūkotu viņus sava ceļa sākumā," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" aicina JVLMA Džeza mūzikas katedras vadītājs Indriķis Veitners.

Pandēmijas laikā, kad mūziķiem eksāmenus nācās spēlēt pavisam atsvešinātā veidā, Indriķim Veitneram radusies pārliecība, ka eksāmenu kārtošana jāpadara dzirdama plašākai publikai, uzstāšanās kalpo arī par labu motivāciju studentiem, turklāt džezā būtiska ir atgriezeniskā saite, "maģiskais kontakts" ar publiku, skaidro katedras vadītājs. Tā nolemts pārbaudījumus pietuvināt reālajai videi un īstenot kā publiskus pasākumus.

"Līdz ar to no sausa eksāmena tukšā zālē ar dažiem nīgriem profesoriem tas pārvēršas par absolūti dzīvu koncertu ar dzīviem cilvēkiem, līdzjutējiem," stāsta Veitners.

VEF kultūras pilī un klubā "Biedrība" notika 4. kursa gala eksāmeni, bet tagad "M/Darbnīcā" būs klausāmi visu pārējo studentu mācību noslēguma darbi.

Šāds festivāla formāts atvieglo studentu savstarpējā atbalsta sniegšanu un sadarbību, saka dziedātāja Guna Pūcīte-Skujāne, džeza katedras bakalaura studente: "Ielecu šajā džeza pasaule, jūtos pieņemta un atbalstīta."

Festivāla formāts ļauj pieredzēt džeza mūzikas procesu dabīgā veidā, arī tehniskās prasības – saundčeki, menedžments, raideri, tas ir tas, ar ko mūziķi šodien realitātē saskaras.

"Nepietiek ar to, ka tu labi spēlē, tev ir jāmāk arī sevi pārdot, noorganizēt koncertus, un tas arī šeit tiek darīts – abus festivālus pilnībā veido studenti," stāsta Veitners.

Arī festivāla nosaukumu ar atklāta konkursa palīdzību izvēlējās studenti. Uzvarēja Santas Kauliņas ideja. Šogad sadarbība paplašināta un vizuālo tēlu veido Latvijas Mākslas akadēmijas apmaiņas students Vaclavs Šebesta no Čehijas.

"Šeit man jāsaka liels paldies Rūtai Briedei, pasniedzējai, kura atveda veselu grupu studentu, un viņi sajūsmināti skicēja mūs džeza klasē, kā mēs spēlējam. Tad mums bija arī vesels konkurss ar gataviem darbiem," atceras Veitners.

Skaņu režijā palīdz skaņu režijas studenti, kam arī tā ir  prakse, koordinācija norit sadarbība ar Ādamu Vaici no Latvijas Kultūras akadēmijas, kurš arī vadīs visu triju dienu norisi.

Jautāts, vai gadās piedzīvot pārsteigumus, vērtējot studentu darbus, Veitners atzīst, ka vērtēšana ir visdiskutablākā lieta:

"Džeza mūziku es tomēr vairāk uztveru kā procesu, nevis kā rezultātu. Konkrētā uzstāšanās, jā, protams, ir rezultāts, bet tikai šī mirkļa rezultāts [..] man šķiet, studentam daudz vērtīgāk par konkrēto atzīmi īstenībā ir vārdiskais vērtējums – analīze."

Šajā virzienā arī tiek iets, un festivāla formāts ļauj saņemt atgriezenisko saiti ne tikai no pasniedzējiem, bet arī kolēģiem un klausītajiem. "Publika nekļūdās," viņš piebilst.

Par publiku runājot, to neveido tikai jauno mākslinieku atbalstītāji, kā stāsta rīkotāji, "M/Darbnīcai" jau izveidojies savs uzticams publikas loks, ļoti kompetenti džeza mūzikas cienītāji, un tā ir "vistiešākā saskarsme ar reālo mērķauditoriju, kas mums džezam Latvijā ir".

Par studentu iespējamajām bailēm no publiska pārbaudījuma Pūcīte-Skujāne atsmej, ka mūziķim ir vilkme pēc skatuves, tiek ieguldīts gana daudz darba un laika, lai sagatavotos, arī līdz tam mūziķi meklē iespējas koncertēt un citādi praktizēt: "Tas ir darbs, un pie tā pierod." Katedras vadītājs norāda, ka studenti ļoti atzinīgi vērtē šādu procesu, jo spēlēt "dzīvai" publikai daudz tīkamāk nekā tukšai zālei:

"Tajā mirklī, kad notiek tā maģiskā saslēgšanās, sajūtas ir ne ar ko nesalīdzināmas."

"Ja jūs tiešām vēlaties dzirdēt, kāds ir visjaunākais latviešu džezs, kas ir tie cilvēki, kas tūlīt kļūs par nākamajām Latvijas zvaigznēm, domāju, šī ir īstā vieta, lai atnāktu un aplūkotu viņus sava ceļa sākumā," aicina Veitners.

13. jūnijā no pulksten 19.00 uzstāsies "Fay Porter" (ASV), Džošs Godvins (ASV), Guntis Majevskis, Vakare Urbaite (Lietuva), Sanija Roze, Olga Žuravska, Kristaps Hermanis, Kristiāns Justs, Ardis Avotiņš, Ralfs Arbidāns, Āris Pickainis, Gita Aizupiete, Greisa Peremota, Beāte Meirāne, Annija Briška.

14. jūnijā no plkst. 19.00 uzstāsies Everita Sējāne, Jeļizaveta Širjajeva, Ieva Leiduma, Nikolas Mūrnieks, Kārlis Feldbergs, Kristers Dreimanis, Lilija Pinne, Luka Pekoraro (Itālija), Katrīna Avotiņa, Jānis Polis, Luka Veigls (Austrija), Marks Jonatans Runds, Rihards Jakuško, Miks Jurovs, Roberts Jakubovskis, Paula Saija un Kristiāns Kārkliņš.

15. jūnijā koncerts sāksies jau pulksten 14.00, uzstāsies džeza instrumentāli ansambļi, kā arī vokālais ansamblis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti