Pa ceļam ar Klasiku

Kājas uz zemes, galva mākoņos. Saruna ar vijolnieci Magdalēnu Geku

Pa ceļam ar Klasiku

Mākslinieciskās reakcijas uz pasaulē notiekošo. Intervija ar dzejnieku Raimondu Ķirķi

Ieelpot teātra gaisu. Saruna ar Dailes teātra Muzikālās daļas vadītāju Juri Vaivodu

Jau no pirmās dienas elpot teātra gaisu. Par jaunu aktieru audzināšanu stāsta Dailes teātra mūzikas aizbildnis Juris Vaivods

"Mums ir jāaudzina jaunā maiņa, ja vēlamies turpināt Dailes teātra muzikālo tradīciju," LR3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" teic komponists un Dailes teātra Muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods. Par jauno muzikālo aktieru kursu, kas top sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, viņš atklāj, ka vadība tam teātrī ir atvēlējusi vienu spārnu: "Šie jaunieši savā ziņā elpos Dailes teātra gaisu, diezgan indīgo gaisu, labā ziņā indīgo."

Inta Pīrāga: Mazliet vairāk nekā pirms nedēļas tika izsludināta aktieru uzņemšana ar specializāciju mūzikas izglītībā. Kāda ir atsaucība?

Juris Vaivods: Man ir prieks un gandarījums par to, ka, tiklīdz darbu uzsāka jaunā vadība, mēs šo jautājumu sākām cilāt. Ja vēlamies atjaunot tādu mūziklu kā "Meža gulbji", tad mums ir vajadzīgi jauni brāļi un jauni galminieki,

mums ir fantastiski teātra štata aktieri, kuri var sevi realizēt kā brīnišķīgi dziedošie aktieri, bet nenoliedzami mums ir jāaudzina jaunā maiņa, ja vēlamies turpināt šo Dailes teātra muzikālo tradīciju.

Ir tiešām prieks un gandarījums par to, ka Mūzikas akadēmija ir saskatījusi iespēju uzsākt tādu eksperimentālu kursu, kurā mēs aicinām no Latvijas visām malām jauniešus, kuriem interesē aktiera specializācija ar tādu padziļinātu muzikālu ievirzi, pieteikties. Zinu, ka atsaucība ir, ir jau priekš pirmās iestājeksāmenu kārtas viena pilna diena izplānota, un jau sāk plānoties otrā. Vēl jau ir laiks, un mēs domājam, ka pāri simtam mēs tiksim ar reflektantiem un interesentiem. Šobrīd strādājam pie tā, lai jauniešiem varam piedāvāt šajā brīdī Latvijā vislabākos esošos spēkus, kuri varētu pilnveidot viņu izglītības bāzi, un lai viņiem būtu interesanti, lai varētu sastapties ar spilgtākajām personībām, kuras vēl var noķert.

Laimīgie, cik saprotu, no tiem būs kādi desmit?

Piecpadsmit. Mēs tomēr domājam par kādiem piecpadsmit, mēs negribam norobežoties, ka mēs [gatavojam] tikai un vienīgi Dailes teātrim. Ja būs talantīgi cilvēki, tad ļaut kādiem piecpadsmit šo mācību programmu apgūt, un domāju, ka būs noderīgi jebkuram teātrim tas, ko viņi apgūs.

Kādas ir prasības iestājeksāmenos?

Nav noslēpums, ka pirmā kārta vienmēr ir tāda, kurā ar profesionālo aci desmit minūtēs jānovērtē un jāsaredz šī cilvēka potenciāls. Zinot to, ka interese ir pieaugusi, tad pavisam svaiga ziņa būs tā, ka uz pirmo kārtu būs nevis jāsagatavo viena dziesma pēc savas izvēles, ko katrs būtu gatavs nodziedāt a capella, bet Mūzikas akadēmijas mājaslapā ir pievienoti septiņu Dailes teātra hitu notis. No šīm septiņām ir jāizvēlas viena, kura pirmajā kārtā būs jānodzied bez pavadījuma. Tādā veidā, es uzskatu, ka sacensība būs godīgāka.

Es saprotu, ka šis eksperimentālais kurss notiks tādā tālākizglītības kursa formātā, bet uz priekšu jūs domājat, ka tas varētu pāraugt arī bakalaura līmeņa programmā?

Jā, pirmie divi gadi būs tālākizglītības programma, kas savukārt paver iespējas, ko nemaz nevarētu piedāvāt caur bakalaura programmu. Te mēs tiešām domājam par tādiem skanīgiem un Latvijas kultūras ainavā nozīmīgiem vārdiem, ar kuriem būtu iespēja studentiem sastapties, un pēc tam trešajā kursā šī divu gadu programma tiks pielīdzināta bakalaura programmai.

Mācības notiks Mūzikas akadēmijā un daļēji arī Dailes teātrī?

Es domāju, ka drīzāk otrādāk. Pārsvarā Dailes teātrī un daļēji Mūzikas akadēmijā, jo mūsu teātra vadība ir atvēlējusi vienu spārnu teātrī, kur tāds mācību klubiņš varētu veidoties. Tur ir klases gan vokāli individuālām nodarbībām, gan plašākas telpas, ieskaitot vestibila stikla zāli, kur varētu notikt kopīgās nodarbības.

Šie jaunieši jau savā ziņā elpos Dailes teātra gaisu, diezgan indīgo gaisu, labā ziņā indīgo. Tā būs arī sastapšanās ar jaunākiem un vecāka gadu gājuma aktieriem, un tādā veidā mēs domājam no pirmās studiju dienas jau viņus mēģināt radināt, kāda ir īstā aktiera profesija, ko aktieris elpo, ko ēd. 

Lai jums izdodas tikt pie jauniem talantiem, papildināt savus spēkus un visus pārējos Latvijas teātrus iepriecināt ar jauniem talantiem! Saki, kā tev pašam sāksies jaunā sezona teātrī?

Man nemaz nav beigusies iepriekšējā, jo sakarā ar to, ka atzīmēsim Dailes teātrim nozīmīgās personības Pētera Pētersona simtgadi, tad es tiešām nodarbojos ar nošu veidošanu korim "Kamēr...", kas būs viens no balstiem programmā. Man ir prieks, ka Ieva Struka ir radījusi brīnišķīgu materiālu, pie kā mēs visi strādājam, lai septembra beigās to visu rādītu Dailes teātra – un ne tikai – skatītājam.

Tomēr septembris ir tāda robežšķirtne jaunās sezonas sākumam, kā ar izrādēm?

Tagad strādā sers Malkovičs, tur arī vienam otram aktierim ir jāgatavo muzikāli numuri, tad būs muzikāls vecgads vai Ziemassvētki, kur viena daļa būs balstīta Valta Pūces mūzikā un otra daļa Raimonda Paula mūzikā. Tie būs divi stāsti un izaicinājums aktierim vairāk padziedāt uz balsīm, jo vokālās nodarbības, kuras arī tagad ir neatņemama aktieru ikdienas sastāvdaļa, dod rezultātus, un tad latiņa ir ik pa brīdim jāpaceļ un kaut kādi izaicinājumi jādod aktieriem, lai viņiem ir interesantāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti