Patīk gan mammai, gan tīnim! Kā aizvadīts piektais «Bauska Taste» festivāls

Šīs vasaras karstākā festivālu nedēļas nogale bija augusta sākums, kad visā Latvijā notika gan mūzikas festivāli, gan citi lielie pasākumi, tajā skaitā pilsētas svētki. Bauska šos notikumus ir apvienojusi vienā – festivālā "Bauska Taste".

"Bauska Taste" notiek Bauskas pils parkā, un šī gada programma piedāvāja dažādu paaudžu populārās mūzikas (arī indī, roka, hiphopa) māksliniekus, kas pamīšus uzstājās uz divām skatuvēm, šādi dodot iespēju būt klāt visos koncertos. Festivāls dod platformu arī vietējiem mūziķiem – piektdienas programmu atklāja dziedātāja Avéi, kuru plašāka publika iepazina šī gada "Supernovā", prezentējot dziesmas no sava debijas albuma. Tāpat bija padomāts par tuvākajiem kaimiņiem, lietuviešiem, kas Bauskā esot bieži viesi, – sestdienas programmas noslēgumā uzstājās "The Roop", kas Lietuvu nesen pārstāvēja Eirovīzijā.

Programmā šajā vasarā aktīvi koncertējošie mākslinieki mijās ar kolēģiem, kuru koncerti notiek retāk. Šī bija iespēja dzirdēt Ozolu, Latvijas Radio bigbendu un Kristīni Prauliņu uz vienas skatuves. Linda Leen ar grupu izpildīja savas labākās dziesmas. Varēja pārliecināties, ka "Sudden Lights" līdzīgi kā "The Sound Poets", kas šovasar ir aktīvi koncertētāji, arī Bauskā savāc lielu skaitu ar interesentiem. "Bauska Taste" varēja dzirdēt gandrīz visas šobrīd aktīvākās sieviešu vokālistes – grupu līderes: Aminatu, "Kaut kaili" ar Kristīni Pāži, "Triānas parku" ar Agnesi Rakovsku, "Astro'n'out" ar Māru Upmani-Holšteini, Katō. Vēl jāpiemin arī aktīvās fona vokālistes Una Daniela un Linda Rušeniece, kuras paspēja būt it visur. Bija pārdomāts par dažādu paaudžu interesēm – sestdienas programmā ballīti iegrieza Žoržs Siksna ar savām mūžam zaļajām dziesmām, dažādas paaudzes apvienoja "Mazais princis". Savukārt pēc pusnakts uz skatuves kāpa rolands če – viens no šī brīža aktuālākajiem reperiem. Dziļāk naktī publiku izklaidēja dīdžeji.

Programmas daudzveidībā katrs varēja atrast savu kulmināciju. No sevis gribētu izcelt Shipsea, kura koncertu veidoja dziesmas gan no albuma "Apgaismo mani", gan "Nepāriet" repertuāra, un bija arī "Baložu pilni pagalmi" dziesmas "Vēstules" versija. Viss kopums radīja ļoti patīkamu emocionālo viļņošanos, kur maigākas, trauslākas emocijas mijās ar skaļākām, temperamentīgākām, šādi neļaujot uzmanībai atslābt un ievedot savā plūdumā.

Bauska – svētku un festivālu pilsēta

"Bauska Taste" priekšrocība ir atrašanās vieta – Rīgas ir stundas braucienā, netālu ir citas lielākas pilsētas. Pils parks un ainava ļauj acīm priecāties, savukārt pils muzejā – izglītoties. Iespējams, nākotnē pasākumu varētu apaudzēt ar vēl citām aktivitātēm dienas pirmajā pusē, iesaistot vēl citus objektus pilsētā. Festivāls lielāko apmeklētāju skaitu piedzīvojis 2022. gadā, ko daļēji skaidro ar cilvēku vajadzību socializēties pēc pandēmijas, ir kļuvis par satikšanās vietu gan pilsētniekiem, kas vairs diendienā nedzīvo Bauskā, gan citiem interesentiem. Īsā sarunā par festivālu izjautāju Bauskas Kultūras centra direktoru Jāni Dūmiņu.

Aiga Leitholde: Festivāls "Bauska Taste" notiek jau piekto gadu. Kāds būtu kopsavilkums, ko tu varētu pastāstīt par šiem gadiem?

Jānis Dūmiņš: Pa šiem gadiem esam kļuvuši Latvijā atpazīstami un esam pierādījuši arī to, ka pašvaldības kultūras darbinieki var noorganizēt šāda līmeņa pasākumu. "Bauska Taste" ir mūzikas festivāls ģimenēm ar bērniem, un tādu mums šo gadu laikā ir izdevies to noorganizēt. Festivāls ir izaudzis no pilsētas svētkiem, kad sapratām, ka ar šādu finansējumu mēs varam nelielus standarta pilsētas svētkus uztaisīt. Mēs gribējām kaut ko vairāk. Un tomēr pašvaldībai šādu festivālu birokrātijas dēļ ir sarežģīti organizēt.

Festivāla "Bauska Taste 2023" otrā diena
Festivāla "Bauska Taste 2023" otrā diena

Bauskā notiek arī citi mūzikas festivāli: "Zobens un lemess", "Vivat Curlandia!"

Jā, vēl ir kantrimūzikas festivāls, kas šobrīd ir paņēmis pauzi, bet plāno atgriezties. Mūsu doma ir tāda, ka Bauska ir svētku un festivālu pilsēta. Ne vien apmeklētāji, bet arī ēdināšanas un viesmīlības nozares pārstāvji ir ļoti pateicīgi par šīm ar kultūru aizpildītajām nedēļas nogalēm. Piemēram, viesnīcas uz šo nedēļas nogali bija aizņemtas jau maijā.

Cik Bauskā ir viesnīcu?

Ir viena liela viesnīca un tad dažādas mazākas naktsmāju iespējas. Palikšana savā ziņā ir problēma, bet, lai taptu vēl viena viesnīca, tad festivāliem būtu jānotiek visu gadu.

Kā atrodat kultūras balansu pilsētā? Tagad ir uzrāviens, bet tad nāk nesezonas laiks – kas notiek šajā laikā?

Šis jautājums gan mums, kultūras centram, gan privātajiem pasākumu organizatoriem ir nemainīgi aktuāls, jo ziema tik tiešām ir tukšais laiks. Piemēram, pagājušajā gadā veļu laikā, starp oktobri un novembri, šajā pašā Pils parkā bijām izveidojuši "Helovīnu šausmu parku", kas piesaistīja daudz priecīgu apmeklētājus. Ziemā mums kā kultūras centram fokuss vairāk ir uz amatieru mākslu.

Festivālu iecienījuši arī brīvprātīgie. Vai vari pastāstīt ko vairāk?

Jā, tas ir jau no pirmā festivāla gada, kad sapratām, ka mums pietrūkst izpalīdzīgu roku, tāpēc aicinājām baušķeniekus palīgā. Saņemam lielu atsaucību, ne visus varam paņemt. Šī ir forša pieredze tieši vietējiem cilvēkiem – viņi redz, ka pasākums ir izdevies, un, iesaistoties organizēšanas procesā, var iepazīt tā tapšanu. Es ļoti ceru, ka arī jaunajiem kultūras darbiniekiem "Bauska Taste" būs interesants. Šķiet, kultūras darbinieku arī mums drīz sāks pietrūkt – nav tā, ka daudzi izvēlas šo profesiju.

Festivāla "Bauska Taste 2023" otrā diena
Festivāla "Bauska Taste 2023" otrā diena

Arī mūziķi labprāt atgriežas festivālā gan uz skatuves, gan kā klausītāji.

Viens no mūsu uzstādījumiem – radīt māksliniekiem patīkamu atmosfēru, un tad atpakaļ mēs gaidām labu koncertu. Prieks par labām atsauksmēm no mūziķiem!

Vai vari ieskicēt kaut ko par "Bauska Taste" nākamo gadu?

Kaut ko grūti teikt birokrātijas dēļ. Protams, vakar satiktie festivāla apmeklētāji, kas ir padzirdējuši, ka festivāls varētu arī nenotikt, izteica savu atbalstu, ka festivālam ir jānotiek. Iespējams, piesaistīsim privātu pasākuma organizatoru, sadalot veicamos darbus. Šis mums būs septembra, oktobra jautājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti