Kultūras ziņas

Mārīti Balodi pieminot

Kultūras ziņas

Skatītāju iespaidi par "Tēvs Nakts"

Elīna Vītola – Ziemeļvalstu un Baltijas jaunais mākslinieks

Ziemeļvalstu un Baltijas Jaunā mākslinieka balvu saņem Elīna Vītola

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar skaļu un dimdinošu performanci, kuras laikā tiek izgāzta reāla siena, ko veica Latvijas Mākslas akadēmijas vadība, vakar vakarā pasniegta Ziemeļvalstu un Baltijas Jaunā mākslinieka balva. Gandrīz simt jauno talantu konkurencē to ieguva Latvijas pārstāve – jaunā gleznotāja Elīna Vītola. 

Piedzīvots vērienīgs un skaļš mākslas dzīves notikums - ar āmuriem rokās izgāžot sienu Latvijas Mākslas akadēmijā un  skanot leģendārās grupas “Pink Floyd” dziesmai “The Wall”  jeb “Siena”, paziņots Ziemeļvalstu un Baltijas labākais jaunais mākslinieks (Nordic & Baltic Young Artist Award) starptautiskās žūrijas vērtējumā.

Šogad par labākā jaunā mākslinieka titulu sacentās mākslas augstskolu 95 absolventi. Starptautiskā žūrija vērtēja tieši viņu diplomdarbus. Par uzvarētāju kļuva Latvijas pārstāve – jaunā gleznotāja Elīna Vītola.

“Mans darbs bija par veiksmi un izgāšanos,” stāsta Elīna Vītola. “Šis mākslas darbs nav tikai dīvāns, bet arī tur aizmugurē esošā glezna, kura ir 20 metrus gara sarullēta glezna, un dīvāns ir ļoti maza daļa no šī darba.”

Māksliniece par uzvaru konkursā saņems naudas balvu 2000 eiro apmērā, kā arī aicinājumu nākamgad piedalīties izstādēs "ArtVilnus". Savukārt 2020.gadā – Tallinas Mākslas nedēļā.

Ziemeļvalstu un Baltijas Jaunā mākslinieka balva tiek pasniegta trešo gadu ar mērķi ir iepazīstināt profesionālo vidi un sabiedrību ar jaunākās paaudzes māksliniekiem.   

Bet ko simbolizē Latvijas Mākslas akadēmijas rektora vadītā balvas pasniegšanas ceremonijas performance ar sienas noārdīšanu pie lielā aula? “Šī akcija bija simboliska tāpēc, ka pēdējā gadā un uz priekšu akadēmija tiek pārkonstruēta, saglabājot to, kas raksturo akadēmiju, un skatoties, ka nākamgad mēs ieejam simtgadē, – to asumu, to enerģiju, to ekscentrisko kvalitāti, lai Mākslas akadēmija būtu šīs Baltijas skandināvu meka,” savu performanci raksturo Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti