Vijas Celmiņas izstādē pabijuši gandrīz 20 tūkstoši apmeklētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” ir noslēgusies pasaulē pazīstamās latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas personālizstāde „Dubultā realitāte”, kas bija viens no „Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014” programmas nozīmīgākajiem notikumiem. Laikā no 2014. gada 12. aprīļa līdz 22. jūnijam izstāde, ar to saistītie pasākumi un izglītības programmas piesaistīja 19 646 skatītāju uzmanību, lsm.lc informē izstādes veidotāji.

Arī māksliniecei izstādes tapšana dzimtajā Rīgā bija svarīgs un emocionāls notikums. Viesojoties Rīgā, Vija Celmiņa atklāja, ka nākamā iespēja tik vērienīgā veidā vienuviet izsekot viņas daiļradei būs tikai pēc četriem gadiem – 2018. gadā, kad plānota personālizstāde Sanfrancisko Modernās mākslas muzejā (SFMOMA) ASV.

Vijas Celmiņas darbu retrospekcija aptvēra 50 gadus mākslinieces radošajā darbībā – no 1964. līdz 2014.gadam, iepazīstinot skatītājus gan ar atšķirīgiem medijiem, kādos strādājusi autore, gan ar mākslas virzieniem, kādi mainījušies šajos piecdesmit gados, iezīmējot arī Celmiņas mākslā dažādus periodus, gan ar tematiem, kas viņu interesējuši. Visplašāk ekspozīcijā tika pārstāvēti darbi, kuros redzami mākslinieces slavenie okeāna un zvaigžņotās debess skati. Izstādes apmeklētājiem bija arī iespēja noskatīties Jura Podnieka studijas veidoto filmu par Viju Celmiņu.

Kopumā izstādē „Dubultā realitāte” tika eksponēti 53 Vijas Celmiņas darbi, kas tika atvesti no Modernās mākslas muzeja Ņujorkā, Nacionālās mākslas galerijas Vašingtonā, Sanfrancisko Modernās mākslas muzeja, Frankfurtes pie Mainas Modernās mākslas muzeja, Kartjē Mūsdienu mākslas centra Parīzē, Skotijas un Teita Nacionālajām galerijām Londonā, ASV vēstniecības Latvijā kolekcijas, Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Makī (McKee) galerijas Ņujorkā un pašas mākslinieces Vijas Celmiņas mākslas darbu kolekcijas.

Vija Celmiņa dzimusi 1938. gadā Rīgā, 1944. gadā kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, 1948. gadā ieceļoja ASV un 1949. gadā apmetās Indianapolisē. 1962. gadā māksliniece uzsāka mācības Kalifornijas Universitātē (Tēlotājas mākslas maģistra grāds, 1965) un pārcēlās uz Losandželosu, kur dzīvoja un strādāja līdz 1981. gadam, kad pārcēlās uz Ņujorku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti