Kultūras ziņas

Piesaki savu kultūrvietu "Kilograms kultūras"!

Kultūras ziņas

Liela interese par Nacionālā teātra piebūves metu konkursu

Vai viegli būt jaunam māksliniekam?

Vai viegli būt jaunam māksliniekam? Ieskats divās jaunās izstādēs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Cik viegli vai grūti būt jaunam māksliniekam? Kādi šķēršļi visvairāk jāpārvar, lai realizētu savu ieceri un nonāktu līdz pirmajai personālizstādei? 10. jūlijā Latvijas Mākslas akadēmija (LMA) un jauno mākslinieku atbalstītājs “Semarah Hotels” organizē diskusiju par šo tēmu, atklājot studentes Agates Bernānes personālizstādi. Tikmēr provokatīvu izstādi Rīgas cirka Ziloņu mājā sarīkojusi jaunā māksliniece Agate Lielpētere – izaicinot skatītāju aplūkot cilvēku iegūtos zilumus grafiku sērijā “Līdz kāzām sadzīs” un padomāt par jaunībā gūtajiem zilumiem arī pārnestā nozīmē.

"Šī izstāde ir par jaunības maksimālismu, kas skatīts no zilumu prizmas. Zilums kā jaunības fizikāls simbols," par izstādi "Līdz kāzām sadzīs" saka jaunā māksliniece Agate Lielpētere, atzīstot, ka nonākt līdz savai personālizstādei ir ļoti grūti. "Jābūt ļoti lielam spītam, milzīgai mērķtiecībai un nedrīkst apstāties pie pirmajiem kritieniem, jo tādu ir daudz, ļoti daudz."

"Tas lielākais pārbaudījums, kā tas bieži notiek kultūras nozarē, ir finansējuma piesaistīšana," uzsver izstādes kuratore Auguste Petre. "Šajā ziņā jaunajiem māksliniekiem tas ir problemātisks jautājums, jo ļoti daudziem nav tā kvalitātes garanta, respektīvi, tiem, kas vērtē šos projektus, nav pārliecības, ka šis projekts tiešām sevi attaisnos."

LMA pērn noslēdza sadarbības memorandu ar viesnīcu tīklu “Samarah Hotels” jauno mākslinieku atbalstam, organizējot četras izstādes gadā, īpaši atlasot jaunos māksliniekus. Savukārt viesnīca pilda mecenāta lomu, iegādājoties apmeklētāju novērtētākās gleznas.

"Jaunam māksliniekam visgrūtāk ir atrast auditoriju un sauksim to par klientu vai mecenātu, vai palīgu, kas viņu uzturēs, jo tas entuziasma vilnis agri vai vēlu apdziest," norāda mākslinieks, LMA prorektors Andris Vītoliņš.

"Šīs jau būs ceturtais mākslinieks, kas izstādās. Mums ir svarīgas vairākas lietas, pirmais – mēs gribam atbalstīt kaimiņus, vietējo sabiedrību un ļaut jaunajiem māksliniekiem izpausties kaut kur vairāk nekā savā akadēmijā, jo mākslinieks vēl tikai mācās. Mēs katru gleznu, ko cilvēki ar savām uzlīmēm ir novērtējuši, nopērkam savai kolekcijai," stāsta mecenāts, “Grand Poet Hotel” vadītājs Māris Alnis.

LMA studentes Agates Bernānes personālizstāde “Meitene ar kanārijputniņu” balstīta viņas sapņos, kuros regulāri parādās kanārijputniņš, kas, iespējams, ir viņas iekšējā radošā patiesā balss.

Jaunā māksliniece Agate Bernāne atzīst, ka viesnīcas telpās jūtas aicināta, gaidīta un "pat nedaudz nēsāta uz rokām".

Izstādi papildinās diskusija “Vai viegli būt jaunam māksliniekam mūsdienās?!".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti