Vai kinofestivālam «Arsenāls» pielikts trekns punkts?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Šodien kinoforuma "Arsenāls" vadība izsūtījusi vēstuli, kur tēlainā veidā skaidro, kāpēc festivāls ar šī gada martu ir slēgts. Visi organizatori par to gan nav informēti, arī naudas devēji pārsteigti.

Vai kinofestivālam "Arsenāls" pielikts trekns punkts vai tomēr organizatori, koķetējot ar medijiem un naudas devējiem, ilustrē savu iedomāto galu? Šodien kinoforuma "Arsenāls" vadība izsūtījusi vēstuli, kur tēlainā veidā skaidro, kāpēc festivāls ar šī gada martu ir slēgts. Visi organizatori par to gan nav informēti, arī naudas devēji pārsteigti. Bet kino kritiķi vērtē - pēdējos gados festivāls savu spožumu jau bija zaudējis.

"Mūsu atbilde Čemberlenam… Pavērsim aizkaru, palaidīsim kino putniņu… 25 gadus bijām spiesti skatīti Arsenāla kino, 2184 filmas un 3300000 skatītāju vājprātam reiz jāliek punkts.

Miers būdām, Arsenāls ir galā, Ekrānu ciet! Starptautiskais kinofestivāls Arsenāls ar 2012 gada martu ir slēgts. "

Šādi un līdzīgi izteikumi rotā pirmdienas rītā izsūtīto vēstuli, kas liek domāt, ka kinofestivāls "Arsenāls" ir beidzi savu pastāvēšanu. Vai rakstītais nozīmē pilnīgu festivāla galu vai arī koķetēriju ar ministriju un Rīgas domi? - to gan neatklāj neviens no festivāla organizatoriem. Vēstuli parakstījusi Starptautiskā kino foruma uzraudzības padome. Viens no trīs locekļiem Māris Gailis pašlaik atrodas kalnos un no komentāriem izvairās, tos solot vien nākamnedēļ.

Arī "Arsenāla" birojs nav sazvanāms, un pats vēstules autors Augusts Sukuts, šķiet, atrodas Spānijā, no kurienes arī pēdējos gadus deleģēja dažādiem cilvēkiem organizēt festivālu.

Starptautiskā kino centra direktore Šarlote Līduma dienas laikā telefonu neceļ, un informācija mājas lapā parādās tika pēcpusdienā, kad arī viņa izvairīgi atbild uz telefona zvanu.

Apvainotās Kultūras ministrija un Rīgas dome tikmēr vāc informāciju, cik liela ir viņu līdzdalība festivāla aiziešanā no skatuves. Rīgas dome norāda, šogad vien bija plānots piešķirt festivālam 18 tūkstošus latu, par trīspusēju sadarbības līgumu gan nav bijis pamata domāt, skaidro Kultūras departamenta pārstāve Dzintra Āboliņa. Līdzīgi arī Kultūras ministrija līdz vēlam vakaram sola atbildi par iespējamo līgumu un tasinojas, ka naudu festivālam bija plānojusi.

Bet Kino ģildes darbinieki izsaka nožēlu par to, ja tiešām "Arsenāls" beigs savu darbību. Kinokritiķis Normunds Naumanis gan domā, ka vēstule ir "Arsenāla" tēva Augusta Sukuta radīta un tās mērķi nav skaidri nolasāmi, bet pēdējos gados festivāls aizvien vairāk iezīmējies ar vājāku programmu, kategorisku naudas prasīšanu no valsts un nemitīgu skandālu ar citu festivāli "Baltijas pērle".

"Arsenāls" Latvijā notiek kopš 1986. gada. Sākotnēji reizi divos gados, bet ar laiku piedāvājot arī tematiskas filmu skats katru gadu, tas iekaroja latviešu skatītāju sirdis un kļuva par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem kino jomā arī ārpus Latvijas.

Augusts Sukuts skaidrojis ziņu aģentūrai BNS, ka viņš ar kino turpinās nodarboties Spānijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti