Kultūras ziņas

Risinājums būs pēc 24. marta

Kultūras ziņas

Latvijas Televīzija piedalīsies tālmācībā

Izveidota Aspazijas skulptūra

Tēlnieces Olgas Šilovas skulptūru «Aspazija kāpās» Dubultos varētu uzstādīt pēc pusgada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tēlniece Olga Šilova radījusi bronzas skulptūru “Aspazija kāpās”, un, iespējams, jau pēc pusgada jaunais vides objekts tiks uzstādīts Jūrmalā, Dubultos, kāpu zonā iepretī Aspazijas mājai.

Darbs pie bronzā izlietās Aspazijas skulptūras pilnā augumā tēlniecei Olgai Šilovai ildzis sešus mēnešus. Tagad dzejnieces majestātiskais tēls ar kaķi pie kājām atrodas tēlnieces darbnīcā un gaida pārbraucienu uz jauno mājvietu Dubultu jūrmalas kāpās.

Māksliniece par darbu stāsta: “Doma bija atrast to esenci, to svarīgo un raksturīgāko un no visas informācijas dabūt to īstāko.

Nosliece bija uz jauniem gadiem, kad viņa bija visbrīvākā, visiedvesmotākā, ar lielākām cerībām.”

Veidojot skulptūru, tēlniece pētīja dzejnieces biogrāfiju un iedziļinājās 19. gadsimta sieviešu modes tendencēs. Dažas skulptūras tērpa detaļas, piemēram tamborētā mežģīņu apkaklīte, kopēta no fotogrāfijām, kur attēlota dzejniece.

Īpašu uzmanību tēlniece veltījusi kaķa tēlam, jo Aspazijas un Raiņa mājās kaķi bija īpaši iemīļoti mājdzīvnieki.  

“Ar kaķiem nebija viegli. Jo man pašai mājās dzīvoja ļoti ilgi Ēģiptes sugas kaķene un man pilnīgi sajaucās priekštats par normālu Latvijas kaķi. Man liekas, ka visi kaķi ir citplanētieši,” atklāj Šilova.

“Gāju uz darbnīcu ar fotoaparātu un, kur redzēju, ķēru kadru. Mēģināju skriet pat krūmos pēc kaķiem, lai dabūtu īsto un pareizo.”

Vides projekta “Aspazija kāpās” izpilde paredzēta trīs kārtās, un to īsteno Jūrmalas vēstures un mākslas biedrība. Tā kopējās izmaksas ir 82 tūkstoši eiro, no kuriem nedaudz vairāk par pusi līdzfinansē Jūrmalas pilsēta, bet pārējā nauda tiek vākta ziedojumos.

Sākoties vasaras sezonai, šaurās Aspazijas ielas galā tiks izveidota skulptūras pamatne un iekārtota vieta soliņiem. Kā uzsver idejas autori, tā nebūs memoriāla piemiņas vieta Aspazijai, bet gan vedinās Jūrmalas pastaigu mīļotājus ļauties romantikai.   

Iespējams, jau rudenī tiks labiekārtota teritorija un uzstādīta tēlnieces Olgas Šilovas veidotā Aspazijas skulptūra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti