Kultūras rondo

Māra Zālīte, Lilija Berzinska un Guntars Godiņš - tiekamies ar LALIGABAS laureātiem

Kultūras rondo

Kultūras Rondo: Grāmata par tēlnieku Kārli Jansonu, Jautrītes Putniņas piemiņas koncerts

Daugavpils Rotko mākslas centra sestā gadadiena pasludināta par "Mākslu kustībā"

Rotko mākslas centra sestās gadskārtas vizītkarte - «Māksla kustībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ar mākslas lekciju, filmas demonstrāciju, diskusiju un jaunās izstāžu sezonas atklāšanu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs 26. aprīlī atzīmēs sešu gadu pastāvēšanas gadadienu. Tā pasludināta par "Mākslu kustībā”.

Sešu spriedzes un miera dažādo sajūtu un noskaņu salikums nolasāms arī sešos atšķirīgos, bet dažā ziņā ļoti līdzās stāvošos jauno izstāžu projektos. Jauno ekspozīciju autori ir amerikāņu, ungāru, dāņu un Latvijas mākslinieki.

"Māksla kustībā” ir Rotko mākslas centra sestās gadskārtas vizītkarte, un šajā dienā apmeklētājiem simboliski durvis ver sešas jaunas izstādes.

“Mūs sagaida uzraksts "Miers un spriedze”, tā ir Latgales mākslinieku izstāde. Kopumā žūrija ir atlasījusi 77 māksliniekus,” centra mārketinga speciāliste Inita Paegle ieskatu jaunajā izstāžu sezonā sāk tieši ar Latgales mākslinieku darbu izstādi, kas ir plaša un ļoti daudzveidīga.

Inita Paegle
Inita Paegle

“Te katrs apmeklētājs noteikti atradīs sev tīkamu žanru, virzienu, izpildītāju, autoru.

Tas arī ir tas interesantākais, ka katrs autors mieru un spriedzi parāda no sava subjektīvā skatījumā. Katrā darbā šie jēdzieni izpaužas pa savam,” turpina Inita Paegle.

Mākslinieks Ivo Folkmanis šajā Latgales izstādē piedalās ar savu sajūtu par mieru un spriedzi caur akmens formām, un pats ir patīkami pārsteigts par šo Latgales mākslinieku kopīgo izstādi un tapušajiem darbiem.

“Gadu no gada mēs augam gan kvantitatīvi, gan kvalitatīvi, - iepriekš bijām bikli, nedrošāki, bet šī izstāde pa sešiem gadiem iepriecina ar ļoti plašu autoru klāstu,” vērtē Ivo Folkmanis. “Te ir gan fotogrāfijas, gan instalācijas, dominē glezniecība, kurā mēs varam saskatīt lielā mērā Latgales dabas atbalsis, atmodu. Pamatā tie visi ir jauni darbi un ir pārstāvēti visi Latgales novadi.

Ir interesanti paraudzīties uz savu darbu no malas, kā tas iekļaujas kopīgajā izstādes ansamblī. Te parādās tāda jauna negaidīta situācija, ka šie darbi sāk sarunāties savā starpā.”

Keramiķis pēc aroda prasmes Valentīns Petjko ir divu keramikas izstāžu kurators un ļauj ielūkoties abu ungāru mākslinieču piedāvātajā skatījumā uz salikumu miers un spriedze.

“Tā ir keramikas māksliniece Marta Radiča (Márta Radics) ar projektu "Karaliste”. Tie ir porcelāna objekti, kas būtībā ir skulptūras, un tā ir viņas iekšējās karaļvalsts atspoguļojums,” skaidro Valentīns Petjko. “Žofja Karšai (Zsófia Karsai) izstādē "Soli pa solim” caur akmens masas objektiem runā par savu iekšējo pasauli un sienām kā aizsardzības objektu.

Abas mākslinieces pirms diviem gadiem Rotko centrā piedalījās konkursa izstādē, kurā žūrija piešķīra viņām personālizstādes balvas, tāpēc uzaicinātas uz šo izstāžu sezonu.”

Ar Daugavpili ciešā saistībā ir arī mākslinieces Maijas Bērziņas projekts, pozitīvs un gaišs, un ar savu vēsti, stāstījumu  turpina Inita Paegle.

Piedzīvotais un 40 gadu tradīcijās izkoptais parādās arī Dānijas mākslinieces Fīnas grafikas darbnīcas veikumā, bet spriedzes piesātināta ir amerikāņu mākslinieka, "No!Art" mākslas virziena pamatlicēja Borisa Lurjes (Boris Lurie) izstāde "Mākslinieks un liecinieks”.

“Lurjes izstāde ir spilgta, iespaidiem bagāta. Noteikti būs cilvēki, kuri varbūt nebūs gatavi šādai mākslai, bet tieši šī konfrontācija, ko mākslinieks izvirza, atstās iespaidu uz apmeklētāju jebkurā gadījumā,” uzskata Inita Paegle.

Skatīties jaunās izstāžu sezonas darbus Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī var jau no šodienas līdz 23. jūnijam. Vēl atgādinājums, ka par godu centra sestajai dzimšanas dienai ikvienam 26.aprīlī no plkst. 11.00 līdz 19.00, dāvinot zīmēšanas albumu, būs iespēja apmeklēt Rotko centra ekspozīcijas bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti