«Rīgas galeriju» spiež atstāt telpas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

"Rīgas galerijai", kas jau 20 gadus piedāvājusi mākslas cienītājiem izcilu autoru izstādes (to vidū ir Maija Tabaka, Ieva Iltnere, Ritums Ivanovs un citi), līdz 1. martam savas durvis ir jāslēdz. Galerija ir nomnieks ēkā, kurā līdz ar viesnīcas "Rīga" rekonstrukciju vairs nebūs siltuma un elektrības.

Par to, kas notiks ar galeriju, kuru izstāžu laikā apmeklējuši tūkstošiem skatītāju, tālāk nezina nedz tās vadība, nedz "Valsts nekustamie īpašumi".

"Rīgas galerija" ir pilsētā lielākā mākslas galerija, kas darbojas jau 20 gadus. Pašlaik divarpus stāvu telpās savus darbus skatītājiem atklājuši gan Maija Tabaka un Ieva Iltnere, gan Ritums Ivanovs Bet izstādes te notikušas Arnim Balčum, Frančeskai Krikei, Līgai Purmalei un citiem Latvijas mākslas grandiem. Galerijas vadītāja Inese Riņķe saņēmusi kategorisku brīdinājumu no "Valsts nekustamajiem īpašumiem", kas māju pārvalda, ka telpās vairs nebūs siltumapgādes un tās ir jāatstāj. "Mēs plānojam izstāžu darbību, kā vienmēr to esam darījuši, vēl diviem gadiem. Un, protams, mākslinieki bija par to informēti. Tas, kas notiek, diemžēl, pārvelk svītru ne tikai galerijas darbam, bet arī mākslinieku plāniem."

Gleznotājas Ievas Iltneres darbi tieši tagad aplūkojami galerijā. Viņa vērtē, ka izmaiņas ir nepatīkamas gan galerijai, gan arī māksliniekiem: kamēr galerija meklēs jaunas telpas, māksliniekiem būs uz laiku savi darbi jāglabā pie sevis un jārēķinās, ka plāni jāmaina. Māksliniece cer, ka "Rīgas galerija' radīs iespēju savu darbu turpināt.

"Valsts nekustamie īpašumi" uzskata, ka vienīgā iespēja ir pārtraukt nomas attiecības, jo siltumu un elektrību vairs telpām nevarēs nodrošināt. Arī autonomu pakalpojumu nodrošināšana būtu pārāk dārga un ilga. Uzņēmuma attīstības nodaļas vadītājs Andrejs Milzarājs: "Galerijai "Rīga" tika nosūtīta informācija par komunālo pakalpojumu piegādes pārtraukšanu un ierosinājums pārtraukt līgumattiecības, taču oficiālu atbildi mēs līdz šim nebijām saņēmuši. Diemžēl, mēs arī esam tikai ķīlnieki šajā procesā, un par zaudējumiem šobrīd ir pāragri runāt. Mēs neesam lietas kursā, par kādu zaudējumu apjomu ir runa. Jāpēta mūsu līgumattiecības, vai šādu zaudējumu segšana būtu mūsu pienākumos."

Galerija telpas varēs izmantot līdz 1.martam, jo rekonstrukcija sāksies vēlāk. Bet vai "Rīgas galerija" varētu izmantot kādu no "Valsts nekustamo īpašumu" pārvaldībā esošām ēkām, Milzarājs apšauba, jo telpas, kurās ir lieli logi un 1. stāvā ieeja no ielas, izsoles kārtībā ir aizņemtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti