Dienas ziņas

Grāmata par latviešu valodu Būtiņģē un Sventājā

Dienas ziņas

"Jaunā Vienotība" iezīmē kandidātus nākamajai valdībai

Raiņa mājā Berķenelē aizrit 20. mākslas akcija

Raiņa mājā Berķenelē aizrit 20. mākslas akcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šogad aprit 20 gadu kopš pirmās mākslas akcijas Raiņa mājā Berķenelē. Šonedēļ Raiņa mājā notiek mākslinieku simpozijs ar zīmi “20.” Viens no galvenajiem mērķiem – apvienot māksliniekus ar lielu pieredzi un tos, kas ir tikai sava ceļa sākumā.     

Šogad mākslas simpozijs Raiņa mājā Berķenelē pulcējis 15 māksliniekus no dažādām Latvijas vietām, lai pieredzējušiem un jaunajiem māksliniekiem darbojoties kopā, taptu jauni mākslas un iedvesmas objekti.

Daudzi no objektiem, kas atrodas Raiņa mājas dārzā, nav mainījušies laika ietekmē pat 20 gadu garumā, tādēļ svarīgs ir arī objektu izejmateriāls.

“Protams, ka te ir pārdomas par to, lai te būtu tā, kā tas Žaniņš pa taciņām ir gājis, kā tad būtu izskatījies, lai tas vides objekts darbotos, lai tas būtu tāds, ko var paņemt, kustināt, ienākt iekšā, lai viņam būtu kaut kāds raksturs. Tātad metāls, koks un akmens, tās ir 3 lietas, ja tēlnieks ir izmantojis, tad nu tam ir kaut kāds mūžības stāsts,” stāstīja Raiņa mājas Berķenelē direktore Inese Bērziņa.

Iepriekšējo mākslas akciju laikā tapušie vides un mākslas objekti it kā savieno pagātni ar tagadni, jo visi darbi tapuši Raiņa daiļrades un Pliekšānu ģimenes dzīvesstāsta iespaidā.

Arī šī gada simpozija dalībnieki, daudziem no kuriem šī ir pirmā reize, apmeklējot Raiņa māju Daugavpils novadā, atzīst, ka iedvesmojas gan no paša Raiņa dzīvesstāsta un darbiem, bet vēl jo vairāk no vides, kas kādreiz iedvesmojusi arī Jāni Pliekšānu.

“Rainis mācēja pateikt lietas tik ļoti skaistos vārdos, un arī neskaistas lietas skaistos vārdos, un tad tu no tā it kā atsperies, un tev top kaut kas jauns, un vide, kur Rainis ir dzīvojis Berķenelē, tā ir vienkārši fantastiska,” atzina jaunā māksliniece no Daugavpils Meldra Kraukle.

“Man izstāstīja, ka Raiņa mamma nav te uz vietas dzīvojusi, un tad es sāku domāt par mātes tēmu, tad es sāku domāt par zemes māti, par mātēm vispār, un tad saistībā ar mātēm ir tapis vides objekts, kas ir domāts varbūt uzstādīt, apskatīsimies, kā izskatās, vietā, kur iztek strautiņš,” atklāja tēlniece no Rīgas Līga Mergina.

 “No tā, no kā Rainis iedvesmojas, no tā es iedvesmojos, no cilvēku attiecībām, no tā, kas šeit ir, jo diezgan lielu enerģiju arī mākslinieki rada paši ap sevi, kad viņi darbojas kopā,” klāstīja grafikas māksliniece no Bauskas Dārta Stafecka.

 Raiņa mājas direktore atzina, ka tieši šeit, Berķenelē, pirms 20 gadiem radās ideja arī par Marka Rotko mākslas centra izveidi, sanākot kopā Daugavpils puses māksliniekiem. 20 gadu laikā simpozijā kopumā piedalījušies aptuveni 150 mākslinieki, kuri simpozija noslēgumā tiks aicināti pulcēties Raiņa mājā Berķenelē, lai dalītos atmiņu stāstos un, protams, novērtētu arī jauno mākslinieku veikumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti