Rīta Panorāma

Skype intervija ar Rūdolfu Kalvānu. Covid-19 jaunās drošības normas skolās

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Giedri Žickīti un Uldi Cekuli

Intervija ar Ievu Nagliņu

Porcelāna muzejā būs skatāma izstāde «Asimetriskas kustības»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 27. novembra līdz 17. janvārim Rīgas Porcelāna muzejā norisināsies 14. starptautiskā mazo formu porcelāna izstāde. Mākslinieki no visas pasaules tika aicināti radīt darbus no porcelāna par tēmu “Asimetriskas kustības”, informēja muzeja pārstāvji.

Reaģējot uz norisēm pasaulē un turpinot starptautisko mazo formu porcelāna izstāžu tradīciju, kas Rīgas Porcelāna muzejā aizsākās 2016. gadā, šogad izstādei izvēlēta tēma “Asimetriskas kustības”. Asimetrija kā ģeometrisks jēdziens plašākā nozīmē ietver ideju par pretējībām, skaidroja muzejā.

“Dabā nekur nav taisnas līnijas, cilvēka ražotas mehāniskas, tehniskas lietas, kas atkārtojas, tur vairāk ir šī ģeometrija.

Viss process, kur ir gan prieki un bēdas, ir kaut kādā kontrastā palaikam gan dabā, gan cilvēku sabiedrībā,” skaidro izstādes kuratore Ieva Nagliņa. “Eiropas mākslinieki vairāk pievēršas formas stilizācijai. Krāsu un glezniecības ieviešanā materiālā. Austrumu zemju mākslinieki savukārt ļoti delikāti un skrupulozi attiecās pret jebkuru formu un niansi.”

Atbilstoši savai iecerei un koncepcijas izpratnei, 75 autori pieteica savus darbus, kas realizēti no porcelāna 15x15x15 centimetru dimensijās ar mākslinieku izvēlētiem estētiskajiem izteiksmes līdzekļiem un tehniskajiem paņēmieniem.

“Laikmetīgo keramiku kā mākslas veidu, ir labi, ka vērtē ne tikai keramiķi, bet arī cita veida mākslinieki, kas varbūt uztver tiešāk, ne saistībā ar materiāli tehnisko pusi,” spriež žūrijas pārstāve, keramiķe Elīna Titāne. “Ekspozīcija ir izdevusies gana daudzveidīga un kaut kādā ziņā atspoguļo arī pasaules laikmetīgās keramikas tendences gan tehniku ziņā, gan to radošo iespēju, ko var realizēt vienā materiālā un daudz maz līdzīgā formātā dažādi mākslinieki.”

Darbus izstādei atlasīja žūrija, kuras sastāvā strādāja Rīgas Porcelāna muzeja darbinieki: direktore Santa Dobele, galvenā krājuma glabātāja Iliana Veinberga, ekspozīcijas un izstāžu kuratore Ieva Nagliņa, muzejpedagoģe-māksliniece Rasa Jansone un māksliniece-keramiķe Elīna Titāne. Izstādē piedalīsies 33 autori no šādām valstīm: Anglijas, Brazīlijas, Bulgārijas, Čehijas, Čīles, Dānijas, Igaunijas, Japānas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Polijas, Spānija, Turcijas un Vācijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti