Mūžībā aizgājis mākslinieks Dainis Rožkalns

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizvadītajā nedēļā mūžībā aizgājis mākslinieks Dainis Rožkalns.

Rožkalns bija linogriezuma, kokgrebuma un tušas zīmējumu meistars. Mākslinieks veidojis ilustrācijas vairāk nekā 60 grāmatām, un viens no nozīmīgākajiem viņa devumiem ir latviešu tautasdziesmu ilustrēšana akadēmiskajā izdevumā "Latviešu tautasdziesmas" pirmajā līdz devītajā sējumā.

Kopš 1958. gada mākslinieks piedalījies aptuveni 300 izstādēs Latvijā un ārzemēs, kā arī rīkojis vairāk nekā 50 personālizstādes. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs Rožkalns bija kopš 1964. gada.

1960. gadā Rožkalns absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu un vēlāk strādāja laikrakstā "Pionieris" par mākslinieku, kā arī darbojās Kultūras ministrijas Muzeju, tēlotājas mākslas un pieminekļu aizsardzības pārvaldē. 

No 1976. līdz 2000. gadam Dainis Rožkalns bija pedagogs Latvijas Mākslas akadēmijā. Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, Bauskas muzejā, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā, Jūrmalas pilsētas muzejā, Kuldīgas novada muzejā, Talsu novada muzejā un citviet. 

Atvadīšanās no mākslinieka Daiņa Rožkalna notiks 14.decembrī Valmieras krematorijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti