Mūžībā aizgājis keramiķis Antons Ušpelis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pēc smagas slimības trešdienas, 26.augusta, rītā mūžībā aizgājis Latgales keramiķis Antons Ušpelis, pastāstīja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Inga Bika.

Līdzjūtību ģimenei savā "Twitter" kontā izteikusi arī premjere Laimdota Straujuma.

"Skumji saņemt ziņu,ka mūžībā aizgājis izcils Latgales meistars Antons Ušpelis. Vēl nesen bija tas gods tikties. Visdziļākā līdzjūtība ģimenei," paudusi premjere.

Skumji saņemt ziņu,ka mūžībā aizgājis izcils Latgales meistars Antons Ušpelis.Vēl nesen bija tas gods tikties.Visdziļākā līdzjūtība ģimenei.

— Laimdota Straujuma (@Straujuma) August 26, 2015

Antons Ušpelis dzi­mis 1944.gadā Rē­zek­nes apriņķa Si­la­jā­ņu pa­gas­ta "Dū­bēs" (tagad Preiļu rajona Riebiņu novads). Ama­ta pa­ma­tus ap­gu­vis tē­va An­to­na Ušpeļa seniora va­dī­bā.

Antons Ušpelis bija ir pieredzes bagātākais un vecākais slavenās Ušpeļu dzimtas un Silajāņu keramikas tradīcijas pārstāvis. Viņa darbi atklāj mākslinieka personību, pasaules izjūtu, attieksmi pret tautas mākslas mantojumu. Antons Ušpelis pazīstams kā vāžu un svečturu meistars. Pēdējo desmitgadi autors veltījis Latgales keramikas vecmeistaru piemiņas iemūžināšanai māla ciļņu portretos.

Antons Ušpelis izstādēs piedalījās kopš 1964.gada, un to skaits ir pāri simtam. 1968.gadā keramiķim piešķirta Tautas daiļamata meistara kvalifikācija, 1972.gadā viņš uzņemts Latvijas Mākslinieku savienībā.

Šajā vasarā, Starptautiskā folkloras festivāla dižkoncertā Rēzeknes novadā premjere Laimdota Straujuma meistaram pasniedza Ministru prezidenta pateicības rakstu par mūža ieguldījumu Latgales keramikas tradīciju saglabāšanā un attīstībā.

Atvadīšanās no Antona Ušpeļa notiks sestdien, 29.augustā, plkst.11 Jēzus Sirds katedrālē Rēzeknē. Pēc sēru dievkalpojuma aizgājējs tiks guldīts zemes klēpī Antonišķu kapsētā, Riebiņu novadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti