Mākslinieki Reinis Pētersons un Anita Paegle nominēti prestižajai Lindgrēnas piemiņas balvai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

2013.gada Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balva ir pasaulē nozīmīgākais apbalvojums bērnu un jauniešu literatūrā. Pavisam balvai izvirzīti 207 kandidāti no 67 valstīm.

Divi latviešu mākslinieki – Reinis Pētersons un Anita Paegle – nominēti 2013.gada Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai, kas ir pasaulē nozīmīgākais apbalvojums bērnu un jauniešu literatūrā, liecina informācija balvas mājaslapā. Pavisam balvai izvirzīti 207 kandidāti no 67 valstīm. Viņu vārdi tika paziņoti šonedēļ Starptautiskā Frankfurtes Grāmatu tirgus laikā. Balvas ieguvējs tiks paziņots nākamā gada martā.

Pētersons šogad saņēma arī Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā par augstu profesionalitāti, novatorismu un mākslinieciskā rokraksta daudzveidību, ilustrējot grāmatas bērniem "Kā Lupatiņi mainījās" (attēlā), "Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es" un "Nekrietnais Alfrēds". Savukārt nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" viņa ogles tehnikā veidotā animācijas filma "Ursus" saņēma gada debijas titulu.

Paegle bērnu grāmatas ilustrē kopš 1981.gada, saņēmusi Jāņa Baltvilka balvu, Indriķa Zeberiņa prēmiju un Tallinas ilustrāciju triennāles diplomu, ilustrējusi vairāk nekā 20 grāmatu, piemēram, "Kad karaliene bij" Rīgā", "Pilsētas pasakas un pasaules pasakas", "Pulksteņa nakts gaitas", "Ņau un Murr", "Vilki velk malku", "Circeņa malciņa", "Sīksolīte un Lamzaks" un citas.

Pērn Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balvai bija nominēts latviešu rakstnieks Juris Zvirgzdiņš. Astrīdas Lindgrēnas piemiņas balva ir starptautiska bērnu un jauniešu literatūras balva, ko 2002.gadā izveidoja Zviedrijas valdība, pieminot izcilo zviedru bērnu grāmatu autori Lindgrēnu. Balvu piešķir vienreiz gadā mūsdienu rakstniekiem, ilustratoriem vai cilvēkiem un organizācijām, kas sniegušas ievērojamu ieguldījumu lasīšanas veicināšanai, teikts balvas mājaslapā.

Lindgrēnas piemiņas balvas mērķis ir stiprināt un vairot bērnu un jauniešu interesi par literatūru. Balvas apmērs ir pieci miljoni zviedru kronu jeb 407 tūkstoši latu, un tā ir lielākā bērnu un jauniešu literatūras balva un otra lielākā literārā balva pasaulē. Balvas žūrijā ir 12 literatūras ekspertu, autoru, ilustratoru, bibliotekāru un kritiķu. Žūrijā ir arī Astrīdas Lindgrēnas ģimenes pārstāvis. Žūriju reizi četros gados apstiprina Zviedrijas Mākslas padome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti