«Liepājas marīna» - Liepājā tvertās sajūtas gleznās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien Liepājā tiks atklāta starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra „Liepājas marīna” izstāde. Plenērs Liepājā norisinās jau astoņpadsmito reizi, vienkopus pulcējot māksliniekus no dažādām pasaules valstīm. Par centrālo plenēra notikuma vietu izvēlēta vēsturiskā Muitas ēka Vecajā ostmalā, kurā iekārtotas mākslinieku darbnīcas. Šajā ēkā arī būs apskatāma noslēguma izstāde.

Māksliniece Diāna Dimza-Dimme plenērā „Liepājas marīna” piedalās pirmo reizi. Vienā no Muitas ēkas telpām māksliniece iekārtojusi savu darbnīcas vietu: ”Šīs telpas ir rosinošas. Var gleznot no loga, tur jau ir ierāmēta bilde.”

Muitas ēka Liepājā atrodas ostmalā, kur no loga redzama rosība un dzīve, kas valda tirdzniecības kanālā – zvejas kuģi un jahtas, garām klīstoši ļaudis un sajūtas. Plenēra rīkotājs, mākslinieks Aivars Kleins ir gandarīts, ka izdevies atdzīvināt Muitas ēku, kas padomju laikā cilvēkiem bija slēgta vide un telpa. Tagad ēka stāv tukša un ir neizmantota. Uz mirkli to piepilda mākslinieki.

”Šī ēka ir cara laika celtne. Tā ir muitas māja, kur pa logu var redzēt jūras vārtus, kur kanāls ieiet jūrā. Padomju laikā cilvēki šo ēku varēja redzēt tikai no sētas puses - īstā fasāde ir ostas pusē. Mēs uz mirkli dodam šo svētku sajūtu, izmantojam karogu turētājus. No iekšpuses arī to padarīsim krāšņu,” priecīgs par darbošanos ir Kleins.

Diāna Dimza– Dimme savā darbistabā veido dienasgrāmatu, uz nelielām skicēm it kā pierakstot notikumus un Liepājā tvertās sajūtas. Pēdējos 15 gadus skicēm viņa izmanto vecu grāmatu lapaspuses. Māksliniece atklāj, kā tās šoreiz saspēlējas:” Man parasti ir žēl veco grāmatu, piemēram, vecajā vācu drukā, kas tiek izmestas ārā. Šī ir grāmata par Mikelandželo. Man likās, ka reizēm sakrīt nosaukumi. Piemēram, Stūrmaņu ielas sākums. Uz vecas lapiņas ar zilu pildspalvu skicēju. Tur uzraksts – Florence un Itālija. Tas stūris, kur mēs netālu dzīvojam, man šķiet, ne ar ko nav sliktāks par Itāliju un Florenci.”

Mākslinieces darbi top nelielās formās, gaišos un medainos toņos ar akrila krāsām. Turpat blakus mākslinieks no Dienvidkorejas spēlējas ar košām krāsām un sieviešu siluetiem.

Skices veido arī Liepājas māksliniece Irina Tīre. Viņa ir ilggadēja plenēra dalībniece un tver Liepāju savā īpašajā skatījumā. Māksliniece joprojām strādā ar eļļas pasteļiem un citām krāsām, ko viņai reiz atvedis dēls, mūziķis Igo. Irina ļaujas plenēra sajūtām un zīmē ostmalā: ”Tieši tas mani sajūsmina - plenērā es kļūstu drošāka. Cenšos atturēt sevi no tā, ko tieši redzu. Augstskolā man bija pasniedzējs, kurš teica: aizmirstiet, ko jūs mācījāties mākslas skolā – zīmēt ģipša galvas. Izrādījās viņš bija impresionisma piekritējs. Es sevi tā pārveidoju.”

Plenēra noslēgumā trīs mākslinieki saņems Liepājas Kultūras pārvaldes, plenēra rīkotāju un skatītāju simpātiju balvas 100 latu vērtībā.

Sestdien Muitas ēkā ikvienam liepājniekam un viesim būs iespēja apskatīt plenērā tapušos darbus un ļauties arī muzikāliem piedzīvojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti