Latviešu izveidots muzejs saņem Eiropas speciālbalvu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 11 mēnešiem.

Latviešu uzņēmuma „Dd Studio” izveidotais Gobustānas petroglifu muzejs Azerbaidžānā saņēma „Eiropas Gada muzejs 2013” (European Museum of the Year 2013) žūrijas speciālbalvu. Šī balva ir viens no augstākajiem novērtējumiem, kādu var saņemt jauns muzejs, un tā tiek organizēta Eiropas Padomes paspārnē. Šoreiz balvai bija pieteikti 44 muzeji. Pirmajā kārtā tika atlasīti 28 labākie muzeji, otrajā kārtā katru no tiem apmeklēja Eiropas muzeju eksperti. Līdzās galvenajai balvai, ko šogad saņēma Skotijas Transporta muzejs Glāzgovā, tika pasniegtas vairākas speciālbalvas – viena no tām Gobustānas petroglifu muzejam Azerbaidžānā.

Gobustāna ir reģions Azerbaidžānā, Kaspijas jūras krastā, kur pirms 70 gadiem tika atklāti akmens laikmeta klinšu zīmējumi jeb petroglifi. Vieta ir unikāla tāpēc, ka cilvēki to pastāvīgi ir apdzīvojuši vairāk nekā 20 tūkstošus gadu un šajā laikā Gobustānas akmeņos iegravējuši vairāk nekā 6000 petroglifu. Klinšu zīmējumos var izsekot Gobustānas vēsturi, sākot ar akmens laikmeta cilvēku attēlotajiem zvēriem un beidzot ar padomju kareivju klintīs iegravētu piecstaru zvaigzni.

2007. gadā Gobustānas petroglifu parks tika iekļauts UNESCO Pasaules kultūras mantojuma sarakstā. 2010. gadā Azerbaidžānas Kultūras ministrija sāka darbu pie jauna muzeja izveidošanas Gobustānā. Starptautiska konkursa rezultātā latviešu uzņēmums „Dd Studio” saņēma pasūtījumu izveidot jaunā muzeja pastāvīgo ekspozīciju. Muzejs un ekspozīcija tika pabeigti 2011. gada nogalē.

Eiropas Gada muzejs 2013 speciālbalva muzejam tika piešķirta par to, ka tas „stimulē interesi un zināšanas par aizvēsturisko mākslu, tādējādi bagātinot sabiedrību reģionālajā, nacionālajā un starptautiskajā līmenī”, kā arī „jaunu pieeju satura izklāstā un augsto tehnoloģiju pielietojumu”.

Gobustānas muzeja pastāvīgā ekspozīcija aptver 12 zāles, kurās tiek izstāstīta Gobustānas petroglifu vēsture un nozīme. Strādājot pie Gobustānas muzeja ekspozīcijas, „Dd Studio” mērķis bija izveidot mūsdienīgu muzeju, kurā tiktu izmantoti dažādi multimediji un inovatīvas tehnoloģijas, lai jaunā muzeja ekspozīcija būtu interesanta dažādām paaudzēm un interešu grupām.

Lai nodrošinātu atbilstošas kvalitātes gala rezultātu, praktiski viss jaunajam Azerbaidžānas muzejam tika izgatavots Latvijā. No Latvijas ražotājiem plašākā sadarbība bija ar uzņēmumu „EL Studija”. Veiksmīgai ekspozīcijas izveidei tika piesaistīti dažādu jomu speciālisti - satura dizainers Artis Svece, interjera dizainere Aiga Vaitkus, mākslinieki Inga Ģibiete, Reinis Dzudzilo, Magone Šarkovska, tēlnieks Kirils Panteļejevs, video mākslinieki Kaspars Groševs, Nils Jakrins, 3D mākslinieks Dāvis Liekniņš, režisore Kristīne Kursiša, operators Valdis Celmiņš, programmētāji Kaspars Jaudzems, Ingus Druva, skaņu režisors Tālis Timrots, metālmākslinieks Edgars Saučuks, butaforu komanda Kinodarbnīca, ainavu arhitekte Marta Tabaka un citi. Kopumā komandā Dd radošā direktora Jāņa Mitrēvica vadībā strādāja vairāk nekā 50 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti