Kultūras ziņas

Elīnas Ģibietes "Zvēri un Nezvēri"

Kultūras ziņas

Pasniegti "Baltie zvirbuļi"

Zīmējumu izstādes Kuldīgā

Kuldīgā aplūkojama tradicionālā Mākslas akadēmijas pasniedzēju un studentu kopizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Zīmēšana ir domāšanas veids un glezniecības pamats,” tā atzīst Latvijas Mākslas akadēmijas Zīmēšanas katedras pasniedzēji. Tāpēc šai reizē jau par tradīciju kļuvušajai akadēmijas pasniedzēju un studentu kopizstādei Kuldīgā goda vietā – zīmējums. Lai atklātu daudzpusīgo sadarbības rezultātu, izstāde sadalīta divās daļās – viena apskatāma Kuldīgas novada muzejā, otra Kuldīgas Mākslas namā. 

Gluži kā pētnieki, kas vēlas izzināt vissīkāko sejas grimasi, muskuļa šķiedru vai kustību niansi, vieglāk un pavisam droši vilktas līnijas savijas un veido zīmējumu. Kuldīgas Mākslas namā apskatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas Zīmēšanas katedras studentu darbi. 

“Ir forši, ka tiek rīkotas zīmējumu izstādes, ir ļoti vērtīgi parādīt plašo zīmējumu klāstu. Zīmējums  ir līdzvērtīgs glezniecībai,” uzskata Latvijas Mākslas akadēmijas studente Veronika Veldze.

Savukārt otra izstāde, kas atklāta Kuldīgas novada muzejā, ir šo studentu pasniedzēju darbi. Zīmēšanas katedras docents Andrejs Ameļkovičs norādīja  – kopaina ir raiba, tomēr ir maz izstāžu, kur vienkopus var redzēt dažādu paaudžu mākslinieku darbus, turklāt kopā ar saviem audzēkņiem. Tas ļauj skatītājam redzēt zīmēšanas un gleznošanas prasmju pēctecību. 

Muzejā kopumā apskatāmi 13 pasniedzēju darbi. Ikviens uzrunātais izstādes dalībnieks uzsvēra, ka svarīgi izstādēs ir runāt arī par zīmēšanas prasmēm, jo tās ir visa pamatā. 

“Zīmēšana mūsdienās ir domāšanas veids, zīmēt no dabas, domāt līdzi – sakoncentrēšanās ir kaut kas līdzīgs matemātikai, pie katras līnijas ir jāpieņem lēmumi,” akcentēja Mākslas akadēmijas Zīmēšanas katedras docents Reinis Liepa. 

Dažādu Latvijas Mākslas akadēmijas nodaļu studentu un pasniedzēju kopizstādes Kuldīgā jau kļuvušas par tradīciju. Šīs izstādes būs skatāmas līdz 5. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti