Kultūras ziņas

"Lielo Kristapu" atklāj ar divu dokumentālo filmu pirmizrādēm

Kultūras ziņas

Ukraiņu un latviešu režisoru kopdarbs "Es gaidu…"

Kārļa Dobrāja "Smiltis un zelts"

Kārļa Dobrāja «Smiltis un zelts» – atklās mākslinieka 80. jubilejas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atzīmējot izcilā latviešu gleznotāja un pedagoga Kārļa Dobrāja 80 gadu jubileju, galerijā "Art Platz" rīt atklās izstādi "Smiltis un zelts". Jubilejas izstādes ekspozīciju veido darbi no dažādiem Dobrāja radošās dzīves posmiem, kā arī jauni gleznojumi, kas tapuši nesen.

Lai mana pateicība maniem vecākiem, ģimenei, skolotājiem, domubiedriem, manas mākslas cienītājiem un arī noliedzējiem. Jūs visi esat manu darbu līdzautori – tā par savas 80. jubilejas izstādi izsakās jau par latviešu glezniecības klasiķi dēvētais Kārlis Dobrājs. Nozīmīga meistara dzīves daļa veltīta jauno mākslinieku skološanai. Dobrājs iedvesmoja Ilzi Laizāni turpināt glezniecības studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. "Viņš ir dzīvē izcils skolotājs. Jo tikai izcils skolotājs var izskolot tik daudz savus mācekļus. Un kvalitatīvi izskolot. Viņam ir tā tehnika, ka tu, sākot kaut ko radīt, tieši procesā kaut ko vari iemācīties," stāsta māksliniece.

Dobrājs sevi mākslas pasaulei pārliecinoši pieteica jau 20. gadsimta 60. gados un turpina gleznot vēl šobrīd. Mākslinieks ir uzticīgs klasiskās glezniecības vecmeistaru pamatvērtībām – akadēmiskā zīmējuma kvalitātei.

"Viņš ir ļoti daudz iespaidojies no vecmeistariem. Viņš ir dažādos žanros strādājis. Kā portretists, ainavists, arī figurālās kompozīcijas. Tās krāsas! Tu jūti tā cilvēka enerģiju un to, ko tas cilvēks tur ir ielicis. Viņš ir arī izcils mākoņu gleznotājs, no kā ir ļoti daudz iespaidojušies arī studenti," uzsver Ilze Laizāne.

Kārļa Dobrāja darbi atrodas Latvijas muzeju fondos, arī Latvijas Nacionālā mākslas muzejā, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs. 

Jubilejas izstāde galerijā "Art Platz" Rīgā būs apskatāma līdz aprīļa vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti