Jūgendstila muzejs piecu gadu jubileju atzīmē ar izstādi arhitektūras gardēžiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad aprit pieci gadi kopš Rīgas Jūgendstila muzeja dibināšanas. Jubilejā muzejs saviem apmeklētājiem ir sarūpējis īpašu izstādi, kas atspoguļo Jūgendstila krāšņās namu kāpņu telpas.

Muzeja krājums no dažiem priekšmetiem izaudzis par unikālu jūgendstila kolekciju ar 5063 eksponātiem. Muzeja apmeklētājus priecējušas 48 izstādes, vairāk nekā 300 sarīkojumi, tāpat organizēti gan Latvijas, gan arī starptautiska mēroga pasākumi. Šo gadu laikā muzejā viesojušies vairāk nekā 122 159 apmeklētāji gandrīz no visas pasaules.

 Mēs sākām no nulles. Viss norit tā, kā sākotnēji bija plānots. Atšķirības saistītas ar krājuma priekšmetiem un ekspozīciju – sākotnēji bija domāts, ka tas ir interjera muzejs, kurā tiek izstādīti priekšmeti, lietas, mēbeles, bet tās netiek īpaši krātas. Dzīve ievieš savas korekcijas, un priekšmeti sāka nākt pie mums. Mums ir ļoti daudz dāvinājumi, par ko esam ļoti pateicīgi visiem Latvijas iedzīvotājiem. Šos priekšmetus vienkārši nevarēja neņemt pretī, jo šis laiks ir diezgan slikti pētīts, maz kas ir saglabājies, tāpēc katra lieta, kas nāk no katras ģimenes vēl ar šīs ģimenes stāstu, ir īpaša vērtība. Un tādēļ sāka veidoties krājums, kas katru gadu apmēram par 1000 vienībām ir papildinājies. Un šobrīd tas ir viens no nozīmīgākajiem Jūgendstila priekšmetu krājumiem Latvijā," sarunā "Kultūras Rondo" stāsta muzeja direktore Agrita Tipāne.

Atskatoties uz šajos gados paveikto, Rīgas Jūgendstila muzejā atklāta fotogrāfes Margaritas Fedinas izstāde "Kāpņu telpas", kas skatāma līdz 14.septembrim. Izstādē aplūkojamas arhitektu Fjodora Šehteļa un Ļeva Kekuševa visskaistākās jūgendstila kāpņu telpas, kuras rosinās jaunā rakursā paskatīties arī uz muzeja nama kāpņu telpu, kā arī iepazīt Rīgas un pasaules jūgendstila mantojumu.

Kāpņu telpas ir īpaša tēma, un man šķiet, ka pasaulē skaistākā kāpņu telpa ir pie mums - Alberta ielā 12. Kad ejam uz Jūgendstila muzeju, šo kāpņu telpu arī redzam. Tādēļ šī tēma mums likās ļoti saistoša. Maskavas fotogrāfe Margarita Fedina jau vairakkārt ir viesojusies Latvijā ar savām izstādēm. Viņa spēj uzburt kāpņu telpas tādā īpašā atmosfērā, īpašā aurā. Šajā reizē Margarita Fedina runā par divu arhitektu daiļradi - tas ir Fjodors Šehtels un Ļevs Kekuševs, kuru  kāpņu telpas ir tik tiešām visgreznākās visā Maskavā. Izstādē ir parādītas telpas gan no lieliem īres namiem, gan arī no villām, savrupmājām. Kā izstādes atklāšanā stāstīja pati Margarita Fedina, kāpņu telpa - tā ir mājas vizītkarte," norāda Tipāne.

Ja mūsdienās esam pieraduši pie funkcionālā, lakoniskām, vienkārši risinātām kāpņu telpām, tad Jūgendstila periodā bija krietni citādāk: "Cilvēkam ieejot kāpņu telpā, bija jārada noskaņa par māju, par mājas saimniekiem. Kāpņu telpas tika veidotas ar īpašām metālā kaltām vai kokā veidotām margām, bieži vien sienas vai griesti tika apgleznoti. Modernajos Jūgendstila namos bija lifti, kas arī tika īpaši dizainēti. To visu mēs redzam šajā izstādē. Fedinas darbi ir ļoti iedvesmojoši - dažkārt viņa tver visu kāpņu telpu, dažkārt viņa tver kādu detaļu. Viņa spēlējas ar gaismu, krāsu, tā  nav vienkārša fiksācija, bet gan noskaņas. Kad izstāde tika uzlikta, muzeja telpas iemirdzējās nedaudz citādā gaismā," uzsver Rīgas Jūgendstila muzeja direktore.

Arī turpmākajos gados muzejs turpinās attīstīt un pilnveidot savu darbību, gan realizējot Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" projektu, gan popularizējot Rīgas jūgendstila kultūrvēsturisko mantojumu starptautiskā kontekstā.
"Nākotnē izstāžu darbība nekļūs mazāka, ļoti aktīvi darbojamies gan ar izstādēm, gan sarīkojumiem. Mums pašiem ir interesanti stāstīt par šo laiku, un mūsu apmeklētājiem ir interesanti piedalīties mūsu pasākumos. Joprojām aicinām cilvēkus dāvināt Jūgendstila priekšmetus. Sākām no nulles, nebija neviena priekšmeta. Šobrīd tas skaits ir tik liels, pateicoties cilvēkiem, kuri nāk un dāvina. Katrs no dāvinātājiem kļūst par mūsu draugu," uzsver Tipāne.

Viņa arī stāsta, ka pēc gada vai pusotra Rīgas Jūgendstila muzejs apmeklētājus sagaidīs jaunās, plašākās telpās, kur būs ierīkots arī virtuālais muzejs: "Pērn decembrī sākām realizēt lielu projektu par virtuālā muzeja izveide. Tas nozīmē ka muzeja pagrabstāvs tiks pārveidots par muzeja telpām, kur būs ne tikai virtuālais muzejs, bet arī tādas mūsdienu muzejam ļoti nepieciešamas lietas kā kafejnīca, suvenīru tirdzniecība," stāsta muzeja direktore, norādot – tas varētu vēl vairāk mudināt cilvēkus apmeklēt muzeju. "122 000 apmeklētāju – uzskatām, ka tas ir fantastisks rezultāts. Ja būs šis pagrabstāvs un virtuālais muzejs, tad pieļauju, ka apmeklētāju skaits būs arī lielāks. Protams, vasara ir ļoti karsts darba cēliens, bet daudz pasākumus rīkojam ziemas un rudens sezonā, lai piesaistītu rīdziniekus."

Bez atklāta fotogrāfes Margaritas Fedinas izstādes "Kāpņu telpas", muzejs vasarā rīkos vēl divus svarīgus pasākumus - 10.jūnijā Svēta Pētera baznīcā notiks starptautiska izstāde par Jūgendstila mākslu, kas apvienos 16 Jūgendstila pilsētas, savukārt jūlija sākumā notiks izstāde par Holandes Jūgendstilu. Muzejs plāno arī turpmāk rīkot koncertus.

"Koncertdarbību domājam tālāk attīstīt. Koncerti ir īpaši, jo telpa ir neliela, tas ir tāds muzikālais salons. Tik tiešām, tā sajūta ir, ka dziedātājs tieši tev dzied," saka Rīgas Jūgendstila muzeja direktore Agrita Tipāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti