Kultūras ziņas

Tapis kalendārs ar komponistu fotogrāfijām

Kultūras ziņas

Atdzimst Jāņa Kugas māja

Atklāta Digitālās mākslas māja

Izstādes «Izcilie modernisti» veidotāji Rīgā atklāj Digitālās mākslas māju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Daudzviet pasaulē popularitāti ieguvušas digitālās mākslas izstādes, kur pasaulslavenu mākslinieku darbus iespējams skatīties uz lieliem ekrāniem, ar īpašu datorprogrammu palīdzību, tā teikt, iekustinot gleznas, tās izkadrējot un radot īpašu sajūtu telpā, kurā māksla ir skatītājiem visapkārt. 17. decembrī Rīgā tiek atklāta šāda jauna vieta “Digital Art House”.

Rīgas centrā iepretim Esplanādei, bijušā padomju laika kinoteātra “Pionieris”, vēlāk deju mūzikas kluba “Essential” ēkā, durvis apmeklētājiem ver multimediālais mākslas centrs – Digitālā mākslas māja ar nosaukumu angļu valodā “Digital Art House”.

Tās veidotāji jau šovasar izmēģināja spēkus ar multimediālo izstādi “Izcilie modernisti. No Monē līdz Kandinskim”, kas, neskatoties uz dārgajām biļetēm, guva skatītāju popularitāti.

Mākslinieciskais direktors Jurijs Getalo skaidro, kāds bijis galvenais mērķis attīstot šādu digitālās mākslas māju:

“Pirmās izstādes laikā sapratām, cik labvēlīgi ietekmējam jauno paaudzi, jo, kā mums pēc izstādes izstāstīja vecāki, – bērni ir ļoti ieinteresējušies par izstādēm, ieraugot tās šādā formātā.

Tāpēc nolēmām to attīstīt tālāk, plānojam sadarboties arī ar Latvijas mūsdienu māksliniekiem, ja izdosies, arī ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju. Pamēģināsim arī izveidot digitālo ekspozīciju veltītu Latvijas mākslas meistariem.”

Taču kā pirmo programmu “Digital Art House” izveidojusi multimediālu filmu par dižo Renesanses meistaru Mikelandželo Buanaroti – “Mikelandželo. Pasaules radīšana” un populāro austriešu jūgendstila gleznotāju – “Gustavs Klimts. No mīlestības līdz nāvei”.

Atklāšanas dienā gan visi klātesošie saskārās ar faktu, ka tehniskas ķibeles ar elektrību, organizatoriem neļauj iedarbināt visas videoierīces, tāpēc pirmās dienas seansi atcelti.

Izstādes veidotāju asistente Solvita Juhņēviča stāsta, ka šādi digitālie mākslas centri kalpo par vietām, “kur cilvēki beidzot spēj saskarties ar mākslu nevis vienkārši muzeju gaiteņos un zālēs, bet šeit māksla atnāk pie pašiem cilvēkiem. Uz visām sienām, visapkārt uz grīdas, pilnīga iegremdēšanās mākslā.”

Seansa laikā skatītāji droši drīkst pārvietoties pa telpu – staigāt, apsēsties, izbaudot kustīgos mākslas attēlus uz sienām un grīdas.

Izstādes skatītāja, TV raidījumu vadītāja Dagmāra Legante vērtē:

“Man liekas, ka tas ir tikai apsveicami, ka šos mākslas darbus var apskatīties vienuviet, vienā reizē, no kāda mākslinieka.

Tā ir lieliska ideja, jo ne jau vienmēr mēs tiekam līdz muzejam, un redzēt tādas detaļas, tik lielas uz daudziem ekrāniem, uz grīdas, ir apsveicami. Skolām vajadzētu nākt un vest šeit jauniešus, lai gan man liekas, jauniešiem patīk iet arī uz parastajiem muzejiem.”

Skatītājiem Digitālās mākslas māja būs atvērta tuvāko dienu laikā, uzreiz pēc tehnisko problēmu novēršanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti