Kultūras rondo

Nedēļa Kultūras Rondo: Kairiša jaunā filma un Seņkova jaunā teātra apvienība

Kultūras rondo

Otrā pasaules kara pieredzes ietekme mūsdienās. Par jauno romānu stāsta Inga Gaile

"ISSP" galerijā apskatāma izstāde “Wow, kāds lielisks skats”

Izstāde «Wow, kāds lielisks skats» – pārdomas par mākslinieka ikdienu rezidencē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

ISSP galerijā Berga bazārā šobrīd skatāma izstāde “Wow, kāds lielisks skats”. Ekspozīciju telpa ir pārtapusi improvizētā rezidences dzīvoklī, kurā apskatāmi sešu mākslinieku darbi, kuri tapuši, uzturoties ISSP Rīgas rezidencē.

Izstāde “Wow, kāds lielisks skats” ir veltījums ISSP Rīgas rezidences visu laiku populārākajam sarunas uzsākšanas ieganstam un pārdomām par mākslinieka ikdienu rezidencē, veidojot jaunus darbus svešā pilsētā. Visi fotogrāfi ir rezidences dalībnieki.

"Darbi ir tiešākā vai netiešākā veidā saistīti ar ķermenisko. Varbūt ne uzskatāmi, bet ir darbi, kas reflektē par to, ko nozīmē kopt fizisko ķermeni, kā tas saistīts ar iekšējo pasauli. Tad ir arī šīs varas attiecības – sieviete, vīrietis un skatiens uz ķermenisko," par vienojošo izstādes darbos stāsta kuratore Ieva Gabaliņa.

ISSP Rīgas rezidences dalībniekus izvēlas atklātā konkursā, izskatot iesniegtos pieteikumus. Šajā izstādē skatāmi Krievijas fotogrāfes Jekaterinas Anokhinas, Somijas fotogrāfa Keneta Bamberga, Zviedrijas fotogrāfes Jusefīnas Malmegordas, Japānas fotogrāfa Hiro Tanakas, Lielbritānijas fotogrāfes Demelzas Vatsas un Itālijas fotogrāfa Filipo Zambona darbi.

"Mēs mēģinājām nemeklēt šīs saistības, jo šī kā rezidences izstāde viegli var iekļūt tādās lamatās, kas to padara par skolas absolventu izstādi.

Mēs izlēmām parādīt, cik dažādas var būt pieejas gan estētiskā, gan konceptuālā, gan fotografēšanas veida ziņā tiem cilvēkiem, kas šos divus gadus pavadīja Rīgā,

nevis mēģināt viņus pabāzt zem vienas tēmas ar varu," skaidro izstādes kuratore  Evita Goze.

Japāņu māksliniekam Hiro Tanakam atrašanās mākslinieku rezidencē ir platforma ne tikai viņa mākslinieciskajām izpausmēm, tā ir arī kopābūšana ar citiem autoriem, sociāls projekts.  

"Es ierados Latvijā uz ISSP rezidenci 2018. gada vasarā, un šī man ir jau trešā reize rezidencē. Protams, no sākuma nepazinu pilnīgi nevienu, taču drīz vien sāku satikties un iepazīties ar dažādiem cilvēkiem, tostarp arī ar fotogrāfiem no ISSP programmas," par pieredzēto Latvijā stāsta Hiro Tanaka. "Apmeklēju izstādes, kā to biju pieradis darīt, pavadot laiku gan ASV, gan Eiropā, gan Japānā.

Secināju, ka cilvēki Latvijā ir ļoti draudzīgi. Ar katru jaunu iepazīšanos saņēmu uzaicinājumus vai nu apmeklēt šī cilvēka dzimto pilsētu, vai arī paviesoties viņa dzīvoklī, vārdu sakot, saņēmu ļoti daudz ieteikumu, kur braukt un ko redzēt, ko iepazīt. Sāku ceļot pa Latviju arvien vairāk.

Šī ir ļoti laba iespēja iepazīt valsti, tās cilvēkus un gūt jaunu pieredzi."

Hiro Tanaka, Iveta Gabaliņa un Evita Goze
Hiro Tanaka, Iveta Gabaliņa un Evita Goze

Hiro Tanaka atzīst, ka viņam patīk būt Latvijā, fotografēt, smelties pieredzi, kā arī salīdzināt ar citur pieredzēto.

"Protams, šeit ir pilnīgi atšķirīga kultūra no tās, kuru pazīstu un pārvaldu. Jāatzīst, ka jūsu mūzikas skatuve un arī fotogrāfija ir ļoti labā līmenī. Tā kā man ļoti patīk satikties ar šejieniešiem un fotografēt viņus," atzīst Hiro Tanaka.

Izstādi “Wow, kāds lielisks skats” ISSP galerijā var aplūkot līdz 4. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti