Dienas ziņas

Aukstajā laikā Rīgā piepildītas nakts patversmes

Dienas ziņas

A. Navaļnijam – 30 diennaktis ieslodzījumā

Grāmata "Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme"

Iznākusi māksliniekam Indriķim Zeberiņam veltīta grāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Pirmais solis ir sperts, lai plašāk un būtiskāk aktualizētu mākslinieka Indriķa Zeberiņa atstāto mantojumu,” tā nesen klajā nākušās grāmatas “Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme” ievadā raksta mākslas vēsturniece Ingrīda Burāne. No Kuldīgas novada Snēpeles pagasta nākušais mākslinieks Latvijas mākslas vēsturē savu vārdu ierakstījis uz visiem laikiem. Tās ir viņa ilustrācijas gāmatām, karikatūras, arī lauku dzīves atainojums.

Runājot par grāmatu “Indriķis Zeberiņš. Kuldīga. Kurzeme”, vispirms iegriežamies Kuldīgas novada muzeja krājumā, jo tas glabā ap 400 izcilā novadnieka darbu un šis klāsts ir kļuvis par izdevuma pamatu. Darbs pie grāmatas izveides sākās pirms diviem gadiem, kad te ieradās tās veidotājas, lai iepazītu muzejā esošo mākslinieka mantojumu un to digitalizētu.

"2019. gadā bija aktīvākais periods - pamatdatus iedot, nolikt uz skenēšanu. Pēdējā reize bija 2020. gada augusts, kad bija nepiecešams fotogrāfēt un izrāmēt darbus, lai viņus varētu nofotografēt, lai neatspīd stiklā," stāsta Kuldīgas novada muzeja galvenā krājuma glabātāja Elita Pūrīte.

Viena no Indriķa Zeberiņa gleznām, kas atrodas krājumā ir “Pērse pavasarī”, mākslinieks nav parakstījis, dzīvesbiedre apliecina, ka tā ir viņa glezna.

Katrs grāmatā iekļautais darbs – gleznas, grafikas, zīmējumi, grāmatu ilustrācijas, ir ar savu stāstu. Vāka nofomējumam izvēlētā Indriķa Zeberiņa veidotā afiša 80 gadu jubilejas izstādei daudz pasaka par pašu autoru – viņam patīk gleznot dabā, ir cieši saistīts ar lauku ļaudīm un vienmēr bijis atvērts cilvēku izglītošanai par mākslu.

“Par Zeberiņu, pirmkārt, neviens izdevums atsevišķs nav, visi pēdējie katalogi, kas arī jau ir faktiski no grāmatniecības viedokļa unikāli, jo ir izdoti pagājušā gadsimta 60. gados. Ja jūs šodien paņemtu visas enciklopēdijas, visās Zeberiņš ir minēts, bet diemžēl viņa darbi nekur nav redzami, tad šī grāmata ir pirmais solis,” skaidro mākslas vēsturniece, grāmatas veidotāja Ingrīda Burāne.

"Gāmatas nonāks visās mūsu novada bibliotēkās, arī kaimiņu novada, to vēlamies uzdāvināt visām Kurzemes mākslas skolām, jo tik daudzpusīgs mākslinieks, kāds bija Zeberiņš, bija ļoti rets," norāda Kuldīgas novada pašvaldības Kultūras nodaļas vadītāja Dace Reinkopa.

Šī ir otrā grāmata, kas ir iznākusi sērijā ”Kuldīga. Kurzeme”. Veidot šādu grāmatu sēriju rosināja Latvijas simtgades rīkotāju aicinājums novados meklēt izcilas kultūras perosnības, kuru ieguldījums bijis nozīmīgs Latvijas attīstībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti