Gleznot uz ūdens. Ebru māksliniece ar Turcijas skolu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ebru ir sena māksla, kas top, gleznojot uz ūdens. Latvijā ar to nodarbojas vien nedaudzi, starp viņiem ir arī Anda Kolosova. Viņa ir ebru māksliniece jau aptuveni četrus gadus.

Pēc profesijas Anda ir pedagoģe - vizuālās mākslas skolotāja. Tomēr kā zīmēšanas skolotāja viņa nekad nav strādājusi. "Es organizēju dažādas radošās darbnīcas. Lieliem, maziem, skolēniem, pieaugušajiem," Latvijas Televīzijas "Kultūrdevai" stāsta sieviete.

"Kultūrdeva" meklē talantus

"Kultūrdeva" meklē talantus

Ja arī jūs zināt kādu, kurš dara apbrīnojamas lietas, un kas jūs ir pārsteidzis, tad noteikti rakstiet mums [email protected]

Ar ebru mākslu Anda saskārusies nejauši. "Man draudzene atsūtīja tādu klipu, kur kāds vīrietis uz ielas taisīja šo mākslu. Mēs vēl nopriecājāmies, cik skaisti, nu kas tas tāds ir! Un pēc tam es redzēju, kā to dara dzīvajā vienā austrumnieku saietā Rīgā," atminas māksliniece. Tā kā viņa nodarbojusies ar radošajām darbnīcām, tad mākslas veids šķitis saistošs. Anda braukusi pat uz Turciju mācīties ebru mākslu. 

Tagad arī gleznošanai nepieciešamo pasūta no Turcijas. "Turcija tiek uzskatīta par tādu ebru valsti, viņiem ir visi materiāli. Šeit Rīgā to nav.  Es nopērku krāsu pigmentus, tad viņi ir jāsajauc ar ūdeni un ar tādu smirdīgu šķidrumu, ko sauc par vērša žulti," ebru mākslas tehnisko pusi atklāj Anda. 

Bez krāsām ebru mākslai nepieciešams arī trauks, kurā ieliets krāna ūdens. Ūdens ir iebiezināts ar ūdenszāļu pulveri un kļuvis klīsterveidīgs. Šī ūdens sagatavošana ilgst aptuveni trīs dienas. Tad nepieciešama speciāla otiņa, kura izsenis veidota no rozes stiebra un zirgu astriem.

Anda atzīst, ka nav jābūt māksliniekam, lai šajā tehnikā radītu ko skaistu. "Ļoti bieži cilvēki saka: "Es neesmu mākslinieks, man skolā bija trijnieks." Bet to var uztvert kā meditatīvu procesu." Tomēr vissarežģītākais esot sabalansēt krāsas ar ūdeni. 

Ar ebru mākslu Anda Kolosova ir piedalījusies Baltajās naktīs, "Latvijas Koncertu" pasākumos, kā arī veidojusi ebru uz LED ekrāniem kokļu koncerta laikā Ziemeļblāzmas Kultūras pilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti