Labrīt

Grozījumi Dzīvokļu īpašuma likumā atvieglos lēmumu pieņemšanu daudzdzīvokļu mājās

Labrīt

Re:Check: Vai Kariņam taisnība par medmāsu algām un ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem?

Gan pārdomāt, gan pasmaidīt rosina Līgas Ķempes jaunā izstāde "Karaļvalstība"

Futbols, māksla un bezgalība gleznotājas Līgas Ķempes izstādē «Karaļvalstība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Gan mūžības tēmas pārdomāt, gan sirsnīgi pasmaidīt skatītājus rosina mākslinieces Līgas Ķempes jaunā personālizstāde "Karaļvalstība", kas tikko atklāta galerijā "Bazar’t". Tā ir līdz šim personiskākā viņas izstāde, un tajā viņa atzīstas mīlestībā divām savām lielajām kaislībām – mākslai un futbolam. Ja ota Līgas Ķempes rokās bijusi, kopš viņa sevi atceras, tad ar futbolu sākusi aizrauties studiju gados, un šobrīd ir ne tikai futbola skatītāja un spēlētāja, bet nu jau četrus gadus arī futbola tiesnese.

Izstādi vienkopus aplūkojot, kā pirmais nolasās stāsts par kosmosa un bezgalības tēmu. Ne velti arī centrālais darbs saucas "Mirklis starp bezgalību un mūžību", kur zvaigžņotā izplatījumā peld mūsu planēta.

Līgas Ķempes darbs "Mirklis starp bezgalību un mūžību" izstādē "Karaļvalstība"
Līgas Ķempes darbs "Mirklis starp bezgalību un mūžību" izstādē "Karaļvalstība"

Gleznai pietuvojoties, arvien detalizētāk atklājas dzīvības pārpilnība uz izplatījumā peldošā objekta: aug koki, slejas mājas un tilti, skrien vilcieni, zied puķes. Šādu mazo detaļu Līgas Ķempes gleznās ir daudz, un tās ir ļoti interesanti pētīt.

Visuma un bezgalības tēma caurvij visu izstādi, bet neparastāks aspekts šķiet tas, ka gleznotāju tai iedvesmojusi viņas kaislība uz futbolu. Taču Līga Ķempe ļoti pārliecinoši uzsver, ka futbols – tā jau arī ir bezgalība: "Ir tāds teiciens, ka futbols ir sporta karalis. Ja jau sporta karalis, tad es prātoju, kurš tad ir tas centrālais tēls, un secināju, ka tā ir bumba – tā ir karaļa seja. Bet viņam piederošās teritorijas ir visi stadioni, futbola laukumi, kas ir pa visu pasauli. Tā ka karalis valda pār visu pasauli. Nu, un kas tad ir tie iedzīvotāji? Tie ir futbolisti, tiesneši, skatītāji, treneri. Ļoti daudz cilvēku tiek iesaistīti, kas nozīmē, ka tā ir ļoti liela karaļvalstība. Lūk, tā arī radās mana tēma."

Līgas Ķempes izstāde "Karaļvalstība"
Līgas Ķempes izstāde "Karaļvalstība"

Līga Ķempe otu turējusi rokās, kamēr vien sevi atceras, bet futbolu savukārt viņas bērnībā ļoti aktīvi skatījies viņas tētis, kas tad arī varētu būt galvenais vaininieks, kāpēc viņai futbols tik tuvs.

Pati to spēlēt viņa sāka studiju laikos savam priekam un kopā ar draugiem. Arī tagad Līga to spēlē tikai draugu lokā; kaut arī ikdienā trenējas RFS sporta klubā, oficiālajās spēlēs viņa nepiedalās, toties nu jau vairākus gadus ir futbola tiesnese. Māksliniece stāsta: "Man vecums tāds, ka es šobrīd nespēlēju, jo ir daudz talantīgāki jauni cilvēki, kas spēlē daudz labāk nekā es. Bet paturēt saistību ar futbolu man ļoti gribējās. Es tiesnešiem parasti pēc spēlēm jautāju daudz visādu jautājumu, kas mani interesēja, un viena no tiesnesēm mani vienā reizē paaicināja – negribi pamēģināt pati tiesāt? Es pamēģināju, un man ļoti iepatikās. Esmu sajūsmā, ka esmu atradusi to veidu, kā būt tuvu futbolam, tikai no cita skatu punkta."

Līga Ķempe – gleznotāja un futbola tiesnese
Līga Ķempe – gleznotāja un futbola tiesnese

Kā atzīst Līga Ķempe – ar futbolu draudzējas daudzas tēmas, tāpēc arī kosmisko vīziju un filozofiskā satura darbos bieži vien redzama saspēle ar futbola grafisko laukumu un citiem elementiem.

Tēmā iederas arī smaidu raisošie miniatūrie dzīvnieku gleznojumi, kā arī ļoti sievišķīgā darbu sērija "Dāmu futbols". Gleznā "Viens par visiem un visi par vienu" savukārt redzamas trīs dāmas, kuru prototipi ir gleznotājas kolēģes-tiesneses, un tā ir vīzija par to, kā sievietes futbolā varētu izskatīties vislabāk. "Futbols ir ļoti vīrišķīga spēle. Bet arī sievietes spēlē jebkuru sporta veidu. Un viņas tiek ieģērbtas tieši tādos pašos formas tērpos, kādos spēlē vīrieši. Arī futbolā. Un man ir tāda vēlme, ka kādreiz varbūt nākotnē tā būs, ka sievietes futbolu spēlēs mazliet sievišķīgākos tērpos. Šajā gadījumā es arī apspēlēju, ka tiesneses ir ieģērbtas nevis šortos, bet – līdzīgi kā tenisa meitenes – spēlē svārciņos. Man liekas, ka ļoti piemēroti tādi tērpi būtu arī futbola laukumā. Tas būtu ļoti sievišķīgi," spriež māksliniece.

Līgas Ķempes darbs "Viens par visiem un visi par vienu" izstādē "Karaļvalstība"
Līgas Ķempes darbs "Viens par visiem un visi par vienu" izstādē "Karaļvalstība"

Izstāde "Karaļvalstība" ir jauna šķautne Līgas Ķempes rokrakstā un skatījumā uz futbolu kopumā – uzskata izstādes kuratore Anda Kļaviņa: "Kad es izdzirdēju, ka būs futbols, man likās, futbols – tas ir sports, enerģija un tamlīdzīgi, bet mani ļoti patīkami pārsteidza tas, ka viņai ir cits skatījums, tāds sievišķīgs skatījums. Tieši tādēļ, manuprāt, tas ir ļoti interesanti, un atkal atklājas, cik Līga savā mākslā spēj būt dažāda."

Līgas Ķempes personālizstāde "Karaļvalstība" galerijā "Bazar’t" apskatāma līdz marta nogalei. Māksliniece aicina uz to visus futbola līdzjutējus iesildīties pirms jaunās futbola sezonas, kas jau tūlīt būs klāt, virslīgas spēles sāksies jau šīs nedēļas nogalē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti