FOTO: Liepājas lielie koki un liepājnieki mākslinieces Irinas Tīres darbu izstādē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas lielie koki fotogrāfijās un liepājnieku portretu zīmējumi ir mākslinieces, grafiķes Irinas Tīres darbu kopums, kas skatāms Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā. Nākamgad izstāde ceļos uz Ventspili, bet vēl gada nogalē darbi skatāmi Liepājā, kur īpaši godā celti Liepājas lielie koki – vītols, kura zari liecas līdz zemei, sarkanais ozols sava diženumā, vējā nogāztā priede, diža liepa, kastanis un citi.

Liepājas lielie koki un cilvēki mākslinieces Irinas Tīres darbu izstādē
00:00 / 05:02
Lejuplādēt

Atjaunotās Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas foajē ir gana daudz vietas, lai izstādītu gan lielāka formāta fotogrāfijas, gan Irinas Tīres zīmējumus, kas atspoguļo viņas bagātīgo dzīves gājumu Liepājā, kur gluži vai par katru vietu un radošu cilvēku viņai ir kāds stāsts.

Liepājas māksliniece Irina Tīre atklāj, ka visvairāk viņu uzrunā tieši zīmulis, ar kuru tad arī tiek fiksēti liepājnieku portreti, kad viņa bijusi dejotāja Liepājas teātrī. Daži darbi tapuši, arī skicējot uz salvetēm, gleznots ar akvareli un pasteli, tie ir dažādu laiku portretējumi.

"Man ļoti mīļš ir zīmulis, tieši vienkāršais zīmulis. Pie tam ar to var tik smalki… Tajā pašā laikā man ļoti patīk zīmēt ar ogli," stāsta māksliniece.

Vēl viena Irinas Tīres aizraušanās ir fotografēšana. Tai ir savs īpašais rokraksts, fotogrāfijas vienmēr ir gaišas, gluži vai baltas, caur ko uzaust dažādi tēli, šoreiz tie ir Liepājas lielie koki, ko autore fotografējusi dažādās pilsētās vietās, un par katru ir savs stāsts.

Vītola fotogrāfija ir gluži kā grafiska glezna, kur smalkais zarojums liecas līdz pat zemei. Īpašs stāsts ir par Liepājas melno priedi, kas fiksēta fotogrāfijā un atklāj vētras piedzīvotos postījumus pilsētā. Irina Tīre: "Lielākā daļa, protams, jau zina, ka tas ir no vētras, kas bija 1967. gadā. Otrā dienā, saulainā rītā gājām staigāt un ieraudzījām. Izskatījās traģiski  patiesībā."

Māksliniece gluži kā gids, stāstot par saviem portretos piefiksētajiem liepājniekiem kokiem, izstāsta Liepājas vēsturi, tas ir kā nebeidzams stāsts, kurā satiekas dažādi laiki un notikumi.

Kā saka Irina, daudz kas no zīmējumos fiksētā vairs nav atrodams Liepājas vidē – gan mājas, gan koki, taču tie turpina stāstīt par Liepāju autores darbos.

Vēl vienu savas 85. jubilejas izstādi Irina Tīre plāno atklāt nākamā gada februārī Liepājas Latviešu biedrības namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti