Benksija gleznu izsola par 11 miljoniem eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Britu grafiti mākslinieka Benksija glezna “Devolved Parliament” izsolē pārdota par 9,8 miljoniem mārciņu, kas ir līdzvērtīgi 11 miljoniem eiro. Kritiķi uzskata, ka tās vērtību daļēji palielināja atsauce uz “Brexit” procesu.   

“Šis ir tikai viens no daudzajiem darbiem, ko viņš radījis saistībā ar “Brexit” jautājumu. Labāk zināms ir Duvras sienas gleznojums, kurā no Eiropas karoga tiek noslīpēta viena zvaigzne. Es domāju, ka viņš ir atklāts savos politiskajos uzskatos,” sprieda izsoļu nama “Sotheby's” pārstāvis Alekss Brančiks.

“Viena no Benksija darba stiprajām  pusēm ir spēja izsmiet un šīs neticami sarežģītās debates iekļaut vienā tēlā, kas ir viegli izmantojams mūsu sociālo mediju laikmetā visā pasaulē,” piebilda Brančiks.

Izsoļu nams “Sotheby's” par Benksija darbu, kurā attēlotas šimpanzes britu parlamentā, sākotnēji cerēja iegūt no pusotra līdz diviem miljoniem mārciņu. Tomēr pēc 13 minūšu ilgas vairāksolīšanas tā cena pieauga vairāk nekā 4 reizes.

Tā ir rekordcena, kas samaksāta par Benksija darbu, un pats mākslinieks sociālā saziņas vietnē “Instagram” pauda nožēlu, ka tas vairs nebija viņa īpašumā.

2009. gadā radītās eļļas gleznas sākotnējais nosaukums bija “Question Time” jeb “Jautājumu laiks”, un tajā groteskā veidā atainota premjerministra iknedēļas vizīte parlamentā. Vēlāk pēc nelielām izmaiņām tā tika pārdēvēta, un šā gada martā izstādīta Bristoles muzejā, lai atzīmētu datumu, kad Lielbritānijai paredzēts izstāties no Eiropas Savienības.

Benksijs ir slavenākais anonīmais mākslinieks pasaulē. Viņš neatklāj savu identitāti, nesniedz intervijas, un viņa vienīgā publicitāte ir viņa darbi.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti