Aicina uz Ditas Lūses personālizstādi «Mirkļa kods»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valmierā 19.maijā plkst.18 galerijā “Laipa” Starptautiskās Muzeju nakts ietvaros atklās gleznotājas Ditas Lūses personālizstādi “Mirkļa kods”. Izstāde būs apskatāma līdz 29.jūnijam.

“Mirkļa kods” ir stāsts par gaismu un ēnu, par telpu un laiku, par dabas formu slepeno krāšņumu, par fragmentu un formas pilnību, informēja Karlīne Cercina. 

Dita Lūse "Moment of Light"
Dita Lūse "Moment of Light"
     

“Mirkļa starojumā radītais kadrs, kurš ļauj apskatīt to, kas citādi ir neredzams, – tā ir iespēja ielūkoties noslēpumā, atklāt paslēpto.  Cilvēku un zirgu kaulu plastiskās līnijas iezīmējas dzestrajā rentgena staru radītajā gaismas spēlē, un gleznojot ir būtiski, ka tie ir dzīvu radību kauli.

Rentgena uzņēmumu var reizē uztvert kā intīmu – jo ar šiem stariem cilvēkā var ieskatīties daudz dziļāk, nekā ierasts, - gan arī kā bezpersonisku, jo īsajā gaismas mirklī ķermenis zaudē individualitāti un kļūst par ornamentu. Savā ziņā rentgens lieliski atspoguļo mūsu katra vienreizīgumu un reizē maznozīmīgumu laika priekšā,” stāsta māksliniece.

Dita Lūse "Memories"
Dita Lūse "Memories"

Rentgena īsais gaismas uzplaiksnījums ir pretstatā ilgmūžīgajai gaismai, kura gadu simtiem apspīd senās sienas, grīdas, telpas. Laika klātbūtnei ir būtiska nozīme, tāpat kā mūros uzkrātajam atmiņu slānim. Tomēr katrs atsevišķs gaismas stars, katra ēna vai atspīdums pastāv tikai mirkli. Un arī   klātbijušajam tie atmiņā paliek tikai kā mirklīgas ainas, kas negaidītā brīdī uzaust no atmiņu dzīlēm. 

Dita Lūse "Ethnic Code"
Dita Lūse "Ethnic Code"

Gleznotājai Ditai Lūsei ir bijušas personālizstādes ne tikai Latvijā, bet arī "Luci e Ombre", galerijā "Immagini Spazio Arte", Kremonā, Itālijā, "The moment of Light" galerijā "Artifact" Ņujorkā, ASV un personālizstāde "Art Revolution" "Tapei 2016" ietvaros pēc kuratoru komitejas uzaicinājuma Taipejā, Taivānā.

Dita Lūse piedalījusies starptautiskajā mākslas biennālē Pekinā, Ķīnā. Ieguvusi balvu starptautiskā konkursā Indijā, Kalkutā – "Avishkar awards 2012", savukārt 2017. ieguva Finālista balvu 2. starptautiskajā mākslas konkursā "Art Olympia 2017", Tokijā, Japānā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti