Kultūra

Botāniskā dārza Palmu mājā šodien atklās Sandras Konstantes izstādi „Herbārijs”

Kultūra

Martā izcilajam māksliniekam Janim Rozentālam 150.gadskārta

72 mākslinieku ilustrācijas grāmatai „Alise Brīnumzemē” LNB izstāžu zālē

72 pasaules mākslinieki ilustrācijās interpretē «Alisi Brīnumzemē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē sestdien, 16.janvārī, tiks atklāta izstāde "Mūžīgais tējas laiks". Tajā būs apskatāmas 72 mākslinieku ilustrācijas angļu rakstnieka Luisa Kerola grāmatai "Alise Brīnumzemē". Izstāde atceļojusi no Igaunijas. Tās idejas autore ir igauņu māksliniece Vīvi Nora, kura rosinājusi dažādu valstu māksliniekus radīt savas versijas par Kerola grāmatas slaveno tējas laika epizodi. Izstādi Gaismas pilī papildinās arī lelles un scenogrāfijas elementi no Latvijas Leļļu teātra izrādes "Alise Brīnumzemē".

"Ej, pie kura gribi, viņi abi ir dulli. Bet es negribu tikties ar dulliem cilvēkiem," tas ir fragments no šobrīd Leļļu teātrī skatāmās izrādes "Alise Brīnumzemē", kurai veidotās lelles arī papildinās Gaismas pilī skatāmo izstādi.

Izstādē redzams, kā 72 mākslinieki no 19 valstīm radījuši savas interpretācijas par to, kā viņi redz mūžīgā vai dullā pēcpusdienas tējas laika epizodi no Kerola grāmatas. Interpretācijas, mākslas stili un izmantotās tehnikas ir ļoti dažādas, bet teju visus darbus caurvij sirreālisma elementi.

"Daži no darbiem ir pat tādi dramatiski šausminoši. Kāds varbūt šai saistībā teiks - maziem bērniem šī izstāde nav domāta. Bet Kerols ir filozofs un liels domātājs, un tāpēc mēs uzdrošināmies tam pievērsties, jo zinām, ka bērni filozofiju saprot jebkurā vecumā," pauž bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Līdzās Baltijas valstu māksliniekiem izstādē piedalās arī autori no Vācijas, Itālijas, Francijas, Somijas, Spānijas, Ungārijas, Ukrainas, Krievijas, Baltkrievijas, arī no Izraēlas un Irānas. Par ikvienu var teikt - "Alise Brīnumzemē" viņu iedvesmojusi ļoti bagātīgam fantāzijas lidojumam.

"Šeit mēs redzam Irānas mākslinieka darbu, tajā ir neparastāks skatījums. Mēs redzam tējas dzeršanas versiju, kur ir Cepurnieks, Susuriņš un Alise, kas nāk pie galda neaicināta. Blakus ir vēl viens Irānas mākslinieka darbs, kas ir simboliska litogrāfija. Alise ir centrā, bet visi pārējie tēli ir atveidoti kā Irānas nacionālie ornamenti," stāsta Silvija Tretjakova.

Izstādē ļoti interesanti izsekot, cik dažādi mākslinieki uztver Alises tēlu - viņa tēlota gan noskumusi, gan priecīga, gan bērnišķīga, gan sievišķīga, gan priekšzīmīga, gan trakulīga. Interpretācijas ir visdažādākās.

"Šeit mēs redzam vienu igauņu autora darbu, kur Alise krīt gluži vai bezdibenī, un pulkstenis ir viņas laika liecinieks. Izraēlas māksliniece savukārt tēlojusi Alisi - izbijušos, lielām acīm, un tējas krūze viņai ir virs galvas, iestiprināta trauslā diedziņā, kas var tūlīt sasvērties un tēja var izlīt. Bet šeit mēs redzam itāļus - atkal pilnīgi atšķirīgus. No darba pretī lūkojas Češīras kaķa biedējošā mute un izvalbītās acis, bet Cepurnieks ir vienkārši a la Cepurnieka un drēbju skapja apvienojums," raksturo bibliotēkas pārstāve.

Silvija Tretjakova vēlējusies, lai izstāde sadraudzējas ar Latvijas Leļļu teātra izrādi "Alise Brīnumzemē", kas viņai ļoti patikusi, tādēļ izstādē būs skatāmas arī Rūtas Briedes veidotās lelles no izrādes.

Izstādes atklāšanas pasākumā sestdien, 16.janvārī, plkst. 13 būs iespēja tikties arī ar Leļļu teātra aktieriem, kuri nospēlēs slaveno tējas laika epizodi, kurai visa izstāde arī veltīta. Izstāde apskatama Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē līdz 16.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti