Kultūras rondo

Svētku virsdiriģenti - tēvs un dēls Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons

Kultūras rondo

Riga IFF desmitgadi svinēs ar Džima Džarmuša filmu retrospekciju

Cēsīs atklās Amerikas latviešu mākslinieku apvienības izstādi

Cēsīs atklāta trimdas latviešu mākslinieku izstāde «Aiz horizonta – ALMA biedri Cēsīs»

Pasaules latviešu mākslas centrā (PLMC) Cēsīs atklāta Amerikas latviešu mākslinieku apvienības izstāde "Aiz horizonta – ALMA biedri Cēsīs". "Mēs to ņēmām no Valda Atāla dziesmas rindiņas, bet ideja bija savienot šos horizontus – ALMU ar Cēsīm," izstādes nosaukumu skaidro Pasaules latviešu mākslas centra Cēsīs vadītājs Kārlis Kalderovskis.

"Mēs sapratām, ka šogad [Latvijā] būs ļoti daudzi no trimdas, jo visi iepriekšējie gadi bijuši neparasti. Būs tāds cunami trimdnieku vilnis, kas nāks, un ļoti gribējām atzīmēt to dāsnumu, kad ALMA palīdzēja mums uzsākt šo projektu. Tā izstāde būs interesanta, jo būs gan darbi, ko ziedoja iepriekš un arī jauni ziedojumi," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Pasaules latviešu mākslas centra Cēsīs vadītājs Kārlis Kalderovskis.

Starp izstādes darbiem būs arī Māras Pelēces filma "Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju", savukārt ārpus muzeja atradīsies Jura Bļodnieka "Plymouth Valiant" mašīna, kas pirmo reizi būs aplūkojama Cēsīs. Mākslinieku vidū ir arī Ilze Arājs, Juris Cimbulis, Inga Strauss, Guntis Lauzums, Māra Pelēce un citi.

"Saietos joprojām tiek pacelts jautājums – kā piesaistīt jaunos Amerikas latviešu māksliniekus, un mēs katru gadu par to domājam. Bet tad es arhīvā atradu, ka pirmajā sapulcē, saietā 1978. gadā bija tieši tāds pats punkts, kā piesaistīt jaunos. Es domāju, ka tā ir dziļa tradīcija, un mēs mēģināsim piesaistīt [māksliniekus]," skaidro ALMAs prezidente Linda Treija. Amerikas latviešu mākslinieku apvienība tika izveidota 1975. gadā. Mērķis bija apvienot un atbalstīt latviešu māksliniekus ASV.

2004. gadā radās ideja dibināt trimdas mākslas kolekcijas un pētniecības centru Latvijā, lai saglabātu latviešu diasporas māksliniecisko mantojumu. Šis sapnis beidzot piepildījās 2014. gadā, kad nodibinājums "Pasaules latviešu mākslas centrs" (PLMC) atvēra savu pirmo galeriju Cēsīs. Tas nebūtu bijis iespējams, bez ALMAs atbalstu, kuras biedri ziedoja katrs pa vienam mākslas darbam, veidojot Pasaules latviešu mākslas centra kolekcijas kodolu.

Šo dāsnumu PLMC atzīmēs ar nozīmīgu ALMA biedru darbu izstādi Cēsīs. Izstādē būs iekļauti arī pašreizējo ALMA biedru jaunziedotie darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti