Dienas ziņas

SPKC atgādina par profilakses pasākumiem karstumā

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Atklās Kārļa Īles pašportretu – smilšu skulptūru

Atklās tēlnieka Kārļa Īles pašportretu – smilšu skulptūru

Pašportrets no 28 tonnām smilšu – to šonedēļ Saldus muzeja pagalmā veido tēlnieks Kārlis Īle. Saldus ir viņa dzimtā pilsēta, bet pašportrets ir pārdomas par savu 50 gadu jubileju. Muzejā ir aplūkojama arī tēlniekam veltīta izstāde.

Šonedēļ ikviens, kurš vēlējās redzēt, kā top skulptūra no smiltīm, varēja iegriezties Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzeja pagalmā. 

"Smiltis ir tāds ļoti interesants materiāls, ļoti pretrunīgs un kontrastains. No vienas puses – ļoti smagas. Lai sapakotu un noraktu lielās masas, tāds pamatīgs fizisks darbs, bet tajā pašā laikā, kad strādā ar virsmu, kaut kādām detaļām, viņas ir tik jūtīgas, tik maigas, tik trauslas. Notrīc roka mazliet – pirksts pagalam vai deguns nost," sacīja tēlnieks Īle.

Īle nāk no Saldus un savu 50 gadu jubileju savā dzimtajā pilsētā viņš atzīmē šādi. Skulptūra ir kā noslēgums izstādei "50 reizes apkārt saulei", kuras galvenā līnija ir pašportrets. Arī aptuveni 3,8 metrus augstā skulptūra "Pusmūžs" ir pašportrets.

"Tur es sēžu ar savu jaunāko dēlu uz rokām un pār mums stāv tāds bezsejains liktenis. Jo mēs nevaram tā skaidri saredzēt rītdienas seju un pateikt, kas notiks rīt.

It sevišķi, kad apkārt, no vienas puses, zied burvīgi ceriņi, bet tepat netālu Ukrainā notiek karš. Un mūsu rītdiena ir diezgan noslēpumaina un arī satraucoša," darbu raksturoja tēlnieks.

Lai pasaules mērogā daudz titulēto, godalgoto un atzīto tēlnieku ieraudzītu dzīves sākuma gados, jāieiet muzejā. Pirmais pašportrets tapis sešu gadu vecumā. Saglabājies pat plastilīna zaķītis, ko tēlnieks veidojis, kad viņam bija 9 gadi. Hronoloģiskā secībā viena telpa pāriet otrā, kur galvenokārt fotogrāfijās iemūžinātas skulptūras, veidotas no bronzas, koka, granīta, nerūsējošā tērauda, smiltīm, sniega, ledus un uguns.

Muzeja mākslas speciāliste Ilze Pluģe norādīja, ka ikvienā izstādītajā lietā tēlnieks ir klātesošs: "Tas nav tā, ka mēs runājam par kaut ko tālu vai abstraktu, bet mēs runājām par saldenieku, par cilvēku starp mums. Šī ir ļoti sirsnīga saruna."

Tēlnieks daudz nebēdā, ka liela daļa viņa radītā skaistuma saglabājas tikai fotogrāfijās, jo ātri vien sadeg, izkūst vai sabirst.

"Man svarīgāk liekas nodot cilvēkiem šo svaigo enerģiju, lai viņa ir dzīva. Labāk īsāka, bet spēcīgāka.

Daudz bēdīgāk ir redzēt kaut kādas skulptūras, kas ir ieaugušas sūnās, nātrēs, appelējušas un nevienam vairs nav aktuālas," sprieda Īle.

Īle uzsvēra, ka savā mākslas ceļā izvēlējies virzienu, kas sabiedrības problēmām pretim liek skaisto, apliecinot, ka viss ir mūsu pašu rokās. Skulptūras atklāšanas svētki būs sestdien, 25. maijā, bet tā ikvienu priecēs visu vasaru, ja laikapstākļi nelems citādi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti