Rīgā skatāma Preisa personālizstādi «Artefakti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem un 2 mēnešiem.

Sākot ar ceturtdienu Rīgā, jo izstāžu zālē "Arsenāls", ir skatāma latviešu mākslinieks Henrija Preisa personālizstādi "Artefakti". Preiss pirms diviem gadiem pat iekļauts 50 labāko angļu mākslinieku sarakstā.

Henrijs Preiss ir latviešu mākslinieks, kurš jau 12 gadus dzīvo un strādā Londonā, tādēļ Latvijā viņa māksla ir mazāk zināma. Londonā savukārt viņš ir pieprasīts, un pirms diviem gadiem pat iekļauts 50 labāko angļu mākslinieku sarakstā.

"Viņa darbos sev būtiskus vēstījumus atrod visdažādāko sabiedrības grupu pārstāvji. Ortodoksāli ebreji tajos, piemēram, spēj saskatīt Kabalas noslēpumu risinājumus, savukārt brīvmūrnieki - pasaules arhitektūras principus" - ar šādiem vārdiem mākslinieka Henrija Preisa daiļradi raksturo Mūsdienu mākslas centra pārstāvis Māris Vītols.

Henrija Preisa personālizstāde Rīgā noorganizēta ar Mūsdienu mākslas centra atbalstu. Centra pārstāvis Māris Vītols Preisa panākumus vizuālajā mākslā pielīdzina mūsu operdziedātāju panākumiem uz slavenām skatuvēm, jo vispirmām kārtām Henrijs Preiss 2009.gadā kļuva par pirmo latviešu mākslinieku, kura darbi izstādīti prestižajā Londonas Vaitčapelas galerijā. Gadu vēlāk viņu iekļāva 50 labāko angļu mākslinieku sarakstā un pēc tam viņa darbus eksponēja slavenajā Sači galerijā. Izstādi aplūkoja vairāk nekā 200 000 cilvēku un rezultātā četrus Preisa darbus galerija arī iegādājās savai kolekcijai.

Gleznu izstādes Preisam bijušas arī ārpus Eiropas, Korejā, Amerikā un vēl citviet pasaulē. Māris Vītols uzskatīja, ka šī mākslinieka darbi ir jāredz arī Rīgā, un tagad būs šāda iespēja.

Henrijam Preisam ir savs ļoti oriģināls rokraksts. Mākslas zinātnieki viņa darbus dēvē par sakrālās ģeometrijas kompozīcijām, kurās redzama Kabalas, mandalu, brīvmūrnieku simbolikas un vēl daudzu citu zīmju izmatošana un skatītājam atvēlēta gluži vai arheologa loma, izrakties daudzajiem slāņiem cauri, lai ieraudzītu būtisko un atklātu kādu svarīgu vispārcilvēcisku kodu:

Izstādes kuratore Elita Ansone Preisa darbus salīdzina ar savdabīgām mandalām, kas ietiecas Kosmosa struktūras noslēpumos, dažbrīd pat šķiet, ka darbos it kā shematiski būtu uzrasēts Kosmoss un visas tā likumsakarības.

Henrija Preisa darbi gleznoti uz koka, izmantojot interesantu tehnisko paņēmienu, klājot vienu otram virsū dažādus slāņus.

Londonā dzīvojošā latviešu mākslinieka Henrija Preisa personālizstādi atklās ceturtdien izstāžu zālē "Arsenāls" un arī viņš pats ieradīsies uz izstādes atklāšanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti