Kultūras rondo

Pianists Reinis Zariņš kopā ar mākslinieci Marilēnu Šiltkampu īstenos projektu "Atmošanās"

Kultūras rondo

"Skaistums un nemiers" - Svena Kuzmina stāsts par Kārļa Skalbes jaunību

Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē ekspozīcija "Ceļā". Stāsta Gundega Laiviņa

Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē ekspozīcija «Ceļā». Stāsta kuratore Gundega Laiviņa

"Viņas ir pavisam svaigi atvēršas durvis uz profesionālo teātra vidi. Līdz ar to šis ceļojums, kas reizē ir arī savas identitātes, savas valodas, savu principu, kanonu meklējums, manuprāt, ir ļoti godīgs un atbilstošs šai situācijai. Viņas tiešām sāk savu ceļu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē," tā par mākslinieču kolektīvu "Grāfienes" un ekspozīciju "Ceļā" teic kuratore Gundega Laiviņa. Viņu kopdarbs, kā arī studentu un pasniedzēju veidotā ekspozīcija "Jaunā pasaule" pārstāv Latviju Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē

"Mūsu šīgada koncepcija ir, manuprāt, brīnišķīga," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" darbu "Ceļā" uzteic kuratore Gundega Laiviņa, kura jau ceturto reizi ir Latvijas profesionāļu izstādes kuratore Prāgas scenogrāfijas kvadriennālē. Viņas loma vai tas, cik cieši sadarbojas ar māksliniekiem, kā pati atzīmē, no reizes uz reizi atšķiras. 

Par sadarbību ar "Grāfienēm" Laiviņa ir gandarīta, jo kopā izdevies nonākt un vienoties par šim mākslinieču kolektīvam visatbilstošāko, godīgāko, arī radikālu, bet labā nozīmē, risinājumu. "Mākslinieces kopā ar tekstu autoru Kirilu Ēci un operatoru Dāvidu Smiltiņu visu Prāgas kvadriennāles norises laiku (kas ir 10 dienas) pavada ceļā no Rīgas uz Prāgu, katru dienu radot, būvējot jaunu teātri, izrādes situāciju vai scenogrāfiju. 

Šajā ceļā viņas meklē atbildi uz to, kas ir viņu teātra principi, kas ir viņu ideālais teātris un kā tas top sadarbībā ar vietu, cilvēkiem, ainavu, situācijām, 

kuras reizēm ir paredzamas, bet viņu gadījumā – visbiežāk pilnīgi neparedzamas. Tas diezgan precīzi atbilst lielajai Prāgas kvadriennāles koncepcijai, kas šogad ir "RARE" jeb jēls; tas ir kaut kas unikāls, rets, kaut kas, kas top, izzūd, mainās. [Darbs "Ceļā"] ir unikāls ar to, ka mēs neesam uzbūvējuši objektu, ko aizvest turp, bet katru dienu mākslinieki izaicina sevi ar jaunu uzdevumu. Mūsu paviljonā Prāgā ir 11 ekrāni (katrai dienai savs) un dienu pēc dienas izgaismojas nākamais ekrāns, kurā mēs redzam tiešraidi, to, kas šobrīd notiek tajā ceļā posmā, kurā mākslinieki atrodas. Par iepriekšējām dienām mums rāda tādu kā kopsavilkumu, vizuālu, māksliniecisku atbildi uz to jautājumu, kuram tai dienā mākslinieki pievērsās. Šie jautājumi ir ļoti cieši saistīti ar scenogrāfiju un teātri, piemēram, kustība, kostīms, simbols, mērogs un tā tālāk," skaidro kuratore. 

Mākslinieču kvartets "Grāfienes" saslēdzās Latvijas Mākslas akadēmijas pirmajā kursā un visus četrus studiju gadus turas kopā. Uz "Grāfienēm" kuratorei visupirms norādīja akadēmijas macībspēks Monika Pormale. Ja Latvijas teātrī varam atrast studiju gados formējušos grupu, kas ir domubiedri mākslā – tā ir trupa "Kvadrifrons", tad scenogrāfijas kontekstā tas ir kaut kas jauns; pie tam mākslinieces apgūst instrumentāriju ne tikai no vizuālās mākslas vai scenogrāfijas jomas, bet arī pašas ir performances mākslinieces, kas sintezē daudz plašākas estētiskās prakses, saka Gundegai Laiviņa. "Viņas ir pavisam svaigi atvēršas durvis uz profesionālo teātra vidi. Līdz ar to šis ceļojums, kas reizē ir arī savas identitātes, savas valodas, savu principu, kanonu meklējumus, manuprāt, ir ļoti godīgs un atbilstošs šai situācijai. Viņas tiešām sāk savu ceļu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. [..] Es domāju, ka

viņas nākamajos četros piecos sešos gados būs ļoti interesanta, būtiska parādība Latvijas teātrī. Tieši tāpēc viņas uzaicināja piedalīties Prāgā, 

jo mēs jau kādus 12 gadus mēģinām atrādīt nevis to, kas jau ir noticis, bet vest uz Prāgu māksliniekus, kuri virzīs un iedvesmos Latvijas teātri un scenogrāfiju nākotnē," klāsta kuratore.

Skatuves mākslinieču kolektīvs “Grāfienes”
Skatuves mākslinieču kolektīvs “Grāfienes”

Uz jautājumu, kādu vēlētos redzēt mūsu skatuves mākslu nākamībā, Laiviņa atbild: "Es Latvijas teātrim novēlu sākt strādāt kopā un beigt skaldīt matus, jo mēs kā sabiedrība stāvam tik milzīgu problēmu priekšā, un pat ne stāvam, bet esam iekšā epicentrā, ka dalīt ietekmes sfēras un lietot jau tā minimālos resursus un enerģiju nebūtiskiem strīdiem un negācijām ir izšķērdība, ko mēs vairs nevaram atļauties. 

Ja mēs vispār uzskatām un ticam, ka mākslai ir balss un loma labākas sabiedrības veidošanā, tad mums tam ir jāķeras klāt!"

Jau šodien Gundega Laiviņa ir ceļā uz Prāgu, lai tur sagaidītu ekspozīcijas "Ceļā" īstenotājus. 18. jūnijā, scenogrāfijas kvadriennālē noslēguma dienā, "Grāfienes" būs Latvijas izstādē. Kāds tieši būs klātienes notikums, ko viņas īstenos, vēl nav zināms. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti