Kultūras ziņas

Aplūkojami Rīgas Filharmonijas metu konkursa darbi

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Dizaina nodaļas studentu izstāde "Kliedziens"

Izglītība, trauksme un latviešu burti. Aicina uz dizaina nodaļas studentu izstādi «Kliedziens»

Studiju gads noslēdzas arī Latvijas Mākslas akadēmijā, un var iepazīties ar topošo un jau esošo jauno dizaineru veikumu. Viņu darbi, "Dizaina dienas" godinot, apskatāmi izstādē "Kliedziens".

Tradicionālajā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas studentu izstādē "Kliedziens" šogad pirmo reizi dota iespēja piedalīties ne tikai diplomandiem, bet arī labākajiem studentiem, kuri ir tikai ceļa sākumā pretī profesionālam dizainam. Ekspozīcijā skatāmi 30 jauno mākslinieku darbi.

"Pašos studentu darbos joprojām novērojam vēlmi darīt kaut ko jēgpilnu. Tā mums Dizaina nodaļā ir nemainīga vērtība. Arī izstādē esam to sadalījuši. Ir zona, kurā vairāk ir par izglītības jautājumiem, par trauksmi. Jūtam arī to, kā jaunieši vēlas izcelt tēmas, kas viņu vienaudžiem ir svarīgas," saka LMA Dizaina nodaļas vadītāja, asociētā profesore Maija Rozenfelde.

Šī gada ekspozīcijā izceltas arī tādas tēmas kā konceptuālais dizains, sociālā iekļaušana, klimata jautājumi un kultūras mantojums no mūsdienu dizaina skatījuma.

Viens no eksponātiem ir rūpīgs pētījums, kā mainījies latviešu burtu izskats pēdējo simt gadu laikā.

Par savu pētījumu stāsta LMA Dizaina nodaļas diplomande Alise Stefānija Miļuhina: "Tad, kad cilvēks studē dizaina vēsturi vai grafikas dizainu kā tādu, bieži vien tas fokuss ir uz ārzemju dizaina paraugiem. Taču man likās, ka mums pašiem ir liels un iespaidīgs mantojums šajā jomā. Es skatījos, kā ortogrāfijas reforma un dažādi notikumi Latvijas vēsturē ietekmē to, kā izskatās mūsu latviešu [alfabēta] burti."

Par paveikto stāsta arī LMA Dizaina nodaļas 1. kursa studente Katrīna Bināte: "Šeit redzami spilgtākie mani šī kursa darbi. Tie ir dažādi, bet lielākais akcents likts uz tipogrāfiju. Uztaisījām paši savu burtveidolu, kura nosaukums ir "zalktis gotik". Jo formas atgādināja par zalkti." 

Ar savu mākslu dalās arī LMA Dizaina nodaļas 4. kursa students Matīss Daudziņš: "Šis ir mans darbs "Domu nospiedums", kurā es dokumentēju savas domas. Meklēju savu rokrakstu. Rotas ir veidotas no alumīnija, un apstrādes veids ir ķīmisks process, kurā izdodas panākt šīs spilgtās krāsas."

Izstāde "Kliedziens" apmeklētājiem būs pieejama no otrdienas, 13. jūnija, līdz 7. jūlijam bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti