Kultūras ziņas

Ikgadējā studentu modes skate 90. gadu stilā

Kultūras ziņas

Jauno animatoru filmas izstādē ".mp4"

Jelgavā no smiltīm top dzīvnieku skulptūras

12. Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls veltīts dzīvnieku tēmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūnija otrā nedēļā Jelgavā norisinās 12. Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls, kas šogad veltīts interpretācijām par dzīvnieku pasauli.

Mākslinieki, kuri ziemā veido krāšņās ledus skulptūras, vasarās rada mākslas darbus no smiltīm, un tieši tā pirms vairāk nekā 10 gadiem Jelgavā radās doma par Starptautisko smilšu skulptūru festivālu. 12. festivāla norises reizē no 55 pieteikumiem festivāla rīkotāji atlasījuši 15 labākos, un šajā reizē smiltis mākslinieku prasmīgajās rokās pārtop interpretācijās par dzīvnieku pasauli.

Pasta salā šobrīd pēdējās smilšu aprises iegūst gan aristokrātiskas cūkas, gan pērtiķi, gan dinozauri.

Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs un festivāla organizators Mintauts Buškevics pastāstīja: “Ik gadu šī smilšu glabāšanas vieta uz Ledus skulptūru festivāla jaunākā – vasarīgā brāļa – Smilšu skulptūru festivāla laiku pārvēršas mākslas darbu glabātuvi. Šoreiz mākslinieki radoši apcer tematu  – dzīvnieku pasaule.”

“Mēs, cilvēki, vienmēr esam apbrīnojuši dzīvniekus, dzīvnieku pasauli no kukainīša līdz zilonim, tādēļ šī tēma būs saistoša gan mazajiem apmeklētājiem, gan arī lielajiem,” skaidroja Buškevics.

Darbs ir intensīvs – ik dienu jau no 9 rītā līdz septiņiem vakarā mākslinieki veido 2–3 metrus augstās skulptūras, kam jābūt gatavām piektdienas pēcpusdienā, kad ieradīsies žūrija. Par galveno kritēriju ņemot sekmes citos festivālos un to, kā piedāvātais mākslas darbs iekļausies pārējā ansamblī, šī gada 15 festivāla dalībnieki no 8 valstīm atlasīti no 55 pieteikumiem. 

Piedalās arī pagājušā gada laureāts, mākslinieks no Lietuvas, taču pārsvarā tomēr piedalās mākslinieki, kas ledus vai smilšu skulptūru festivālā ir jau piedalījušies iepriekšējos gados.

Debitante šajā festivālā ir Irina Sokolova no Beļģijas, kura aizpērn Jelgavā bijusi ledus festivāla dalībniece.

“Manas skulptūras nosaukums ir “Dzīvnieku un pasaules dzīve”. Par to, kā viss notiek dzīvnieku un cilvēku pasaulē, kur ir gan labais, gan sliktais, gan sapņi, gan īstenība,” pastāstīja Sokolova. “Vanags ir debesu simbols, un vilks ir zemes simbols. Un apakšā – atbalsta grupa visam pārējam.”

Kopā parkā būs skatāmas 16 skulptūras. Kā pirmā pirms nedēļas tapusi 5 metrus augstā demo skulptūra, kurā mākslinieki paironizējuši par kādreiz valdījušo uzskatu, ka pasaule ir plakana. To kopā ar vēl 3 citiem kolēģiem veidojusi arī māksliniece Inese Valtere, kura pirmo reizi nolēmusi piedalīties arī atsevišķi ar darbu “Apmīļo biti". 

“Parasti bērniem stāsta, ka bite ir briesmīga, viņa kož, skrien pa gabalu. Bet man liekas, ka ir jāsaudzē daba un tāpēc ir tā bite,” sava darba ideju skaidroja Inese Valtere. “Un arī parasti tādas mīļas lietas – kaķītis, zaķītis, un bite ir arī tāds pārsteigums un latviešiem tāds daudzināts kukainis, tāpēc likās interesanti biti izmantot.”

Lietuviešu mākslinieka Donata Mockus skulptūra "Pārstājiet man sekot” esot ironisks atgādinājums par to, ka cilvēks, kurš arī nāk no dzīvnieku pasaules un dabas, ir to aizmirsis. 

Mākslinieka, kurš Jelgavu sauc par otrajām mājām un ir bagātīga festivālu pieredze, rīcībā ir vesels instrumentu arsenāls, kas tiek likts lietā, lai taptu skulptūra.

Lai taptu šāds smilšu skulptūru parks, uz šejieni atvestas 15 000 tonnas smilšu, bet pašu skulptūru veidošanai nepieciešamas tūkstoš tonnas.

Apmeklētājiem Baltijā lielākais smilšu skulptūru parks būs pieejams šajās brīvdienās, un no smiltīm veidotie mākslas darbi būs skatāmi līdz pat 22. septembrim, tāpēc tās tiek nostiprinātas ar ūdens un līmes maisījumu. Taču ziemā mākslas darbi pārvērtīsies par bērnu slidkalniņiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti