Kultūras ziņas

Latviešu kinomūzika jaunā skanējumā

Kultūras ziņas

Uģa Šēnberga alternatīvais skatījums

Vai mēs jau esam tur?

12 mākslinieki izstādē vaicā: Vai mēs jau esam tur?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Vai mēs jau esam tur? Šādu jautājumu uzdod izstāde Latvijas Mākslas akadēmijas galerijā “Pilot”, norādot uz mākslas pasaules sarežģīto tīklu starp galerijām, mecenātiem, biennālēm, kolekcionāriem, muzejiem un pašiem māksliniekiem. Izstādē aplūkojami divpadsmit aktīvi strādājošu jaunākās paaudzes mākslinieku darbi, un izstādes dalībnieki tūdaļ pēc izstādes ceļos uz mākslas mesi “Art Vilnius”.

Pirmā Latvijas Mākslas akadēmijas galerija “Pilot” Vecrīgā, Vāgnera ielā, ir vieta, kur jaunajiem māksliniekiem ļauts eksperimentēt, gūt pieredzi un īstenot lielas idejas, un to apliecina arī galerijas jaunākā izstāde “Vai mēs esam jau tur?”.

Piesaki savu kultūrvietu!

Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un portāls LSM.lv aicina pieteikt kultūrvietas sabiedrisko mediju balvai "Kilograms kultūras", aizpildot pieteikuma ankektu un pievienojot foto vai video no savas iecienītākās kultūrvietas. Piesaki savu kultūrvietu šeit.

“Tā ir pirmā Mākslas akadēmijas izstāžu telpa, kas ir ārpus mācību iestādes, un tā ir vieta, kur studentiem gūt praksi, – kā notiek darbs galerijā, kā notiek darbs ar kuratoru, galeriju, presi, jo mākslinieka profesija ietver ne tikai radīšanu, bet pēc tam, kad darbs ir radīts, viņu pārnest nākošajā telpā, kur jāsaprot, ko ar viņu iesākt,” skaidro galerijas “Pilot” vadītāja Sabīne Vernere.

Izstādi veido divpadsmit Mākslas akadēmijas studentu, absolventu un pasniedzēju darbi – tēlniecība, instalācija, grafika, glezniecība, fotogrāfija, kas aicina līdzdomāt par mūsdienu mākslas procesiem, mērķiem un kultūras nozīmi pandēmijas laikā un pirms tā, jautājot arī, cik liela loma ir mākslas tirgum, kritiķu recenzijām vai sociālo tīklu atzinībai?

“Tie darbi sāk aktīvi runāt viens ar otru un pārstāv lielas, sabiedrībā aktuālas tēmas,” stāsta Sabīne Vernere. Viņa arī ieskicē, ka, piemēram, māksliniece Līga Spunde savā darbā runā ar postinterneta spožumu un postu, savukārt Brenda Jansone radījusi peldkostīmu, pievēršoties tam, kā sievietes ķermenis vairs nepieder viņai pašai, jo katram ir kaut kāds viedoklis, sabiedrības spiediens par to, kā tam vajadzētu būt vai nebūt. Māksliniece Veronika Frolova tikmēr savas domas risina klasiskā glezniecībā ar eļļu uz audekla.

“Un tas man arī liekas fantastiski, ka ir pārstāvēti tik daudz mediji, tik daudz materiāli, visādu mākslas veidu – mums ir studenti, absolventi un pasniedzēji.

Un pārstāvētas ļoti daudz katedras – skulptūra, glezniecība, grafika, fotogrāfija,” atzīmē Vernere.

Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente, grafiķe Estere Betija Grāvere uzsver – svarīgi, ka Mākslas akadēmijai beidzot ir šāda galerija, kurā studentiem ir vieta eksperimentiem.

“Tas sākas no visādiem sīkumiem, ka tev ir jāiemācās, kā iepakot darbus, jāizdomā cena savam darbam, tās visas lietas caur šejieni mēs mācīsimies,” skaidro Grāvere.

Izstādes dalībnieki vēlāk ceļos uz mākslas mesi Viļņā. Sabīne Vernere stāsta: “Mākslas akadēmija katru gadu tiek aicināta piedalīties kā īpašs viesis “Art Vilnius” mākslas mesē, kas ir lielākā mese reģionā, tas ir liels notikums – tas ir kā koridors uz pasauli, uz Rietumeiropu, jo tur tas ir karsts punkts, kur atbrauc nozares profesionāļi apskatīt, kas tad šajā reģionā notiek.

Un ar šo pašu izlasi, šiem pašiem māksliniekiem, tikai citiem darbiem, mēs jau pavisam drīz mēs dodamies uz Viļņu, lai izrādītos.

Mums ir fantastiska kompānija – ir divi Purvīša balvas nominanti jaunie, kas ir rādītājs par to, ka ir “power” tai jaunajā mākslā.”

Izstādē “Vai mēs jau esam tur” piedalās LMA absolventi, pasniedzēji un studenti, kuru darbi atzīti gan Latvijā, gan starptautiskā līmenī: Jānis Šneiders, Līga Spunde, Kristians Brekte, Amanda Ziemele, Hanele Zane Putniņa, Annemarija Gulbe, Veronika Frolova, Jānis Dzirnieks, Estere Betija Grāvere, Brenda Jansone, Pēteris Ķimsis un Miķelis Mūrnieks.

Oktobra vidū galerija “Pilot” plāno bezmaksas lekciju ciklu par to, kā prasmīgi veidot mākslinieku un galeriju sadarbību, kādas praktiskas lietas jāzina māksliniekam, noformējot, iepakojot, fotografējot savus darbus vai piedāvājot tos galerijām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti