Ēku siltināšanas materiāls pārtop skulptūrā. Atklāj siltuma plūsmai veltītu izstādi

Laikmetīgās mākslas telpā "Tur" 10. augustā atklāj Roterdamā dzīvojošā latviešu mākslinieka Jāņa Dzirnieka izstādi "Optimized Flow", informēja galerijas pārstāvji.

Šī ir trešā un noslēdzošā izstāde vasaras sērijā "Monumentālās tikšanās", kurā mākslinieki aicināti veidot darbus, iedvesmojoties gan no izstāžu telpas veidola, gan paša Tallinas ielas kvartāla, kurā tā atrodas, dinamikas.

Izstādē "Optimized Flow" Dzirnieks atspoguļos savu pētniecisko praksi, kas balstīta interesē par sintētiski radītu vidi un procesiem caur tehnoloģisko iespēju prizmu, dabisko novecošanos, kā arī cilvēka trauslās psihes izziņu. Galvenā loma izstādē redzamajos darbos ir veltīta siltumam un tā plūsmai naturālās un mākslīgās vidēs – tās centrā atradīsies lielizmēra polistirola skulptūra, kas Dzirnieka rokrakstam ir teju kā zīmogs, teikts izstādes aprakstā.

Polistirola materiāls, ar kuru mākslinieks strādā, ierasti tiek izmantots ēku siltināšanā. Dzirnieks savos darbos pārstrādā produktu, kas nāk no naftas un ķīmiskās rūpniecības, pret kuru pats attiecas kritiski – tas satur daudz toksisko ķimikāliju, turklāt liekais materiāls tiek pārstrādāts reti, jo ieguvums no tā ir pavisam neliels (98 % sastāva ir gaiss).

Lai izveidotu modulāru skulptūru, Dzirnieks izmanto taisnstūra formas polistirola plāksnes, tās griežot ar paša veidotu karstās stieples instrumentu.

Mākslinieka kustības tiek iegravētas darbā, instrumentam slīdot cauri materiālam, tādā veidā pakļaujot to paša radītiem noteikumiem.

Izveidotā forma kļūst par skulptūras veidolu. Rezultātu var izjaukt vai apvienot dažādās konfigurācijās, tostarp atgriežoties pie sākotnējās formas – taisnstūra.

Izstāžu telpā "Tur" tā tiks novietota uz 5x5x5 metrus lielā kuba platformas, radot mijiedarbi ar telpu. Skulptūru papildinās divdimensiju darbi, atsaucoties uz izstādes centrālo ideju – siltuma plūsmu –, kā arī mākslinieka interesi par tehniskajiem rasējumiem un ilustrācijām, kas rodamas dažādu zinātnisko darbu avotos.

Jāņa Dzirnieka izstāde "Optimized Flow" būs atvērta apmeklētājiem no 10. augusta līdz 9. septembrim, katru nedēļu no otrdienas līdz svētdienai no pulksten 17.00 līdz 22.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti