Liepājā atklās Francijas kultūras un rūpniecības virsotnēm veltītu izstādi «Zemūdeņu karš»

No sestdienas, 12. augusta, Liepājas mākslas galerijā "Romas dārzs" apskatāma plaša Latvijas dizaineru un domubiedru grupas izstāde. Tā ir 12. epizode no 1995. gadā aizsāktā izstāžu seriāla "Zemūdeņu karš". Izstādes koncepts balstīts uz franču ironiskā kino un reālu zemūdeņu būves vēstures fragmentiem, informēja izstādes rīkotāji.

Izstādēs piedalās vairāk nekā 30 mākslinieki, kas strādā dažādos žanros un materiālos un radījuši plašu darbu klāstu – trīsdimensiju objektus, gleznas, grafikas, fotogrāfijas.

Izstāžu sērijas "Zemūdeņu karš" tradīciju izveidoja jaunie dizaineri, kuri absolvēja Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) 90. gadu vidū un bija kursabiedri: Valters Kiršteins, Egils Mednis, Gints Zilbalodis sr., Uģis Traumanis, Māris M. Gailis, Armands Vecvanags, Arnis Stasaitis. Viņi nonāca paradoksālā situācijā – padomju industrijas sistēma, kurai šie dizaineri tika gatavoti, bija sagruvusi, profesionālo ambīciju realizēšanai nācās meklēt pilnīgi jaunas iespējas un ceļus, kas noveda pie tā saucamā mākslas dizaina jeb art design attīstības Latvijā.

Pēteris Līdaka “Excursionist”, nerūsējošais tērauds, alumīnijs, koks, 2022
Pēteris Līdaka “Excursionist”, nerūsējošais tērauds, alumīnijs, koks, 2022

Art design trīsdimensiju objektus raksturo gandrīz neierobežota iztēles brīvība, daudzveidīgu materiālu kombinācijas, spēles ar funkcijām un nozīmēm, to pārklāšanās un transformācijas. Vienlaicīgi tie ir arī augstas raudzes meistardarbi, kas parasti izgatavoti vienā eksemplārā.

"Zemūdeņu kara" 12. epizodē mākslinieki aicināti iedvesmoties no spilgtām Francijas kultūras un rūpniecības virsotnēm – Francijai un tās kultūrai bijusi un joprojām ir nozīmīga loma Latvijas radošo personību izaugsmē; tieši uz franču kultūrtelpu devās Latvijas mākslinieki-modernisti, lai mācītos, iedvesmotos un krātu pieredzi. Par galveno iedvesmas avotu izvēlētas Žaka Tatī (Jacques Tati) filmas "Mon oncle" (1958) un "Playtime" (1967) ar tajās ietvertajiem ironiskajiem vizuālajiem kodiem. "Zemūdeņu kara" 12. epizodes saistību ar Franciju akcentē arī vēsturisks fakts – 1926. gadā Nantes kuģu būvētavā speciāli Latvijas Kara flotei tika izgatavota zemūdenes "Ronis" un "Spīdola". Zemūdenes kapteiņa Hugo Legzdiņa atmiņās minēts, ka zemūdenes izstrādē piedalījušies arī latviešu dizaineri; vēlāk padomju militāristi zemūdeni nogremdēja, jo neatradās neviens, kurš spētu izlasīt instrukciju franču valodā.

Valters Kiršteins, sienas pulkstenis “U – B84”
Valters Kiršteins, sienas pulkstenis “U – B84”

"Zemūdeņu kara" pirmā epizode 1995. gadā aizsākās kā divu mākslinieku izstāde, turpmākajos gados pievienojās vēl citi Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina un metālmākslas nodaļu absolventi, domubiedru loks arvien paplašinājās, un tagad "Zemūdeņu karā" iesaistās arī tēlnieki, gleznotāji, keramiķi, grafiķi, fotogrāfi un citu nozaru mākslinieki. "Zemūdeņu kara" grupa ar savu ilgstošo un regulāro izstāžu darbību pielīdzināma 20. gs. 20.–30. gadu mākslinieku vienībām, tā ir unikāla un pastāvīga vērtība Latvijas kultūrtelpā, kā arī veiksmīgi pārstāvējusi Latviju arī starptautiskos pasākumos, piemēram, Sentetjēnas dizaina biennālē Francijā, atzīmē izstādes rīkotāji.

Izstādē piedalās: Marta Ģibiete, Valters Kiršteins, Ieva Baumgarte, Justīne Lūce, Madara Gulbis, Olafs Šāvelis, Linda Zīvere, Arvīds Endziņš, Sabīne Vekmane, Gints Zilbalodis sr., Anna Heinrihsone, Didzis Jurkovskis, Aleksandra Federika-Krastiņa, Egils Mednis un Egils Mednis, Dārta Maija Zēģele, Jānis Murovskis, Kate Seržāne, Lauris Rutkis, Pēteris Līdaka, Gita Sprince, Toms Vītols, Brūss Kalniņš, Armands Vecvanags, Modris Svilāns, Uldis Freimanis, Mārtiņš Skuja, Arnis Stasaitis, Māris Grīnbergs, Mārtiņš Krūmiņš, Emīlija Miteniece, Sandra Ozoliņa, Kristians Brekte, Didzis Grodzs, Raimo Lielbriedis.

Izstāde "P_L_A_S_T_A_C – Zemūdeņu karš. Epizode 12" apskatāma no 11. augusta līdz 12. novembrim mākslas galerijā "Romas dārzs" Liepājā, Zivju ielā 3. Izstādes kurators Valters Kiršteins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti