Kultūra

Igauņu un latviešu teātra mākslinieki satiekas skaudrā pretstatu izrādē «Kabarē Sibīrija»

Kultūra

"Auļu" starptautiskais projekts

Karavīra portreta skulptūras autors: Mūsdienās vari karot, arī neizkāpjot no gultas

Liepājā izstādē «Nekurienes vidū» par mediju piesātinātās vides radītajām ilūzijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdienas, 19.oktobra, vakarā Liepājā galerijā „Romas dārzs” atklās divu mākslinieku gleznu un tēlniecības darbu kopizstādi „Nekurienes vidū”. Gleznotājs Uldis Rubezis un tēlnieks Egons Peršēvics reflektē par mūsdienu mediju piesātinātās vides ietekmē dzīvojošu cilvēku realitātes uztveri un tās radītajām ilūzijām.

Galerijas „Romas dārzs” pagraba telpas, kas šobrīd kļuvušas par vienu no Liepājas redzamākajām izstāžu zālēm, betona aukstais skarbums un pelēki neuzbāzīgais fons ar savu faktūru ir gluži kā radīts abu mākslinieku veikuma izrādīšanai. Mākslinieki strādājuši plecu pie pleca, diskutējot par kara tematiku un tās radītajiem procesiem cilvēku apziņā, par datorspēļu ietekmi un cilvēku spēlēšanos kariņos joprojām.

No melna līdz koši rozā – tādas ir gleznotāja Ulda Rubeža gleznas un darbi, kas tapuši izstādei „Nekurienes vidū”. Par iedvesmas avotu kļuvis kāds britu žurnāls.

„Sākās ar to, ka atradu vecu žurnālu „War Illustrated” vai „Ilustrētais Karš”. Es sāku šķirstīt un sapratu, ka tā ir tāda 40.gadu „Privātā Dzīve” vai „Kas Jauns”. Cik ļoti atšķīrās visa tā aizrautība un ņemšanās ar karu visai tautai – pilsētās un laukos, sievietēm, bērniem un večiem! Reizi mēnesī iznāca šis žurnāls, kur viss ir tikai par „kariņu”. Cik ļoti mainījies laiks un tie mūsdienu žurnāli – relatīvi dzeltenā prese ir pilnīgi par citām tēmām. Dīvaina likās, ka tūkstošiem cilvēku, masas aizraujas ar tēliem, mītiem, turklāt misijas apziņu, kas skar kara tematiku,” stāsta Rubezis.

Izgriezumus no žurnāliem mākslinieks kombinējis ar gleznojumiem, piešķirot kara skaudrajai tematikai košumu un krāsas: „Žurnālos bija ļoti skaistas fotogrāfijas, ļoti skaistas kompozīcijas, kuras es sāku pamazām izmantot, tā radot šo misijas ideju nekurienē, ieliekot abstraktā vidē, abstrakta ņemšanās ar absurdo misiju, tāda bija mana ideja par to, kā tam būtu jāizskatās.”

Gleznotājs Uldis Rubezis šādai tematikai pievērsies pirmo reizi. Savukārt tēlnieks Egons Peršēvics jau zināms ar saviem vides objektiem, gan Kara spoka zirga iespaidīgo skulptūru, kas atrodas Rotko centrā Daugavpilī, gan atombumbu, kas provocēja daudzus skatītājus.

Tēlnieka Egona Peršēvica radītā karavīra portrets – skulptūra ir izstādes centrālais tēls. Skulptūras radīšanai viņu iedvesmojusi Ulda Rubeža glezna. Tā sācies abu mākslinieku kopdarbs.  

„Gāju aizvien dziļāk izpētē, kur tad ir tā realitāte. Es sapratu, ka, veidojot savu darbu, veidoju reālu cilvēku – es pazīstu šo cilvēku. Viņš ir Latvijas armijas karavīrs. Viņš var būt pilnvērtīgs armijas kareivis, viņš aizraujas ar dažāda veida savādāku realitāšu piedzīvošanu – videospēlēm, ar reālām lomu spēlēm. Cik es skatos no malas uz armiju, tā ir cilvēkiem profesionāla spēlēšanās, viņi skraida pa to mežu un spēlē kariņu, cer, ka realitātē karš nepienāks. Kamēr viņi spēlē kariņu un šauj tukšās lodes, ir realitāte. Tas pats čalis, ar kuru viņš atnāca uz mežu, pēkšņi ir kļuvis par viņa ienaidnieku, viņš ir pilnvērtīgs ienaidnieks viņa apziņā,” stāsta Perčēvics.

Kareivim kājās ir rīta čības. Kā saka mākslinieks, mūsdienās vari karot, arī neizkāpjot no gultas, sēdēt pie datora, vadīt dronu, kas nogalina cilvēkus otrā pasaules malā. Tēlnieka radīto karavīra portretu – skulptūru apgleznojis Uldis Rubezis. Mākslinieki uzdod jautājumus - kur ir robežas starp realitātēm un to uztverēm?

“Realitātes šizofrēnija, arī šajā veļu laikā, kad realitātes saplūst ar dzīvajiem un mirušajiem, tas viss apvienojās, līdz ar to mans darbs - skulptūra pa daļai ir šizofrēnisks,”  stāsta Egons Peršēvics.

“Cilvēku ņemšanās ap absurdu misiju, arī politikā tas ir vērojams. Manuprāt, primāri svarīgi tava personīgā attieksme pret lietām. Kā tu skaties uz to, ko tev stāsta. Tiklīdz to sāk darīt tūkstoši, man šķiet, ka kaut kas te nav kārtībā,” spriež Uldis Rubezis.

Mākslinieks Uldis Rubezis ne bez pamata joko, ka tumšais periods, kas skara kara tematiku, nu ir beidzies, tagad būšot optimistiskāks – meklēšot ko saulainu un skaistu.

Abu Liepājas mākslinieku kopdarbs „Nekurienes vidū” galerijā „Romas dārzs” būs skatāms līdz 21.decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti