Dienas ziņas

Liepājā liesmas izposta dzīvojamo māju

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Jauni paplašinātās realitātes objekti Liepājā

Kā izskatījās Karostā ražotās lidmašīnas? Liepājā aicina ielūkoties paplašinātajā realitātē

Kā izskatījās savulaik Karostā ražotās lidmašīnas un Liepājas fortos izvietotie lielgabali, tagad interesenti var aplūkot arī paplašinātās realitātes programmā. Vairāku mākslinieku izveidotā mobilā lietotne un mājaslapa "ART+" gadumijā papildināta ar jauniem trīsdimensiju mākslas darbiem. Mākslinieki stāsta, ka, attīstoties tehnoloģijām, šāda veida objekti gūst arvien lielāku popularitāti.

19. gadsimta beigās būvētajos Liepājas nocietinājumos gar jūras krastu vēl redzamas vairākas lielgabalu pozīcijas, taču pašu lielgabalu sen jau vairs nav.

Projekta "ART+" kuratore un māksliniece Maija Demitere stāsta: "Vienmēr ir šīs mazās bildītes gan muzejos, gan grāmatās, bet man pašai tās bildītes neliekas ļoti interesantas, un ir arī grūti iztēloties to mērogu."

Lai interesenti varētu gūt skaidrāku priekšstatu, kādi lielgabali atradās Liepājas fortos, tagad tie jāapskata caur mobilā telefona vai planšetes ekrānu. Ja ierīcē ielādēta "ART+" lietotne, tad skatienam paveras ainava, kas papildināta ar paplašinātās realitātes objektu.

Māksliniece Agnese Damberga norāda: "Izmēri varbūt nav precīzi, jo internetā es īsti neatradu tos 100% izmērus, bet mēģināju pēc čauliņas. Man būtībā bija divi izmēri – es atnācu te nomērīt diametru un čaulīti. Un pēc tā es būvēju augšā – pēc pāris bildēm, ko atradu."

Māksliniece stāsta, ka radīt darbus paplašinātajā realitātē ir ļoti aizraujoši, jo būtībā nav nekādu robežu – var veidot gigantiskas skulptūras, interaktīvus objektus un tik nereālas ainas, kas īstajā vidē māksliniekam nebūtu iespējams.

"Liepājā ir ļoti daudz digitālo mākslinieku, kuri labprāt izstāda savus darbus. Muzejā viņus nevar ielikt, tāpēc šī aplikācija mums ir kā mūsu pašu veidota galerija mūsu pašu māksliniekiem," piebilst Maija Dimitere.

Šobrīd "ART+" lietotne piedāvā apskatīt kopumā 48 darbus, kas izvietoti Liepājas, Kuldīgas un Valmieras pilsētvides paplašinātajā realitātē. Cilvēki, kuriem nav pieejami aplikācijas ielādei atbilstoši telefoni, mākslas objektus var aplūkot tikai datorā – "ART+" mājaslapā. Tomēr mākslinieki uzskata, ka, attīstoties tehnoloģijām, paplašinātā realitāte sabiedrībai kļūst arvien pieejamāka, līdz ar to pieaugot arī šādu mākslas darbu popularitāte.

Arī šogad Latvijas pilsētas tikšot papildinātas ar jauniem paplašinātās realitātes mākslas darbiem, aicinot iepazīt vēsturi, aizdomāties par vides piesārņojumu un citām aktuālām tēmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti